Ikke lenger musikk i NRKs podcasts!

Da jeg var innom www.nrk.no/podkast/ i dag for å sjekke om et program var tilgengelig som podcast (noe det ikke var), så jeg til min forskrekkelse denne meldingen:

“NRKs podkaster vil fra 1.juni ikke lenger inneholde noe musikk. Det betyr at noen programmer som tidligere ble podkastet ikke lenger finnes her. Podkastene som du laster ned er nå enten fra programmer som ikke har musikk, eller så har all musikk blitt redigert bort. Det er avtalene NRK gjør med musikkrettighetshaverne som begrenser dette.”

I november 2008 inngikk NRK avtale med plateselskaper og rettighetshaverorganisasjoner som tillot podcast med inntil 70% musikk. Siden ble det redusert til 50%, og nå har tydeligvis denne avtalen falt bort. Det er særdeles synd, og vi risikerer at mange programmer nå ikke lenger vil være tilgjengelig i denne formen, eller at de bare vil være tilgjengelig i en strippet versjon.

Jeg vet ikke noe mer om saken enn det som står i den siterte medlingen.

Print Friendly
 • Det stemmer at vi har valgt å begrense innholdet i podkastene våre. Fra en forsiktig start i 2005 med 15 programmer,. til en banebrytende avtale i 2009 med musikkrettighetshaverne og ca 110 podkaster, har vi nå justert tilbudet slik at det i praksis ikke lenger er musikk i podkastene våre. Det rammer særlig videopodkastene som jo er tv-produksjoner det musikk nesten alltid brukes for å fargelegge bildene. De lydpodkastene som vi mister er begrensa til rene musikkprogrammer og noen få andre der musikken er for tett integrert med innholdet.

  Alt i alt tror jeg du vil finne at tilbudet fortsatt er gedigent, med ca 90 podkaster. Det er mye takket være at redaksjonene redigerer ned versjoner av radioprogrammene. Det har vist seg at dette ikke alltid er den ulempene man først tror. Snarere har musikkløse podkaster av radioprogrammene vist seg å gi programmene nytt liv og til dels bredere publikum. Både P3s Radioresepsjonen, P2s Studio Sokrates og P1s Herreavdelinga er svært populære til tross for at de kun inneholder prat. For radioprodusenter er jo en litt underlig erfaring, men for brukerne betyr det kanskje at de lettere kan nyte kjerneinnholdet av programmene, og samtidig være klar over at det er en versjonering.

  NRKs nettradio er forøvrig et glimrende tilbud der så og si samtlige av NRKs radioprogram er tilgjengelig 30 dager etter sending. http://www.nrk.no/nettradio/.
  NRKs nett-tv har mye av det som blir sendt på de tre tv-kanalene. http://www.nrk.no/nettv/

  Noe av bakgrunnen for at vi har tatt podkasttilbudet litt ned er jo bl.a. at populariteten for podkast ikke har økt på samme måte som annen netttrafikk. Det er synd at ikke fler har oppdaget det geniale i denne måten å ha innhold lett tilgjengelig. Og pr i dag er det ingen streamingtjeneste som tilbyr samme enkle tilgang uavhengig av hvor du befinner deg.

  Paul Arvid Jørgensen, NRKs podkastansvarlig

 • OlavTorvund

  Podkast kan bli litt som gårsdagens aviser. Det kommer hele tiden nytt, og det man ikke rakk i går det rakk man ikke. Men noe kan være verdt å ta vare på til senere bruk. Jeg liker å høre “Kunstreisen”. Men aller helst vil jeg ha Kunstreisens programmer om Paris når jeg skal til Paris. Min hukommelse er ikke god nok til at jeg husker hva som ble sagt i et program for et år eller to siden. Arkiverte programmer som kan hentes fram ved en passende anledning kan være utmerkede reiseguider. Før NRK begynte å sende podkast med musikk fikk jeg som svar på en forespørsel til NRK beskjed om at Kunstreisen ikke kunne gjøres tilgjengelig som podkast pga musikken. Jeg håper den nå ikke forsvinner igjen.

  Av samme grunn sjekket jeg om Torkjel Bærulfsens sommerprogramserie “Byen min” er tilgjengelig som podkast — noe den ikke synes å være. Det kan være hyggelig å høre på den serien. Men enda bedre er det å høre på relevante programmer når/hvis man skal reise til en av de byene de snakker om — kanskje om et år eller to eller fem.

  Nettradio fyller ikke dette behovet på samme måte. Det fungerer ikke å ha nettradio på øret om man går i Louvre, slik man kan med en liten mp3-spiller og podkast.