Timbuktu og piratene

Timbuktu er en by i Mali som en gang var et viktig handelssenter som bl.a. tjente godt på slavehandel. Det passer med historien at en som i dag kaller seg Timbuktu allierer seg med pirater.  Jeg vet lite om denne Timbuktu som artist. Rap er ikke min musikksjanger. Men i en sjanger hvor man gjerne liker å ha et gangsterimage og hvor halliken er et stilikon, bør man ikke bli særlig overrasket over at man også allierer seg med kriminelle nettverk som PiratBay.

Lanseringen av Timbuktu på PirateBay er selvfølgelig ikke annet enn et PR-stunt. Han får omtale, og jeg er neppe den eneste som har lært at en svensk rapper har rappet navnet Timbuktu.  (For meg vil den fremste musikalske referansen til Timbuktu uansett være Talkning Timbuktu.) Ved å være den første håper han å oppnå litt at “Radiohead-effekten”: Det fungerer når man er først, men det fungerer bare en gang.

Ingen kan nekte Timbuktu, Gatas Parlament og andre i å støtte de som undergraver musikernes levebrød. Men et spørsmål som trenger seg på er om de som så klart gir uttrykk for at man ikke behøver å respektere andres rettigheter, selv fortjener at andre respekterer det de måtte ha av rettigheter. Det er ikke noe mer moralsk galt å ta f.eks. navnet Timbuktu eller Gatas Parlament og spille musikk under disse navnene.  Det vil kanskje krenke noen varemerkerettigheter, men det kan ikke være noe mer galt i å krenke disse enn det er å krenke andres opphavsrett. Om PirateBay skulle flomme over av elendige innspillinger av noen som kaller seg Timbuktu eller Gatas Parlament, så har vel ikke disse så mye å skulle beklage seg over? Hvis de først mener at man ikke behøver å bry seg om andres rettigheter, da kan ikke dette relativiseres slik at de selv kan bestemme hva slags rettigheter det er akseptabelt å krenke.

Print Friendly
  • Dersom de er pirater, hvorfor sitter de da ikke i fengsel?

  • KjetilS

    1) Timbuktu kaller seg nettopp det fordi hans far er fra Timbuktu i Mali. Det er neppe å rappe eller stjele et navn, det er å hedre sin bakgrunn det. Syns du flåser om varemerkerettigheter og bør være forsiktigere når du uttaler deg om ting du tydelig ikke har eller er interessert i å ha peiling på.

    2) Å legge ut nye låter til gratis nedlastning kan kanskje være feil vei å gå, men det musikkbransjen til nå har gjort for å stoppe fildeling blant de unge har vært feilslått. Selvfølgelig er det PR i en slik handling, men trolig er det også penger i det. Jo flere som har hørt plata, jo flere vil kanskje kjøpe den, kan være tanken her.

  • Det spiller i grunnen liten rolle hvorfor noen har valgt det kunstnernavn eller bandnavn de bruker. Jeg mener ikke at man skal bruke andres navn. Men om man mener at man ikke behøver å respektere andres opphavsrett, da kan man heller ikke kreve at andre skal respektere ens egne rettigheter, uansett hva slags rettigheter dette er.

    Jeg har heller ikke noe i mot at man legger ut låter til gratis nedlasting så lenge man legger ut sine egne låter. Dette gjøres i et ganske stort omfang, både av artistene selv og deres plateselskaper. Men PirateBay medvirker til at andres låter gjøres gratis tilgjengelig uten opphavsmannes samtykke. Dette er ikke særlig forskjellig fra helere som selger tjuvegods, og de har jeg ingen sympati for.