Ski på sykkel (noen bilder)

Da jeg la ut en liten melding om at det gikk greit å ta med et par ski på sykkelen, var det flere som etterlyste bilder. Her kommer en liten billedserie. Men for all del: Dette var slik jeg løste det på min til nå ene sykkel- og skitur. Jeg påstår på ingen måte at dette er noe jeg har noen særlig erfaring med. Kom gjerne med dine egne tips og erfaringer.

Skiene holdes sammen med en vanlig skirem, tuppene peker forover og skiene settes mot røret for gaffelen (jeg vet ikke hva det kalles) og slik at det er en ski på hver side av setepinnen.

Jeg fester skiene foran til stangen med en festestropp. Jeg kjøpte slike festestropper hos XXL på Majorstuen, hvor jeg fant dem i villmarksavdelingen. De har slike stropper i alle fall i lengdene 0,5,m, 1 m, 2 m og 3 m. Man får sikkert slike stropper i andre sportsbutikker også. Her bruker jeg en stropp på 0,5 m.

Bak festet jeg dem med en stropp slik at de holdes fast rundt setepinnen. Stroppene festet jeg til bagasjebrettet. De som ikke har bagasjebrett må finne på noe annet. Det viste seg at en stropp på 0,5 m var litt kort, så jeg har skjøtt sammen to. Men neste gang jeg er hos XXL eller en annen sportsbutikk kjøper jeg en festestropp på 1 m.

Stavene festet jeg under klemma på bagasjebrettet, og med en stropp rundt stangen.

Det fungerte helt greit. Man kan sikkert feste dem på andre måter også. Men det i alle fall viktig at bindingene kommer bak setet. Disse bygger i bredden og vil være i veien om de kommer mellom bena når man sykler. Slik jeg har festet dem kommer smøresonen på skiene bak setepinnen, slik at jeg unngår å få klister på denne om jeg skulle smøre med klister.

Jeg tar med litt om påkledning også. I alle fall i Oslo, men sikkert også andre steder, må man typisk opp i høyden for å finne skiterreng og skiføre. Det betyr at det blir mye motbakke på vei ut, og tilsvarende mye nedover på vei hjem etter skituren. På vei opp er vanlig skitøy tilstrekkelig også for sykkelturen. Men når man skal ned bakkene etter turen kan det blir ganske kaldt. Ta med noe ekstra tøy i sekken til turen hjem: En ekstra genser og kanskje en overtrekksbukse. (Neste gang vurderer jeg å velge en lang sykkelbukse uten padding, også til skituren. Også på ski kan det være greit med en bukse som går høyt opp i ryggen og som holdes oppe av en sele. Kanskje er skibuksen grei som overtrekksbukse til sykkelturen hjem.)

Print Friendly
 • Anonymous

  Dette fikk meg til å tenke på “sykkel og ski”-pioneren Tjerand Aske, som i 1931 tok “snarveien” fra Rosendal til Odda over Folgefonna – med sykkel, ski og full oppakning.
  http://tinyurl.com/6r9c4yp

 • Anonymous

  Ski på sykkel går greit, også med en liten ryggsekk med litt ekstra tøy til sykkelturen hjem (det er kaldere å sykle nedover), og kanskje litt mat og drikke. Men jeg kommer nok ikke til å forsøke å med sykkelen på ski!

 • Anonymous

  Røret gaffelen går gjennom kalles vel vanligvis styrerør. Røret som sitter i gaffelen kalles gaffelrør. Tror imidlertid det er lite konsistens på dette i norge, jeg har sett navnene brukt omvendt også. På engelsk heter det headtube og steerer tube.

  Skal vi være pirkete så går vel skituppene på bildet ved mellomringene mellom styrelageret og stemet. 😉 

  En fin oversikt over navn på sykkeldeler kan man finne her (riktignok på engelsk):
  http://3.bp.blogspot.com/_OE2gm6dwGBA/TRMNs-12rDI/AAAAAAAAGA8/idcgDRJE7AY/s1600/aaron-kuehn-type-bicycle-gessato-gselect-gblog-1.jpg

  Hvis man virkelig går inn for det kan man til og med få med seg en sykkel på en sykkel:
  http://cdn.mos.bikeradar.com/images/blogs/1294307417182-ar301vt4uvhe-670-75.jpg

 • Anonymous

  Takk for korrigering og utdyping av informasjon.

 • Jeg må både innrømme at jeg er imponert, men samtidig ikke ser det som tillokkende, dessverre. Å sette ut fra Frognersetra sliten og svett på sykkel ser jeg ikke for meg som trivelig, sjøl med piggdekk. Innimellom hissige bilister nedover. 
  Jeg minnes midt på 1960-tallet (VM på ski i 1966?). Da sykla jeg med ski på sykkern fra Ulven, grytidlig, opp til Holmenkollen for å gå en runde av 25 km rundt Glåmene før 5-mila starta (to runder rundt Glåmene), og jeg rakk tilbake rett før kl 9, husker jeg.
  Ellers var det tidligere garderober på Frognersetra, faktisk så lenge som til på 1980-tallet. Med garderober kan en dusje og skifte og lettere reise kollektivt tilbake. Men det er kanskje urealistisk å tru på at folk vil sette pris på slike fasiliteter og la bilen stå? På Skullerudstua kan du fortsatt dusje og skifte, men folk flest bruker likevel bilen?

 • Anonymous

  Jeg tror ikke jeg noen gang kommer til å sykle til Frognerseteren for å gå på ski. Jeg syklet inn i Maridalen. Jeg kan også tenke meg å prøve Sørkedalen og kanskje Sognsvann. I morgen har jeg tenkt å sykle til Gaustad, og gå derfra til Sognsvann og videre. Jeg synes ikke at Frognerseteren er et så veldig godt utgangspunkt for å gå på ski. Å avslutte med motbakke for å komme tilbake til ugangspunktet er ikke min favoritt. Starter jeg fra Frognerseteren vil jeg nok reise kollektivt, og dra hjem via Sognsvann.

 • Jørgen Fog

  Hei Olav, hyggelig å se at du også er på ski. Jeg er en av Markas vårskiløpere og har ganske mange skiturer hver vår der jeg må sykle for å komme til/fra løypestart. Det er en fantastisk tid å gå på ski selv om andre foretrekker Bygdøy og blåveisen. Jeg syns ditt forslag til festing er ok med ett unntak: Jeg vil ikke ha noe “sykkelmetall” inntil glisonen på skisålen. Selv om jeg ofte går på skrapski om våren så er såleomsorg viktig. Jeg tar derfor ulempen med å legge “hele kladasen” på en side av stangen. Jeg har et bilde fra 18. mai 2008 som viser dette. Bildet finnes i Skiforeningens Markadatabase her: http://www.skiforeningen.no/cgi/newimgshow.cgi?id=8772 Av kuriositethensyn viser jeg også et bilde fra 5. mai 2002 som viser noen av de overraskelsene man kan oppleve under vårsykling/skiløping: http://www.skiforeningen.no/cgi/newimgshow.cgi?id=1457 Her er det litt uklart om det er sykkeltur med ski eller omvendt. Uansett får jo skiene seg “en omgang”: http://www.skiforeningen.no/cgi/newimgshow.cgi?id=8778 Med det er jo godt å komme hjem igjen da: http://www.skiforeningen.no/cgi/newimgshow.cgi?id=8779  God tur alle sammen! Nå er Marka på sitt beste, – uten sykkel! Ski/sykkelhilsen fra: Jørgen Fog

 • Anonymous

  Hei, Jørgen
  Du er nok en langt ivrigere skiløper enn meg. Jeg er blant dem som oppsøker våren når den dukker opp, og leter ikke etter rester av vinter.

  Jeg må innrømme at det er pinlig lenge siden sist jeg gikk på ski. Jeg hadde ambisjoner om å gjenoppta skigåing forrige sesong. Men et kne slo seg vrangt i desember en gang, og ski var ikke en anbefalt aktivitet. Det vil si: Jeg kunne gjerne gå på islagte vann og annet som var helt flatt, men vridninger i kneet var ikke bra. Det hørtes for kjedelig ut. Sykkel (med liten belastning) ble derimot anbefalt som behandling. Nå har jeg i alle fall kjøpt meg nye ski m.m., og har gått noen turer så langt (og har meldt meg på kurs for slike som meg: Som har gått på ski før, men som trenger å gjenoppfriske og forbedre teknikken.)

  Uansett: Det er fint å få andre innspill på det å feste skiene. Dette med sålen hadde ikke jeg tenkt på, og vet heller ikke om det betyr noe særlig fra eller til for en dårlig skiløper som meg. Jeg påberoper meg ikke noen omfattende erfaring med kombinasjonen ski/sykkel. Men har prøvd det noen ganger, og det gikk helt greit. Og siden noen etterlyste bilder, la jeg dem ut.

  Jeg har også konstatert at å ha to par ski på sykkelen er en større utfordring. Jeg syklet med to par ski hjem fra XXL på Majorstuen. Da var jeg glad for at jeg ikke skulle særlig langt.