Forsvar den akademiske frihet!

Administrerende direktør og forskningsdirektøren ved Apoforsk sier opp i protest mot eiernes overstyring. I Norsk Framaceutisk Tidsskrift forklarer de hvorfor. Saken har ut fra det som skrives i nevnte artikkel, ikke noen direkte kobling med “rettigheter til forskningsresultater”. Men jeg ser det som utslag av den samme tankegangen som ligger bak ønsket om at institusjonene skal overta alle rettigheter til forskningsresultater: Det er et voksende skikt av forskningsbyråkrater som tilraner seg makt og som vil styre forskningen.

Styrelederen, Gunnar Ellingsen, sier til Aftenposten at “det er ikke et mål i seg selv å være en uavhengig forskningsinstitusjon”. Når folk med slike holdninger får makt i forskningssektoren, da er det grunn til å slå alarm. Slike holdninger truer forskningen.

Det er nok et stykke igjen før universitetene kjøres i grøfta slik man nå ser ved Apoforsk. Men kursen er feil. Vi må forsvare vår akademiske frihet. Vi skal selv kunne velge forskningstemaer og vi skal kunne publisere det vi vil hvor vi vil uten at byråkratene skal kunne legge seg opp i det. Og vi skal ikke gi fra oss alle rettigheter. Det er den akademiske frihet som gjør det verdt å være ved et universitet.

Forsvinner den akademiske frihet forsvinner også grunnen til å arbeide ved et universitet.

Print Friendly
 • hei!

  leste en kommentar fra deg på min blogg nettopp. Du påpeker at jeg så å si aldri innhenter samtykke ifra rettighetshaver til bildene jeg linker til på bloggen min.

  jeg må innrømme at jeg kanskje ikke helt har kjent til lovverket her. Og jeg er nok fortsatt VELDIG usikker. Ser bare at det er vanlig å legge ved bilder til blogginnlegg, og har tenkt at dette ikke skader.

  Men for all del, jeg ønsker jo at eier skal ha sine rettigheter!

  Men, når jeg publiserer bilder pleier jeg såvidt jeg kan huske, å linke bildet til dets rettmessige side. Dvs at hvis du trykker på bildet på siden min, så vil man føres direkte inn på eiers side, og der bildet faktisk befinner seg. Slik jeg forstår det, og mener å ha opplevd, forsvinner bildet også på bloggen min, hvis eier fjerner det fra sin side.

  Er det ikke da greit, når jeg bare linker til eiers side? Hvis eier ønsket at jeg ikke skulle lenke til bildet, kunne jo han eller henne laget en linksperre ved hjelp av pdf-formatet.

  Hvordan er jussen her? Skriv gjerne en mail til meg på sondreolsen@gmail.com da jeg ikke altfor ofte er innom denne bloggen…

 • Pingback: Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Hvem skal bestemme hvor vi får publisere?()

 • Pingback: Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Akademia og delingskultur()