Les vins du Tour de France, 2. etappe, Brussel – Spa: På vannvogna.

I dag starter alvoret for syklistene med prolog i Rotterdam. Men de som vil ha hollandsk øl og kanskje litt genever har forhåpentligvis gjort sine forberedelser. Vi er i brudd og har allerede kommet til andre etappe, som går fra Brussel til Spa. For turistinformasjon om stedene langs dagens etappe, se TdF Tourist Guide.

I dag får vi holde oss til det helsebringende: Vann. I alle fall får vi avslutte med dette. Og etappen går tross alt på en mandag, så det er kanskje like greit å ta det litt pent.

Fra Brussel går turen sørover, litt øst for Waterloo, hvor Napoleon gikk på sitt endelige nederlag i 1815. Vi fortsetter inn regionen Vallonia, som er den franskspråklige delen av Belgia.

Belgia er ikke et stort land, men veldig delt. Det er stor forskjell fra det flamsktalende Flandern i nord og vest, til det fransktalende Vallonia i sør og øst. Om jeg har forstått det rett hadde Vallonia tidligere betydelige inntekter fra gruvedrift, og var den rike delen av landet. Men nå er gruvene stengt og Flandern har overtatt det økonomiske lederskapet. Problemene med å få stablet en ny regjering på bena har gitt ny næring til spekulasjonene om at Belgia vil bli delt. Men vi skal holde oss til sykkel og drikke, ikke til politikk. Men som jeg antydet i går, så er kanskje et land med 1000 øltyper enda vanskeligere å styre enn et land med 400 oster.

Belgia er kjent for sine språklige forviklinger, med stridigheter mellom de flamsktalende og fransktalende. Det er langt mindre kjent at tysk også er et offisielt språk i Belgia, og at dette snakkes i områder av den delen av Belgia som man nå skal inn i — uten at jeg kjenner språkgrensene i området. Jeg visste heller ikke noe om at også tysk er et offisielt språk før jeg ble kjent med en tysktalende belgier fra dette området — som arbeider ved det franskspråklige universitetet i Namur. Og om vi måtte mene at tre forvaltningsnivåer i Norge, med kommune, fylkeskommue og stat, er komplisert, så er det ingen ting i mot hva de har klart å få til i Belgia. Jeg har fått systemet beskrevet, men det er så komplisert at man må bruke en del tid om man skal klare å forstå systemet. Så mye tid har ikke jeg valgt å bruke på belgisk forvaltning.

Spa ligger i Ardennene.  Jeg er sikkert ikke den eneste som har hatt en fordom som går ut på at Belgia er omtrent like flatt som Danmark. Men det er altså feil, og på vei inn i Ardennene har man fått lagt inn seks topper som gir klatrepoeng. De er “bare” 3. og 4. kategori. Det er lette bakker når vi sitter og ser dem på TV. Men for mange av oss vil én slik bakke være tung nok. Holder vi oss i Oslo vil jeg tippe at bakken fra Gamlebyen til Ryen eller opp Kongsveien ville ha blitt klassifisert som fjerdekatetori. Seks slike topper i løpet av 201 km kan bli tøfft nok for mange.

For de som lurer på hvordan bakker klassifiseres anbefales www.danskebjerge.dk — selv om svaret kan oppsummeres til at det ikke er noe klart svar på hvordan man klassifiserer. Ikke la dere lure av at nettstedet heter Danske bjerge. De skriver ikke bare om de danske fjelloverganger som De fynske alper og Københanvs hardeste stignig. Flere danske sykkelryttere har vist at man ikke behøver å ha vokst opp i fjellene for å kunne sykle bakker.

Siden 1300-tallet har Spa vært kjent for sine varme kilder som skal ha helsebringende effekt. Andre kurbadsteder har kanskje blitt mer kjent. Men det er Spa som har gitt oss ordet spa, som altså her et eponym (et person- eller stedsnavn som har blitt til et generisk ord).

Bestiller man mineralvann i Belgia er det stor sannsynlighet for at man får mineralvannet Spa, med eller uten kullsyre.  De ulike typene kommer fra forskjellige kilder. Men jeg kan nok ikke si at dette vannet har gjort et så dypt inntrykk på meg at jeg finner grunn til å lete etter det utenfor Belgia. I Norge er vannet de fleste steder så godt at det er meningsløst å kjøpe vann på flaske. Tapp vann fra ditt lokale vannverk, ha i isbiter og noen sitronskiver og nyt etappen.

Foto: Wikipedia Common

Synes du at sykkel går litt for sakte kan du i stedet velge Formel 1, Belgisk Grand Prix, som går på banen i Spa. I år går det 27-29 august.

Blir vann litt for tynt kan du velge et øl fra Trappist-bryggeriet  Brasserie de Rochefort som ligger 75 km syd-vest for Spa. De brygger ølet med vann fra en kilde inne i klosteret. Det er et alkohlsterkt øl og skal tåle å bli lagret lenge, i alle fall fem år. Vinmonopolet har tre typer øl fra Rochefort i sine lister.

[mappress]

Vinatlas

Hvis man vil studere i detalj franske (klassifiserte) vinområder er Grand Atlas des vignobles de France uten tvil den beste boken. Det er det klart beste vinatlas jeg har sett. Men det dekker bare Frankrike og er på fransk. Det siste vil sikkert vil være en betydelig ulempe for enkelte.

Les vins du Tour de France 2010

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.