Man må noen ganger tåle det man ikke aksepterer, eller gå ut av kjøkkenet.

“If you can’t stand the heat, get out of the kitchen”, sa Harry Truman. Ikke alle er enige, og insisterer på det ikke skal være varmt på et kjøkken. I det siste har denne diskusjonen dukket opp i forbindelse med blogging, etter at rosablogger nr  1, Voe, skrev at hun la ned sin blogg. Hun var blant annet lei av alle de negative tilbakemeldingene.

Man bør tåle negative kommentarer når man forteller om livet sitt gjennom en blogg på den måten «Voe» har gjort, sier Heidi Nordby Lunde, kjent som “Vampus”, til nrk.no. “Du skal ikke tåle steken, selv om du er med på leken”, skrev Liv Skotheim i Aftenposten.

Man snakker forbi hverandre og fyrer løs på hverandre fra hver sin skyttergrav. Vi ser det samme hver gang noen advarer mot i seg selv grei opptreden som kan føre til uønskede reaksjoner og konsekvenser. Leder av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet, Hanne Kristin Rohde, får kjeft når hun advarer mot voldtektsfare. Torbjørn Sølsnes skrev dette:

“Det er direkte opprørende – ja, en falitterklæring for Norge som en sivilisert rettsstat – når seksjonsleder i Oslo-politiet, Hanne Kristin Rohde, må gå ut i media og si “det er ikke trygt for kvinner å gå hjem fra byen alene”, fordi man da risikerer å bli overfalt og voldtatt. Hva slags samfunn har vi fått, når lovens håndhever – den myndigheten vi frivillig avgir vår personlige frihet til for felles beskyttelse – kan gå ut og kapitulere på vegne av halve befolkningen? Hva slags samfunn er det vi ønsker, når vi angriper problemet med at det finnes noen – få – menn med særdeles avstumpet respekt for livet og andre mennesker, på denne måten?”

Pene jenter bør kle seg ned på jobb skrev Elin Ørjasæter i Lederboka, hodejegerens beste tips”, og fikk selvfølgelig masse kjeft. Som pressemenneske burde hun vel ha forutsett at det var dette media ville henge seg opp i, og at resten av det hun hadde på hjertet ville drukne i en diskusjon om pene piker og middelaldrende menn. Man må kunne være den man er og kle seg som man selv ønsker, var en type reaksjon.

Vi kan ta med Muhammed-karikaturene. De som trykket disse tegningene måtte vite, og visste at det ville føre til bråk.

Nå har spørsmålet dukket opp kledd som en rosa blogger. Skal vi akseptere sjikane og mobbing på nett? Nei. Skjer det sjikane og mobbing på nett, blant annet i form av kommentarer på diverse blogger? Ja. Bør den som kaster seg ut i bloggsfæren være forberedt på at dette kan skje og være innstilt på å måtte tåle uønskede reaksjoner? Ja.

Det handler om realitetsorientering og om å forholde seg til verden slik den er, og ikke insistere på at vi alltid skal kunne oppføre oss som om verden var slik vi synes den burde være. Vi kan treffe tiltak for å unngå det som vi ikke vil akseptere eller vi kan forberede oss på å ta det som måtte komme. Og vi kan gjøre begge deler.

Hva slags strategi vi velger kommer an på hvor alvorlige konsekvensene er og hvor mye vi må ofre for å unngå dem. Vi kan gjerne mene at alle bør kunne være trygge når de går beruset og alene hjem i mørke bakgater og på ensomme stier. Men det er ikke dumt å ta hensyn til at verden dessverre ikke er slik, og unngå risikosituasjoner. Andre ganger tar vi heller det som måtte komme, fremfor f.eks. å la seg kneble og utsette seg selv for selvsensur. Vi hyller Liu Xiaobo, Aung San Suu Kyi og Julian Assange som står opp for det de tror på, selv om prisen kan bli meget høy.

Mange kommentarer man kan få på blogger og i andre nettfora har en form og et innhold som vi ikke bør akseptere. Men det betyr ikke at vi kan late som om de ikke eksisterer og insistere på at vi må kunne opptre som om de ikke gjør det. Den som beveger seg ut i virkeligheten med det utgangspunkt at verden er slik man synes den burde være og oppfører seg deretter, kan få en hard hard medfart. Den som går inn i bokseringen kan ikke klage over at motstanderen slår.

Man kan og bør treffe tiltak for å avverge de mest uønskede kommentarene på nettet, og samtidig arbeide for det ganske langsiktige og kanskje utopiske mål at alle skal tilegne seg alminnelig folkeskikk. Anne Viken har nylig sagt at hun ikke lenger vil akseptere kommentarer på sin blogg som ikke er skrevet under fullt navn. En del nettaviser har skjerpet kontrollen med hvem som ytrer seg på deres debattsider for å unngå at det blir rene søppeldiskusjoner, eller snarere som et forsøk på å rydde opp i søppeldiskusjonene.

En må regne med å få kommentarer på det man skriver om. Den som skriver om seg og sin person må regne med at det også vil være dette som andre vil kommentere — og at det ikke bare vil være positive kommentarer. Jeg er lite utleverende når det gjelder meg som person, og er dermed også stort sett forskånet for kommentarer om dette. Men jeg slipper ikke gjennom kommentarer som jeg ikke har godkjent eller som ikke kommer fra personer jeg har godkjent. Jeg lar Akismet ta seg av spam og setter stort sett alle som har saklige kommentarer (som slett ikke behøver å bety at jeg er enig i dem) på en “whitelist”, slik at det ikke blir så mye å redigere.

Man behøver ikke like det som skjer og må gjerne mene at mange går langt ut over hva som er akseptabelt. Men vi må forholde oss til verden slik den faktisk er. En skikkelig sjømann ber ikke om medvind, han lærer seg å seile.

Print Friendly
 • Mortl

  Glimrende skrevet!

  Jeg må nok øve meg på å skrive lengre tekster for å komme opp på ditt nivå. Alikevell synes jeg du også kunne nevnt at det er naturlig å unngå det man ikke liker, og at nok er nok. Jeg kan overleve at folk generelt ikke lengre har like mye respekt for hverandre og for fellesskapet, men jeg trenger ikke akseptere det innerst inne. Så om Voe føler at dette har gått for langt, og at hun trenger litt “ferie” fra all oppmerksomheten, er jo dette en fornuftig løsning. En timeout fra verden, det er noe vi alle trenger.

  Som du sier, and I quote; “Den som går inn i bokseringen kan ikke klage over at motstanderen slår.”
  Da svarer jeg: “Det er lov å kaste inn det hvite håndkle, når du er lei av å få bank!”

 • Anonymous

  Selvfølgelig kan man trekke seg tilbake. Det er en helt grei løsning hvis man har fått nok eller har gått lei. Selv har jeg sluttet å lese og delta i nettavisers nettdebatter, fordi jeg syntes det var alt for mye usaklig støy.

  Men synes man at det man står for og gjør er viktig, da er det fint at noen velger å ta det som kommer.

 • EwB

  Godt formulert innlegg om hva man må forvente når man velger å publisere personlig informasjon på blogger. Ikke at det er greit, men at det skjer.

  Ellers er http://www.cleanternet.org/ på hva mange, dessverre, mener man bør gjøre med internett.

 • Minh_153

  Med gjennomsnittlig 70.000 lesere hver dag, så kommer det selvfølgelig mye brutale kritikk av anonyme personer som ikke kjenner hu engang. Nesten hver dag i over et år har Emilie måtte gå gjennom dette og da er det lett å skjønne at ikke vil blogge mer, det er helt unødvendig å utsette en jente for så dritt, som for eksempel

  ” Håper at du får HIV og dør”,
  ” Jeg spyr hver gang jeg ser det stygge tryne ditt på tv-en å i blader der du ikke en gang hører hjemme i.”
  ”asså fy faen, du er en dritt unge voe, gå og fuck deg sjøl -.-”

  ”Jeg håper du virkelig en eller annen gang skjønner selv at ditt liv er faen ikke noe bedre enn andre sine liv du skryter å plager andre med å si ” å jeg er bare en normal person blah blah bla ” du er faen ikke normal du er bare enn selvopptatt dritt unge som trur du er noe ! !”

  det er alltid negative kommentarer i innleggene hu legger ut i bloggen sin, sistnevnte kommentar er et veldig godt eksempel på det jeg mener med brutal kritikk av anonyme personer som ikke kjenner hu.

 • Anonymous

  Slike kommentarer er ikke akseptable, men det er dessverre slikt man må regne med. At hun ikke vil mer har jeg ingen problemer med å skjønne. Men skal du brette ut livet ditt på nett dette noe man må være forberedt på. Tåler man det ikke bør man ikke stikke seg fram på den måten.

 • Isabelle

  Dårlig gjort at folk ødelegger for noe folk har kommet langt med!

 • Whatsinmyheart

  Helt enig i det du skriver. Når du legger ut hele livet ditt på nett så må man nesten regne med å få sånne kommentarer. Men ja, det går også litt for langt når folk skal drive å kalle henne for ”hore”. Hun er en ganske uskyldig jente, som skriver om ting i livet sitt, hvorfor skal folk begynne å kalle henne for sånt? Jeg syns også noen ganger at hun kanskje leker for voksen, når det gjelder språket og utseendemessig, Og det virker også som det er moren som skriver for henne, for det er altfor annderledes til at en 14 åring skal skrive. men dette er helt annen sak.. Men jeg skjønner ikke hvorfor det skal bli så mye støy ut av denne saken..hun er bare en blogger som vi har fått opp på topplista.

 • Whatsinmyheart

  Helt enig i det du skriver. Når du legger ut hele livet ditt på nett så må man nesten regne med å få sånne kommentarer. Men ja, det går også litt for langt når folk skal drive å kalle henne for ”hore”. Hun er en ganske uskyldig jente, som skriver om ting i livet sitt, hvorfor skal folk begynne å kalle henne for sånt? Jeg syns også noen ganger at hun kanskje leker for voksen, når det gjelder språket og utseendemessig, Og det virker også som det er moren som skriver for henne, for det er altfor annderledes til at en 14 åring skal skrive. men dette er helt annen sak.. Men jeg skjønner ikke hvorfor det skal bli så mye støy ut av denne saken..hun er bare en blogger som vi har fått opp på topplista.

 • Tux

  Når en fotballspiller går ut på banen må man forvente piping og buing fra motstanderlagets supportere, og det gjelder også unge spillere. Man kan simpelthen ikke forvente at motpartens supportere jubler når man lager mål mot laget deres.

  Det samme er tilfellet med blogging – man har tilhengere, og man har motstandere. Feilen med denne “mobbe-diskusjonen” er at den har blitt satt i gang som følge av en person som i likhet med Ole Brumm vil ha begge deler – både gratis reklameprodukter og inntekter en minstepensjonist bare kan drømme om, samt kun positive kommentarer i tillegg. Det blir som om Wayne Rooney skulle forvente at Everton-supporterne jublet når han lager mål for United. Uten å ville tråkke på noen, blir personer med så høye krav beskrevet som bortskjemte, og det er ikke uten grunn.

  Vil man tjene store penger ved å gå ut i offentlighetens søkelys i så stor grad som enkelte gjør, må man simpelthen regne med at ikke alle kommer med rosenrøde kommentarer, særlig når man skriver en overfladisk blogg om skjønnhetsprodukter mens jenter som føler seg mobbet som følge av skjønnhetspresset, får store problemer – å dø av anorexia er ingen spøk. Men disse jentene er det tydeigvis greit å mobbe – ved å skrive platte rosablogger som opprettholder slanke- og skjønnhetspresset bidrar man til mobbingen selv om man ikke mobber direkte – de som står rundt og bare ser på at en stakkar blir mobbet, bidrar til dette.

  Så hvorfor er det ingen som i denne diskusjonen tar opp i hvilken grad “rosabloggerne” selv – indirekte – mobber andre?

 • Machomann

  og poenget med å skrive dette var hva? temmelig obvious at hun ikke tålte “the heat” noe hun sier selv….

 • Anonymous

  For meg er Voe bare et eksempel og jeg har ingen mening om hva hun burde eller ikke burde ha gjort. Men det var hennes nedlegging av bloggen som utløste diskusjonen denne gangen. Mitt innlegg er først og fremst en kommentar til kommentarene fra Heidi Nordby Lunde (“Vampus”) og Liv Skotheim.

 • Hotrodny

  Åja…du tenker på Janteloven? 😀

  Slapp av, slik har det vært i alle tider 🙂

 • kjell007

  Alle har forskjellige meninger om ting(heldigvis) og når du er så( kaller det dum) og absolutt må legge ut all mulig innfo om deg selv så må du regne med både positive og negative komentarer

 • Iamm

  Nå må du for guds skyld ikke sammenligne fotball med denne type mobbing!!

 • CiKey

  Jeg er veldig enig i det du skriver, men hvis jeg bare skal bruke VOE som eksempel så var jo de stygge kommentarene bare en av grunnene til at hun la ned bloggen…hovedgrunnen var jo mest at hun følte at hun ikke hadde tid til bloggen sammen med resten av tingene hun hadde på fritiden.

 • Kristine

  Jeg tror ikke hun legger ned bloggen bare pga stygge kommentarer.. Hun har skole og fritid å ta vare på… Når folk forventer minst 3 innlegg hver dag, så er det klart at det tar krefter fra deg.. Hjelper sikkert ikke med stygge kommentarer heller. Jeg skjønner det godt, jeg! Men det her er vel neppe det siste vi får høre fra hu 🙂

 • Utrolig bra skrevet! Det er bare en skam og skylde på negative kommentarer!

 • Er du ikke egentlig enig med Liv Skotheim her? I hvert fall når det gjelder konklusjonen? Hun avslutter jo med følgende:

  “Kanskje vil veien mot en bedre bloggkultur snart lyses opp. Men før vi finner gode verktøy mot blogghetsingen, må bloggere vite nøyaktig hvor ubehagelig det kan være å blottstille seg.

  De som er med på leken skal ikke måtte tåle steken. Men realitetene er at de må det. Inntil videre.”

  Eller, som du skriver:

  “Mange kommentarer man kan få på blogger og i andre nettfora har en form og et innhold som vi ikke bør akseptere. Men det betyr ikke at vi kan late som om de ikke eksisterer og insistere på at vi må kunne opptre som om de ikke gjør det. ”

  For meg ser det ut som om dere mener omtrent det samme, og jeg er forsåvidt enig med dere begge to.

 • Hanna

  flink<3:)

 • GammelErik

  Folk bør slutte å rable ned all dritt som foregår i livet deres for så å publisere det på nett hvor de bare blir ofre for AMV (Anonyme Mobberes Verdensforening), også kjent som internett. Har man ikke noe klokt å komme med så kan man like godt holde kjeft er det noe som heter.
  Folk er vidt forskjellige og takk for det. Publiserer du noe må du bare forvente at det vil komme kommentarer av ALLE slag. Liker man det ikke kan man bare logge av og legge puslespill eller frike helt ut og gå seg en tur. Det er ingen menneskerett å kunne blogge. Er det?

 • n0s

  Godt skrevet og gode poenger. Men det er fryktelig viktig å definere hva “sjikane” er. For eksempel en religiøs person kan kalle det sjikane om jeg kommer med kritikk av det personen tror på, uten at det er noe av det jeg vil kalle i nærheten av sjikane. Mohammed tegningene er et flott eksempel. I vår kultur er dette ikke noe du har rett til å bli “skånet” for. Skal du leve i norge som muslim, må du kort og godt finne deg i slikt, eller dra. På samme måte som norske kvinner i store deler av Iran må dekke håret, eller dra. Det er snakk om respekt for fremmede kulturer, og det går faktisk i like stor grad begge veier. De må respektere våres måte å gjøre ting på, og vi må respektere deres.

  Problemet er at det er for mange interessegrupper i samfunnet som hyler og skriker om sjikane og at de blir behandlet dårlig ved den aller minste tegn til kritikk, religiøse mennesker av alle slag er enkelt å dra fram som eksempel her. En religiøs person må faktisk bare lære seg å finne en måte å mentalt takle blasfemi på, for det er en viktig del av vår kulturs måte å sikre at religioner ikke får politisk makt i samfunnet. Hån av religion er en tradisjon som kommer fra opplysningstiden og er mye av årsaken til at vi i dag er såpass frie mennesker som vi er. Uten religionsforakt hadde vi fremdeles trodd jorden var flat og bodd i huler. Problemet er at mange av disse grupperingene kjemper aktivt for å lovbegrense min rett til å uttale meg om deres tro, den såkalte blasfemiloven de kjemper for i alle vestlige land for øyeblikket. Mange grupperinger, ikke bare religiøse, ønsker denne typen totalitaristiske og udemokratiske lovendringer velkommen, da de får ytterligere en mulighet til å låse seg selv inne i et bur hvor kritikk, skepsis og spørsmål ikke kan nå dem. Småbarnsforeldre er en annen gruppe som snart må tvinges til å innse at samfunnet er ikke her for å skreddersys akkurat deres personlige ønsker i absolutt alt.

  Etter min mening er nettet på sitt beste når det er 100% fritt og ustyrt av noen som helst. Og så får mennesker bare lære seg til å ta konsekvensen av dette, lære seg å la *ord* prelle av på en. For min egen del kan jeg si at det eksisterer ingen kombinasjon av ord som kan strenges sammen som får meg oppriktig såret, ikke fra et vilt fremmed menneske på intarwebz. Det er absolutt ingenting jeg noensinne kan lese på et forum som kan gjøre meg noe som helst, uansett hvor “sjikanerende” du måtte finne på å bli. Denne distansen til absolutt alt som blir ytret på nett, burde i langt større grad innlæres hos kommende nett-generasjoner, ikke det motsatte, hvor de i dag opplæres til å bli bare mer og mer fintfølende og nærtakende. Slik at vi slipper å redusere internett til den samme grå og totalkontrollerte mølja du finner i andre medier. Og så i stedet for å tvinge folk til å vise sin identitet på nettet, gjøre det vanskelig-, og advare strengt mot-, å oppgi noe som helst som kan spores tilbake til din person, i nettbaserte fora. Jeg vil heller ha nettet tilbake til det totalt anonyme nettet det var før kommersialismen tok fullstendig overtak, enn å få stadig strengere lover og regler som skal kontrollere og styre alt, tredd nedover hodene på oss av gjenvalgskåte lykkejegere i politikken.

  Personlig synes jeg grensen i dag er akkurat der den burde være og ingen endring i lovverk eller noen særlig handlig behøves utført. Dersom “voe” ikke liker usaklig kritikk og ikke klarer overse og takle den, gjør hun nå det rette og trekker seg ut av det hele. Uten den usaklige kritikken, vil grensenivået stadig bli flyttet inntil vi sitter igjen med et uinteresant og ufarlig nettfora som ingen gidder bruke pga sensuren. Det skjedde med TV, det skjedde med radio, det skjedde med musikkindustrien, det skjedde med filmindustrien, det er i ferd med å skje med spillindustrien. Alle mer eller mindre fargeløse og totalt intellektuelt uinteressante.

  Information wants to be free.

 • Anonymous

  Du har vel rett i det.

 • John L

  Veldig bra sagt! Har tenkt på de samme tingene selv i dag,når det gjelder krangling og vold også.Alle kan dømme noen som har tydd til vold i frustrasjon eller sinne,men alle bør jo passe på seg selv litt også og se virkeligheten,og vite at alt er ikke slik man vil og lærer at det bør være.
  Hvis man terger og plager en sint hund som knurrer på deg,og fortsetter til den biter,da er spørsmålet hvem hadde skylden? Var det hunden som gjorde noe galt og er det den som bør straffes? Mange mennesker går over streken i mange situasjoner fordi de mener ting er sånn og sånn.
  Er veldig mange ganger at noen som blir slått eller tatt tak i,faktisk har provosert dette frem og ignorert sine egne instinkter og sanser om at man bør trekke seg tilbake. Kanskje høres veldig annerledes en de tingene du sa her,men er kanskje inne på noe av det samme likevel,hvis man går i dybden og ser etter.Flere folk bør reflektere over diise tingene du sa her.Veldig sant og viktig tema.Folk kan ikke bare leve i illusjoner og med idealer om hvordan verden er og bør være.