Les vins du Tour de France, 10. etappe: Chambéry > Gap. Hva passer på nasjonaldagen?

I dag har syklistene sin første hviledag. Det har de fortjent, og vi får håpe det gjør godt for slitne muskler og ikke minst skader.

Søndagens etappe var interessant. Lance Armstrong er ute av konkurransen om sammenlagtseieren, noe han også selv innser. 13.26 bak er for mye. Han har tidligere unngått uhell, i år tar han det igjen til gangs. Når han dessuten bare er fjerdebeste rytter fra Radioshack, drøyt 11 minutter bak Levi Leipheimer, da må laget revurdere sin strategi.

Alberto Contator må vinne tid i forhold til sine konkurrenter på slike etapper. Det gjorde han ikke, hvilket er et lite svakhetstegn. Andy Schleck viste styrke ved å vinne etappen, rykke ytterligere 10 sek fra Contador og ta inn tilsvarende av Cadel Evans’ ledelse. Og Cadel Evans kunne kontrollere det inn til gul trøye. Fortsettelsen skal bli spennende. Ryder Hesjedal har vist seg fram som en meget god “reservekaptein” for Garmin etter at Christian Vandevelde måtte bryte etter andre etappe.

Jeg hadde håpet at Thor Hushovd skulle utnytte sine ferdigheter som utforkjører til å ta den første mellomsprinten. Men etter den første velten var det kø på “venteværelset” til legebilen, og det var vel en slags gentleman’s agreement om at ingen skulle angripe før helsekøen var avviklet. Og da hadde bruddet fått et for stort forsprang. Om Hushovd hadde slike planer, så ble de spolert der. Jeg liker at det er en slik solidaritet blant rytterne at de ikke angriper i slike situasjoner, selv om det noen ganger går ut over min favoritt.

Dagens vin var også et interessant bekjentskap. Det var en Rousette de Savoie laget på 100% Rousette/Altesse druer. Jeg kan ikke huske å ha drukket vin fra dette området tidligere, ei heller vin laget på denne druen. Hadde jeg smakt vinen blindt ville jeg antageligvis ha gjettet på at den var laget på Sauvignon Blanc. Den har litt av den duften av solbærblader og stikkelsbær som man gjerne forbinder med den druen. Men den var kraftigere og samtidig ikke så fruktig som en Sauvignon Blanc er. Den har relativt mye, men ikke påtrengende syre. Vinen er fyldig, med mye smak. Jeg vil tro at den ville ha blitt enda bedre om den hadde vært lagret litt lenger (det var en årgang 2008). Vi drakk den til grillet kalvekjøtt, og vinen var ikke noe dårlig følge til den maten. Dette er en vin jeg kommer til å kjøpe flere ganger.

Men vi må se fremover. 10. etappe går fra Chambéry til Gap. Nå er vi ute av høyfjellet og inne i det som karakteriseres som moderat fjell. Nok en gang viser jeg til TdF Tourist Guide for turistinformasjon.

Denne etappen sykles på Frankrikes nasjonaldag, 14. juli, og er derfor den etappen alle franske syklister drømmer om å vinne. På en slik dag burde man også ha noe ekstra godt i glasset, men dette er ikke et område som kan by på det store når det gjelder vin.

Ved starten kan vi nyte en vin fra Cluse de Chambéry i Savoie. Denne vinen var vi også innom til gårsdagens etappe, for den passerte ikke så veldig langt fra det som er dagens startsted. Utvalget av vin er ikke så stort i dette området, så en viss gjentakelse er ikke til å unngå.

Hvis man er i Chambéry skal dette i følge mine kilder være et utmerket sted å kjøpe lokal vin:

Cave des Halles
17, rue Jean-Pierre-Veyrat
73000 Chanbéry

Cluse de Chambéry er delt inn i seks crus. Jeg nevnte to av dem i går. Chignin i går fordi min ene flaske vin fra området kommer herfra og Abymes fordi Vinmonopolet har en vin derfra.

Chignin blir, i følge mitt vinatlas, regnet som vinhovedstaden i Savoie. Det er ikke kvantitet, men kvaliteten som har gitt området denne plaseringen. Som nevnt i går har Vinmonoplet to hvitviner fra dette området, en Chignin Vieilles Vignes 2009 til 135kr og en Chignin-Bergeron 2008 til 176kr. Videre har de en rødvin, en en Chignin Mondeuse Vieilles Vignes 2008 til 165kr.

Området Cru Chignin-Bergeron regnes, fortsatt i følge mitt vinatlas, som det aller beste området. Men her er produksjonen liten, bare 315 hl hvitvin pr år, som skulle bli knapt 50.000 flasker pr år.

Nord for Chignin ligger Cru Saint-Jeoire-Prieuré. Det er 20 ha og det produseres 460 hl eller knapt 70.000 flasker pr år.

Litt lenger nord ligger Cru Monterminod, som er enda mindre, med en produksjon på bare 150 hl eller 22.500 flasker pr år. Også denne vinen skal være svært ettertraktet.

Litt lenger mot vest ligger to større områder, Cru Apremont og Cru Abymes, hvor det produseres henholdsvis 26.000 og 20.000 hl pr år. Vinmonopolet har en Cru Abymes, les Abymes 2009 til 130kr.

For å sette tallene i perspektiv kan nevnes at det produseres ca 2,1 mill hl champagne og 6,8 mill hl Bordeaux-vin pr år.

Når dette publiseres er det mandag, og jeg har fortsatt ikke tatt stilling til om min flaske Chignin drikkes tirsdag eller onsdag. Det kommer an på hva jeg får tak i i løpet av dagen i dag.

Den som har sansen for det sterke og søte kan nyte en av de klassiske likører: Chartreuse. Dette er så vidt jeg vet den sterkeste likøren som produseres, i alle fall om vi holder hos til likører som selges kommersielt. Grønn Chartreuse holder 55%. Den er laget med 130 ulike urter, og det er bare to munker som kjenner oppskriften. I følge produsenten er det den eneste grønne likøren med naturlig farge. Det lages også en Gul Chartreuse som holder 40%, men det er den grønne som er mest kjent.

Chartreuse har navn etter fjellet som ligger vest for dalen Izère, mellom Chambréy og Grenoble: Massif de la Chartreuse. Vil man besøke produsenten må man ta en avstikker fra dagens etappe. Man svinger nordover i Grenoble og drar til Voiron.

Straks man har forlatt startområdet det er det slutt på vinen — i alle fall den lokale vinen. Men 14. juli og Frankrikes nasjonaldag uten vin, det er en problematisk kombinasjon. Så da kan man vel se litt ut over det lokale når man skal velge vin? Hvorfor ikke satse på en champagne også denne dagen, selv om vi er ganske langt fra Champagne? Eller man kan velge en annen god vin — bare den er fransk.

[mappress]

Vinatlas

Hvis man vil studere i detalj franske (klassifiserte) vinområder er Grand Atlas des vignobles de France uten tvil den beste boken. Det er det klart beste vinatlas jeg har sett. Men det dekker bare Frankrike og er på fransk. Det siste vil sikkert vil være en betydelig ulempe for enkelte.

Les vins du Tour de France 2010

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.