Kollektive trafikksynder — vet de ikke forskjell på buss og sykkel?

Fredag var jeg ute på en sykkeltur gjennom byen og opp mot Ekeberg og Lambertseter. Jeg valgte sykkelveien langs Munkedamsvn fra Skillebekk mot Ruseløkka. Her ble jeg hindret av en bilidiot som hadde kjørt opp slik at selve bilen sperret halve sykkelfeltet, og åpen dør og folk sperret resten. Han ble sur da jeg fortalte at han faktisk ikke hadde noe i sykkelveien å gjøre. Denne har jeg ikke bilde av.

Ved Operaen hadde en av bussene fra Olso Citysightseeing,  “Hop on – hop off” valgt å bruke sykkelstien som sted for å stoppe bussen mens han tok passasjerer av og på, eller hva det nå var han gjorde her. Jeg spurte sjåføren om han ikke visste hva som var forskjellen mellom en sykkel og en buss. Men han snakket ikke norsk. En annen fra selskapet som sto på holdeplassen tok over og sa at de skulle kjøre. Men de som driver guidede bussturer i Oslo bør selvfølgelig vite at sykkelfelt ikke er bussholdeplasser, og legge opp sine ruter slik at de ikke blokkerer disse. Det er selskapets ansvar.

Litt lenger oppe, i St Halvards gt, hadde en av Oslo Sporveiers busser funnet det for godt å bruke sykkelfeltet for å parkere bussen, etter hva jeg forsto i en pause mellom to turer. Jeg fortalte sjåføren ganske tydelig at han faktisk ikke hadde noe i sykkelfeltet å gjøre med bussen sin. Han snakket om mangel på plass, om selskapet og kom med en del andre unnskyldninger.  Slike unnskyldninger er uinteressante. Det er “all stans forbudt” i sykkelfelt, det gjelder også for busser.

Mens jeg snakket med den ene sjåføren dukket det opp en leddbuss til, som også parkerte i sykkelfeltet. Så jeg fikk inntrykk av at dette var en relativt vanlig praksis. (De to grønne bussene på bildet står på et området avsatt for busser utenfor veien, så de står lovlig.) Det var en gang mellom 15.30 og 16.00 den 3. juni, for de som måtte ønske mer detaljer.

Det er selvfølgelig #Ruter og Oslo sporveier som har ansvaret for å legge opp ruter, stopp etc slik at man ikke bruker sykkelfelt til bussparkering. Selskapene har selvfølgelig ansvaret for å stramme inn overfor sine sjåfører at slikt ikke er akseptabel.

Omtrent på samme sted, men på andre siden av veien, møtte jeg sist onsdag en taxi, det var en sølvgrå VW Caravelle fra Oslo Taxi med nummer A 170, som var frekk nok til å bruke sykkelfeltet og til dels fortauet for å snike seg forbi køen. Med relativt stillestående kø var det ikke vanskelig å sykle opp på siden av bilen. Han kunne ikke snike så langt, og sykkel er som kjent langt mer effektivt for å komme fram i bytrafikk. Heller ikke denne sjåføren likte å bli snakket til. Det er ille nok med sjåfører som sniker, men ekstra ille er det når de bruker sykkelsti og til dels fortau slik han gjorde. Slike sjåfører bør lukes ut av trafikken. Dessverre har jeg heller ikke bilde av den situasjonen.

#Ruter / Oslo sporveier, City Sightseeing og Oslo Taxi har åpenbart en jobb å gjøre overfor sine sjåfører. Og politiet bør heller bruke ressurser på de som opptrer slik i trafikken, fremfor å ha meningsløse kontroller av syklister.

Print Friendly
 • Snemann

  Et spørsmål, du skriver: “all stans for­budt” i sykkelfeltet. Når dette kommer fra en professor i jus går jeg ut ifra at dette er riktig, men er det virkelig absolutt? Jeg føler meg litt på gyngende grunn når jeg ønsker å påpeke overfor bilister hvor hensynsløs og trafikkfarlig denne type stopp er.
   
  I f.eks. Kirkeveien fra Sørkedalsveien og videre ned mot Middelthuns gate. Her er det mange som stopper i sykkelfeltet for å sette av passasjerer, mens syklistene kommer i god fart nedover. Da er det altså ikke anledning til å stoppe i sykkelfeltet her, forstår jeg deg rett. Men har bilistene anledning til å stoppe i bilfeltet – altså midt i veien – for å sette av passasjerer på samme sted?

 • Anonymous

  Det er ingen tvil om at det er “all stans forbudt”, se trafikkreglene § 17, bokstav c for sykkelveg og g for sykkelfelt http://www.lovdata.no/for/sf/sd/td-19860321-0747-0.html#17 :

  Ҥ 17. Stans og parkering

  1. Det er forbudt å stanse
  (…)
  c) helt eller delvis på fortau, gangveg eller sykkelveg,
  (…)
  g) i kollektivfelt, i sambruksfelt eller i sykkelfelt, unntatt for buss eller sporvogn på holdeplass.

 • P_Dalen

  Så hvis det er sykkelfelt og bussholdeplass på ett og samme sted, har bussen altså lov til å stanse i sykkelfeltet likevel (§ 17, 1, g).

  Hmm… Hvordan kan man vite om det er en bussholdeplass? Det må åpenbart være skiltet med skilt 512, men hvor stor utstrekning har holdeplassen?

 • Anonymous

  Det er vel stort sett merket der det er bussholdeplass, og da er sykkelfeltet avbrutt. Det er en dårlig løsning, men merkingen er stort sett ganske klar.

 • Erkebiskop

  Vil du virkelig se folk som bruker sykkelfeltet til bil, ta deg en tur til Galgebergbommen, der folk står i kø i sykkelfeltet og venter på at bussen skal åpne bommen for dem slik at de skal kunne snike seg inn. Eller sykkelfeltet mellom Bryn Senter og Olsen på Bryn, der folk bruker sykkelfeltet til å kjøre forbi folk som står i kjørefeltet og venter på å komme seg ut på Ringveien.

  Hva med en kampanje der syklister oppfordres til å ta bilde og anmelde forholdet til politiet? Ikke det at noe vil skje, men det vil være et statement hvis mange gjør det. Eventuelt legger det ut på en nettside.

 • Anonymous

  Jeg synes det er viktig å dokumentere slike forhold. Jeg skal tenke på om jeg har noen ideer til hvordan, men tar gjerne innspill fra andre.

 • Anonymous

  Her er noen videoklipp om å sykle i Oslo http://www.youtube.com/user/DelVeien Kanskje en idé for flere?

 •  Men det står i http://www.lovdata.no/for/sf/sd/td-19860321-0747-0.html#4

  § 4. Bruk av kjørebane

  1. Kjørende skal bruke kjørebanen. Det er forbudt å kjøre på fortau eller gangveg.

         Andre kjørende enn syklende må ikke bruke sykkelveg eller sykkelfelt. Syklende må bare bruke sykkelfelt på
  høyre side av vegen.

  Jeg tolker det slik at biler, mopeder osv.  ikke har lov til å bruke sykkelfelt i det hele tatt.

 • Hvordan? Bare still deg opp med kamera mellom 7 og 9 eller 15-17 i krysset av  St.Halvardsgate og Schweigaardsgate. Her er det en kontinuerlig strøm av biler som bruker sykkelfeltet til forbikjøring av biler som skal til venstre ned Schweigaardsgate. Har nesten blitt meiet ned av biler som legger seg inn i sykkelfeltet her.

 • Snemann

  Zener skriver:
  “Syklende må bare bruke sykkelfelt på høyre side av vegen.”

  Har dere lagt merke til at det begynner å etablere seg en praksis å sykle i sykkelfleltet mot fartsretningen. Sukk! – det ikke bare bilister som oppfører som idioter i trafikken.

 • Anonymous

  Det er mange syklister også som ikke kan oppføre seg i trafikken.

 • Sykhumor

  Hei. Ser du skriver om taxien som bruker sykkelfeltet. Jeg synes du bør skrive og klage til Oslo Taxi om den saken. Dette vil da tatt opp med vedkommende.
  Og i internbladet vil det kanskje komme på trykk. Jeg har selv kjørt som sjåfør og vært drosjeeier i Oslo Taxi. Og hvis jeg hadde vært drosjeieren her så hadde jeg blitt glad for å vite om hva sjåføreren gjør. Skrekken for alle eiere er en dårlig sjåfør som bulker bilen, og når en sjåfør gjør sånt kan man lure på hva annet han gjør.

 •  OlavTorvund – Er tolkningen min korrekt? Er det slik at biler ikke har lov å bruke sykkelfelt under noen omstendigheter?

 • Så langt jeg kan se, ja.