Tenk deg om fire ganger (minst) før du laster opp noe til Opera

Nettleseren Opera, min favorittnettleser, har kommet i ny utgave (10.0). En utmerket nettleser har blitt enda bedre. Opera tilbyr også sine brukere en rekke nyttige tjenester, som mulighet til å synkronisere bokmerker mellom flere maskiner, osv.

Men tar man seg bryet med å lese avtalevilkårene for bruk av Operas tjenester, så er konklusjonen klar: Man må gjerne bruke dem til å laste ned og til å laste opp ganske verdiløst materiale. Men ikke last opp noe som har noen som helst verdi, for her er det virkelig “støvsugerklausuler” hvor Opera vil ha rett til alt. Dette står å lese i deres vilkår:

“By uploading Content to Opera’s site, you grant Opera an unrestricted, royalty-free, worldwide, irrevocable license to use, reproduce, display, perform, modify, transmit, and distribute such material in any manner, including in connection with Opera’s business, and you also agree that Opera is free to use any ideas, concepts, know-how, or techniques that you send Opera for any purpose. For the avoidance of doubt, this clause does not apply to the files you share as an End-User of the Opera Unite, as such files are never uploaded to Opera’s site. Opera will not make a claim to own or use those files.”

Konklusjonen er enkel: Ikke del ideer, kunnskap eller annet med Opera, og ikke last opp noe, med mindre du har et klart ønske om å gi dem alt.

Print Friendly
 • Martin

  Det skal vel ikke mye fantasi til for å kunne argumentere for at slike avtaleklausuler er urimelige. Hvordan tror du slike avtaler hadde stått seg i norsk rettsvesen? Avsender vet jo at disse avtalene ikke leses.

 • For meg virker kalusulene urimelige, og jeg tviler ærlig talt på at Opera vil våge å ta en konflikt basert på disse. Men den som aksepterer slike vilkår og laster opp materiale har uansett et problem. Opera vil kunne vise til vilkårene, og så blir det i praksis den som føler seg krenket som må ta initiativet.

 • Teksten sier da veldig klart at det er snakk om opplasting til Opera sin hjemmeside. Denne avtalen er vel beregnet på tips og forslag til forbedringer og feil som programvaren har? De tar ingen eierskap i informasjonen som deles med Opera Unite. Det er ytterst få mennesker som faktisk laster noe opp til Opera. Så lenge vi har en åndsverklov så er den gjeldende, det er ikke mulig for norske borgere å fullstendig fristille sitt åndsverk, vi har ikke noe begrep for “Public Domain” i Norge. Hvis man ikke ønsker å dele informasjon, så unnlater man å fortelle den til noen, det er eneste praktiske måten å beskytte seg på.

 • Teksten i ditt eksempel er ikke i Desktop End-User License Agreement, er litt annen tekst som står i Opera 10:

  We do not claim ownership of any User Generated Content. However, by submitting User Generated Content to us, you grant us the right and limited license to use, copy, display, perform, distribute and adapt this User Generated Content for the purpose of carrying out the Services.

 • Jeg leser ikke vilkårene slik. Det er høyst uklart hva som egentlig menes med “site”, men det er nærliggende å tolke det slik at det omfatter alle tjenester som Opera tilbyr. Det kan omfatte blogg-tjenester, Opera-mail, back-up tjenester, osv. Jeg har ikke sett på vilkårene for alle nettjenester som Opera tilbyr, men de vilkårene jeg har gjengitt er ganske så altomofattende.

  Forøvrig har Operas sjefsjurist sagt at han skal komme tilbake med et svar i løpet av noen dager, så da får vi se hva de sier.

 • Nå er det jo slikt at Opera Unite ikke er tatt med i endelige Opera 10.

  Ellers er jeg enig at denne avtalekalausuler er helt urimelig, men jeg har uansett ikke brukt Opera Unite til slikt løsning for lagring av filer.