Stenging av Altinn – statlig dataidioti

Næringsdrivende har ordinær frist for levering av selvangivelse 31. mai. Noen ganger har man behov for en viss utsettelse. Selv konstaterte jeg at jeg manglet et nødvendig dokument da fristen var i ferd med å gå ut, og søkte utsettelse. Å få en kort utsettelse er ren rutine. Man behøver ikke begrunne den, og den gis automatisk. Noen sekunder etter at søknaden er sendt får man svar om at man har fått utsettelse til 15. juni.

I dag, 12. juni, skulle jeg gjøre ferdig og sende inn min selvangivelse gjennom Atltinn. Da jeg går inn på Atltinn finner jeg denne meldingen:

“Altinn er ikke tilgjengelig
Altinn er stengt fra fredag 11. juni kl 1600 til tirsdag 15. juni kl 0800 i forbindelse med produksjonssetting av ny versjon. Altinn Brukerservice er også stengt i denne perioden.

Vi beklager de ulempene dette medfører.”

De velger å stenge systemet de siste dagene før en viktig frist går ut. Denne stengningen må ha vært planlagt. Det at man skal sette en ny versjon i drift er ikke noe som dukker opp plutselig og uventet. Man lurer på hvordan det er mulig å planlegge så dårlig.

Den utsatte fristen løper i utgangspunktet ut 15. juni kl. 2400, slik at de gir oss et 16 timers tidsvindu for å fylle ut og levere dette.

Etter litt leting fant jeg en melding hos Skatteetaten som sier at fristen er utsatt til 20. juni. Det hjelper noe. Men for min egen del betyr det at jeg ikke får levert selvangivelsen før jeg reiser bort, slik jeg hadde planlagt. Med tilgang til internett skal det nok være mulig å komme til Altinn når dette åpner igjen. Andre kan nok få større problemer enn meg akkurat der. Men jeg kan bare krysse fingrene for at jeg får med meg det jeg da vil trenge av dokumenter og lokalt lagrede filer. Siden alle skjemaer i praksis bare finnes i elektronisk form og er (u)tilgjengelig via Altinn, er også tilgangen til “sjekklisten” som disse skjemaene representerer stengt.

Vi som skal levere selvangivelsen går inn på Altinn, ikke på Skatteetatens nettsider. Derfor burde det selvfølgelig ha vært opplyst på Altinn at fristen er utsatt, for å dempe den første panikkreaksjonen når man ser at dette ikke kommer til å gå. Men der står det intet.

Skattedirektoratets melding er datert 2. juni, altså to dager etter utløpet av den ordinære selvangivelsesfristen. Det er grunn til å tro at de fleste som søker utsettelse vil gjøre det de siste dagene før fristen går ut. Det er også grunn til å tro at når man stenger systemet en langhelg i juni for å sette en ny versjon i produksjon, så er det noe man har planlagt i lang tid. Man må med andre ord ha visst om dette før den ordinære fristen gikk ut. Da burde man selvfølgelig ha informert om dette da bekreftelse på utsettelse ble sendt. Da hadde jeg visst at jeg måtte ha gjort dette tidligere.

Valg av tidspunkt for stenging av systemet er håpløst. Men når de først treffer et så idiotisk valg bør de i det minste informere om dette i god tid og på en måte som når fram til de som blir berørt. Dette gir oss et godt eksempel på hvordan man ikke skal gjennomføre slike prosjekter, og det får da i det minste en pedagogisk verdi. Men de som har hatt ansvaret bør kanskje settes på skolebenken for å lære av sine feil, så kan noen andre overta ansvaret for prosjektet?

Print Friendly
 • Helt håpløst.

 • Eh, var det ikke sånn at journalistene venta noen dager med å fortelle at alle de aktuelle automatisk var gitt en utsettelse som tilsvarer nedstengningen?

  Ja, taktisk umusikalsk (men kanskje derfor noe som virkelig må gjøres?) – men er det bare vi som er lei journalister som publiserer en sak som en skandale, vel vitende om at det ikke er riktig så ille.

  Og kan publisere det som en effekt av at de skrev om “skandalen” i første omtang??

 • OlavTorvund

  Det eneste jeg har sett i media er det Aftenposten skrev om saken, og de skrev også om fristutsettelsen. Jeg har ikke saken fra media. Jeg oppdaget dette da jeg ville levere min egen selvangivelse 12. juni, og ble møtt med at Altinn var stengt. Der sto det ikke noe om fristutsettelse. Jeg oppdaget fristutsettelsen først da jeg begynte å lete på Skatteetatens nettsider (som er noe annet enn Altinn) for å se etter muligheter for å søke om ytterligere utsettelse etter det som har skjedd.

  Jeg holder fast ved at tidspunktet var særdeles dårlig valgt, og at informasjonen var elendig da de først valgte å stenge den dagen.

 • Er ikke uenig i at det kan være noen ganske så idiotiske unnlatelser på en del nettsteder. Det er så absolutt et problem: Informasjonen om utsettelse skulle selvfølgelig vært der du først gikk inn.

  Vår reaksjon går på Dagsrevy (eller lignende, husker ikke helt sikkert) – der stengning kom ene dagen, og opplysningen om utsettelse kom neste. Det er i beste fall slomsete journalistikk.

 • OlavTorvund

  Jeg har ikke fulgt med i norske media om dette (er pt ikke i Norge, som er noe av problemet i denne saken, jeg skulle ha ordnet det før jeg reiste). Men dette er ikke noe man plutselig bestemte seg for i forrige uke. De burde ha informert når man søkte utsettelse så kunne vi ha planlagt ut fra det. Som jeg skriver så er Skattedirektoratets melding datert 2. juni, to dager etter at den ordinære fristen og dermed også fristen for å søke utsettelse gikk ut. Dette skulle ha vært ordnet på en annen måte.