Dokumentarfilm om å sykle i norske byer — anyone?

Som en kommentar til mitt innlegg “Kirkeveiringen — en sykkeltur”, mente en av mine kolleger at det burde lages en dokumentarfilm om hvordan det er å være syklist i Oslo. Jeg synes det er en glimrende idé. Det behøver ikke bare være Oslo. Her finner man f.eks. noe om tilstanden i Bergen. Man kunne sikkert ta med eksempler fra byer utenfor Norge om hvordan det kan gjøres. Jeg ville ha valgt å styre unna de byene som alltid trekkes fram (som København), siden det er nok av andre. I Gøteborg skal det f.eks. være godt tilrettelagt for sykling (har ikke syklet der selv, så jeg baserer meg på det andre har fortalt).

Men jeg er ikke noe filmmenneske, så det blir i alle fall ikke jeg som kommer til å lage en slik dokumentarfilm. Derfor sender jeg idéen ut i verden på denne måten, og håper på at noen som kan lage film plukker opp tanken.

Print Friendly
 • Morten How Lode

  Er ikke den allerede laget av Linda Eide, da? Hennes bidrag heter “Døden Bak Styret”, mener jeg.
  Ligger på NRKs nettsider. Den er ikke helt ny, men lite har jo forandret seg siden den ble laget.

  http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/83265/

 • Jeg husket ikke den. Bra film, og deprimerende lite som har skjedd i de fem årene etter at den ble laget. Men det er vel likevel på tide å lage en ny?

 • Det er absolutt på sin plass med fleire dokumentarar inntil radikale grep er foretatt. Foreløpig ser det ut til å skje mest på papiret, i alle fall her i Bergen: «Erfaringene etter 7 år med gjeldende plan for sykkeltiltak viser at 21 km av de foreslåtte sykkelrutene er
  etablert. Det betyr at det i gjennomsnitt har vært tilrettelagt ca. 3 km pr. år. For de mest sentrumsnære
  sykkelrutene (A-rutene) er måloppnåelsen 37 %.» (Sykkelstrategi for Bergen 2010-2019)

 • Mathias

  Tenker den samme tanken nesten daglig når jeg sykler til og fra jobb, dvs. tur-retur Etterstad-Akersgata. Bilister som ikke viser hvor de har tenkt seg i rundkjøringene, bussholdeplasser midt i sykkelstien, elendig asfalt i sykkelstien, biler som parkerer i sykkelstien (hvis den fortsatt er der – markeringen forsvinner nemlig 70-80 meter før) for å vente på at Galgebergbommen åpner seg, bilister som “bare skal ordne noe”, sykkelstien ved Spektrum som plutselig forsvant, biler som ligger på hornet osv. osv.

  Tror det kunne blitt en lang filmserie.

 • Kjell Eirik

  Hadde vært bra med en god dokumentar. Kommer ikke til å lage en ren dokumentar selv, men har til hensikt å sykle endel med kamera på sykkelen for å dokumentere hverdagshendelser langs veien. Dette gjør jeg med et enkelt hjelmkamera jeg fant på qxl auksjon for 399,- + porto. Det tar opp på et SD minnekort og bruker 2 AAA batterier. En første test på hva det kan gi av resultat ligger her:
  http://www.youtube.com/watch?v=CG8AWNlp7Us
  Det hadde vært morro om flere ville begynne å bruke samme type til dokumentering.
  Ser for meg at det er viktig at man med slikt kamera er veldig bevist på å sykle defensivt og ikke “fremprovoserer” situasjoner for å få dem på film. Montering av kamera (her på hodet med strikk ) kan kanskje optimaliseres også. Muligens lettere å gjøre avstandsbedømmelser og f.eks. styret er synlig kameraruten. (Her ligger det like under.) Kanskje plassering på sykkelen istedet for hodet?
  Vil også legge til at dette på langt nær er en veldig graverende hendelse – den er veldig dagligdags etter min erfaring. Men det var den som ble på første test av hjelmkameraet. Har blitt liggende litt siden.
  …det var dette med tid og prioritering også 🙂
  Etter å ha blitt kjørt i grøften av en bil som kom fra en utkjørsel til venstre i går er det igjen mer aktualisert. Rakk ikke tenke på å notere reg. nr der jeg var opptatt med å berge meg uskadet fra det heller.