Samferdselsetaten forklarer ….

mrjorgen lastet opp bildet til høyre på Flickr med følgende kommentar:

“Casestudium: Problemløsing i Samferdselsetaten

Hmm, la oss se. Vi har altså problemer med at biler parkerer ulovlig i sykkelfeltet i Grønlandsleiret og skaper trafikkfarlige situasjoner for syklistene som må ut i kjørebanen. Hva skal vi gjøre med det?

Eureka! Vi bare sliper vekk sykkelfelt-stripene der hvor bilene parkerer, så blir det lovlig å skape trafikkfarlige situasjoner for syklistene som må ut i kjørebanen.”

Samferdselsetaten svarer i kommentarfeltet, og skriver føglende:

“Her er det en opprinnelig feilmerking som nå er rettet opp. Sykkelfeltet starter egentlig ikke før det som nå vises på bildet. Årsaken til dette er behovet for varelevering. Det er skiltet med parkering forbudt på strekningen, så all annen parkering enn varelevering er ikke lovlig på den strekningen det vises til. Det er altså ikke riktig at merkingen er omgjort for å tillate parkering. Hilsen oss i Samferdselsetaten.”

Så er det ikke for å tillate parkering og sykkelfelt var en feilmerking. Men det er egentlig ganske uvesentlig. Det er gjort for å tillate at biler skal kunne stanse. For syklister som kommer når bilen står der er det ganske uinteressant om den har parkert eller stanset for varelevering. Man må uansett rundt og ut i trafikken.

Dette er et velkjent problem. Jeg har tidligere kommentert at man har tillatt noe slikt utenfor Ullevålsvn 15, og jeg har også påpekt at merkingen her er høyst uklar og diskutabel. I Stenersgt har man også bare fjernet sykkelfeltet for å gi bilene mer plass. Utenfor en rørleggerbutikk i Geitmyrsvn 56 har man også gjort tilsvarende. Og det finnes flere eksempler.

Det Samferdselsetaten med all mulig tydelighet forteller oss i sitt svar er at de fortsatt ikke tar sykkel på alvor, og at de prioriterer biler fremfor sykkel. Slike “løsninger” er og blir uakseptable. Andre byer klarer det, hva er galt med de som sitter og planlegger i Oslo?

Dette bør gjentas fem ganger på hvert morgenmøte i Samferdselsetaten: Sykkelveier må henge sammen! Deretter bør de ut og sykle i sine sykkelfelt.

Så lenge Samferdselsetaten lager slike trafikkfarlige løsnigner for syklister og attpå til forsvarer dem, så viser de med all mulig tydelighet at de fortsatt ikke skjønner noen ting av sykkel. Sykkelveier må henge sammen. Det er og blir uakseptabelt at man avbryter sykkelfelt på denne måten. Inntil folkene i Samferdselsetaten klarer å få dette inn i hodene sine vil Oslo ikke kunne bli en by for syklister.

Et PS: Jeg ser at NRK bruker bilde av Geitmyrsveien med rørleggerbedriften i nr 56 som illustrasjon i sin artikkel Oslo ingen sykkelhovedstad.

[Sykkelstrekninger i Oslo]

Print Friendly
 • Takk skal du ha for både lenke, bildelån og sitat, Olav! Dette er jo selvsagt i fullt samsvar med hva jeg ville skrevet selv, så derfor krysslenker jeg hit fra bildet mitt. (Tilfeldighetene skulle til og med ha det til at jeg faktisk så ditt blogginnlegg før jeg sjekket Flickr-aktiviteten min i dag.)
  Vennlig hilsen Mr Jorgen 🙂

 • Hei!

  Bumpet nettopp tilfeldigvis innom bloggen din, og til sammenligning med Tromsø så er dere i alle fall prisgitt _noen_ sykkelveier ;P

 • Snemann

  Jeg sykler hver dag forbi rørleggerforretningen i Geitmyrsveien (med guttungen i barnesete – kanskje fullstendig uforsvarlig, tatt i betraktning syklistenes risikoeksponering i Oslo). Jeg tør hevde: Det foregår praktisk talt INGEN varelevering til denne rørleggerforretningen. Det som derimot foregår: Alle rørleggerne tilknyttet forretning er innom for kaffeslabberas før og etter oppdrag. Da kan rørleggerbilene behendig parkeres rett utenfor døren, istenfor i en av sidegatene (da måtte rørleggerne eventuelt gå, gjentar GÅ, opptil 20-30 meter. Gud forby!) Samferdselsetatens omsorg for rørleggernes sosiale fellesskap er virkelig rørende.

 • Det er ikke en rute jeg sykler så ofte, så jeg har ikke oversikt over trafikken. Men mye synes det ikke å være. Og det går an å parkere i en sidegate og frakte varene på tralle. De varene som er så store at de ikke får dem på tralle klarer de heller ikke å få opp trappa inn til butikken.

  For et par-og-tyve år siden, da barnehagedekningen var dårlig og vi måtte finne dagmammaer, hadde vi i perioder dagmamma på andre siden av byen. Da hun var gammel nok til å sitte i et barnesete på sykkel forsøkte jeg å finne sykkelruter som jeg syntes var brukbare for å sykle med barn. Men jeg måtte gi opp. Jeg fant ingen forsvarlig sykkelruter. Så det endte med at jeg kjørte bil.

 • Snemann

  Jeg syklet forbi rørleggerforretningen både idag og igår ca. kl. 07.10. Som vanlig vanlig sto tre biler tilknyttet forretningen parkert i “sykkelfelthullet”. INGEN aktivitet tilknyttet bilene kunne observeres. Varelevering? Rent pølsevev, selvfølgelig. Men kaffen smakte sikkert utmerket.

  Rent pølsevev ligger med andre ord til grunn for samferdselsetatens trafikkplanlegging. En planlegging som tydeligvis har som en primærhensikt å gjøre sykling i Oslo så farlig som mulig.

 • Bjørn Andersen

  Jeg sendte følgende til Trafikketaten i håp om at det kan skape litt rør(e) hos våre kjære gjengesmørere…

  «
  Jeg er syklist i Oslo, og sykler daglig bl.a. sykkelfeltet i Geitmyrsveien mot sentrum.
  Utenfor Geitmyrsveien 56 er det et opphold i sykkelfeltet, hvor det er skiltet “parkering forbudt”.

  Hver gang jeg sykler her, ser jeg biler parkert i strid med parkeringsforbudet. Dette medfører risiko for oss som sykler. Jeg er klar over at stans for av- og pålessing er tillatt på stedet.

  Jeg håper derfor at Trafikketaten kan bidra til at dette parkeringsforbudet respekteres.

  Tusen takk for hjelpen!

  Vennlig hilsen
  »

 • Snemann

  Ja, lykke til Bjørn.

  Idag morges sto det intet mindre enn fem biler parkert foran den aktuelle forretningen. Da ble også deler av sykkelfeltet – i tillegg til “varelangingssonen” – tatt i bruk til parkering.

  Det er helt opplagt at samferdelsemyndigheten og politiet stilltiende aksepterer denne praksisen, på samme måten som de aksepterer praksisen at biler – ved møtende biltrafikk – kjører med det ene hjulparet på fortauet gjennom gravlunden som ligger på den andre siden av Kirkeveien. (Fotgjengere og syklister bør her passe seg, ellers havner de fort blant de fastboende i Nordre gravlund.)

  En slik stilltiende aksept av brudd på veitrafikkloven må da være å anse som tjenesteforsømmelse, eventuelt uforstand i tjenesten. Etatene, politi og samferdselsetaten, og dens ansvarlige burde stilt strafferettslig til ansvar for denne unnfallenheten.

 • Snemann

  Ny bestenotering for høsten: 6 biler parkert foran den aktuelle forretningen idag morges.

  Sannelig godt at vi har sykkelfelt ellers er det helt umulig å få parkert!

 • Bjørn Andersen

  Trafikketaten svarer:
  “Takk for din henvendelse.
  Det blir gjennomført flere kontroller daglig i dette område. I og med at det er virksomheter på stedet som har behov for å få varer, må man påregne at det vil kunne stå kjøretøy hensatt på stedet som driver med av og pålessing.”

  Mer enn det får de vel ikke denne etaten gjort så lenge skiltingen er som den er…

 • Mathias

  Akkurat det samme har skjedd på Galgeberg. Eller, rettere sagt, der har de fjernet sykkelstien mellom bussholdeplassen og bommen slik at biler som venter på at bommen skal åpne seg skal kunne stå der. For Trafikketaten har i sin genialitet bestemt seg for at det ikke lenger kun er bussen som har lov til å kjøre der, men det er bare bussen og enkelte andre biler som kan åpne den. Dermed må bilene vente – og det må de jo ha plass til!

  Det er mindre enn ett år til kommunevalget. På tide å kaste Jøran “Slipp bilen frem” Kallmyr ut fra Rådhuset for godt!!!

 • Mathias

  Rettelse – det er politiet som har fjernet forbudet, med den begrunnelsen at de ikke har kapasitet til å sikre at det overleves. Tenk om de hadde benyttet seg av den samme argumentasjonen i andre saker – vi får ikke stoppet narkotikasalget så vi får bare tillate det, vi får ikke stoppet voldtekt av kvinner så vi får bare tillate det – alle ser hvor absurd dette er. Men å utsette syklister for fare, det er visst helt greit med en slik begrunnelse.

  Hva med for eksempel å sette opp et kamera? Tror nok politiet kunne finansiert mange julebord med det.

 • Det sier mye om politiets holdninger til sykkel og syklister at de tar seg tid til å aksjonere mot syklister, men fjerner tilrettelegging for syklister. Om jeg har forstått det rett var det også politiet som fjernet sykkelveltene langs Oslo spektrum. Det viser nok en gang at politiet er en sykkelfientlig etat.

 • Pingback: Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Oslo — den delte (sykkel)byen()