Sykkelvesker

Jeg synes generelt at utvalget av sykkelvesker er dårlig i Norge. Jeg har lenge sett etter “kontorvesker”, sykkelvesker som er egnet til å frakte dokumenter, en bærbar PC og annet som mange av oss typisk har med på jobb. For ikke veldig lenge siden kjøpte jeg to sykkelvesker for dette formålet som julepresanger. Etter ganske mye leting i Oslo og hos norske nettleverandører, ga jeg opp. Jeg kjøpte dem i London.

Festet på den sykkelvesken jeg selv har brukt i mange år gikk i stykker nylig. Dermed var det ny jakt etter en sykkelveske som jeg først og fremst vil bruke fram og tilbake til jobb, til møter osv. En ny runde på nettsidene til norske sports- og sykkelbutikker viser at utvalget fortsatt er (for) dårlig.

Heldigvis har vi internett. Litt søking på nettet viste at det finnes mange slike vesker der ute. De tas bare ikke inn til Norge. Jeg falt for denne vesken fra ABUS (det er en veske som man kan montere fast på sykkelen, og en annen veske designet for å passe inn i denne). Jeg sendte en e-post importøren av ABUS, som kunne fortelle at de ikke hadde satset noe særlig på vesker fra ABUS. (Mange av oss låser sykkelen med en lås fra ABUS.) Når importøren ikke finner grunn til å satse på de produktene jeg er interessert i, ser jeg liten grunn til å satse på den norske importøren og dennes forhandlernett.

En tur innom nettsidene til KlickFix viste at de også har mye interessant, men jeg har ikke klart å finne noen norsk importør (eller noen av deres produkter i salg i Norge). Jeg synes f.eks. denne modellen virker interessant hvis man skal ha med litt på en sykkel uten bagasjebrett (jeg liker ikke å sykle med ryggsekk). KlickFix har flere ulike festebraketter, som kan brukes til mange ulike formål. Et festebrakett under setet kan brukes til ulike typer setebager eller til å feste en lås. Tilsvarende kan man bruke et og samme feste på setepinnen, styret til en rekke ulike former for kurver, bager, flaskeholdere, osv.

Jeg har mange forskjellige vesker, bager og kofferter, som jeg bruker til ulike formål. De færreste bruker tursekken når de bare skal gå til kontoret, og lar stresskofferten bli hjemme når de skal på tur i skogen. Jeg vil også ha sykkelvesker som er egnet for ulike formål. Denne fra KlickFix, som kan pakkes som en koffert, frister mer enn en tradisjonell sykkelveske om man skal være borte noen dager og trenger klesskift. Nå har jeg konstatert at det finnes et stort utvalg i ganske gjennomtenkte systemer, og kommer nok til å utvide mitt utvalg av sykkelbager og vesker i ulike varianter.

Finner jeg en veske tilsvarende denne fra Brompton som passer til andre sykler (dette er en styre/frontveske), kjøper jeg den. Jeg har sans for at man prioriterer stil, men klarer å kombinere det med det praktiske, slik Brompton gjør her. Selv om jeg har Brompton-sykkel og er meget godt fornøyd med den, bruker jeg ikke den til turer hvor en slik veske passer. Men for “Brompton-pendleren”, som sykler til f.eks. togtasjonene, slår sykkelen sammen og tar den med på toget, for så å sykle videre fra avstigningstasjon til jobb, må denne være midt i blinken!

Noen andre produsenter det kan være verdt å se på nevner jeg først Brooks, som kanskje er mest kjent for sine sykkelseter i lær. Men de har også mange fine bager. Norco har et brukbart utvalg. bl.a. til KlickFix-fester (jeg har ikke funnet noen nettside for denne produsenten). Vi må selvfølgelig også ta med Ortlieb, som man finner en del av også hos norske forhandlere.

Nettet ble også denne gang redningen. Jeg bestilte en ABUS kontorveske fra Bikester. For meg ser det ut som om dette er en tysk nettleverandør som også har nettsider på andre språk, rettet mot en del europeiske land. Det kan se ut som om de ikke leverer til Norge. Men jeg bestilte fra deres franske nettside til min franske adresse, og kom rundt problemet på den måten (den ble sendt fra Tyskland). Jeg kommer nok til å bestille mer fra dem, fremfor å lete hos norske butikker som ikke synes å være særlig interessert i slike produkter.

PS: Litt for sent ble jeg oppmerksom på noen av de Ortlieb-modellene som Syklistenes landsforening selger. Noen av disse modellene kunne nok ha vært aktuelle.

Print Friendly
 • Lars

  SLF selger mange praktiske vesker fra Ortliebs. Blandt annet denne: http://www.modulez.no/zkv27/

 • Jeg ser at jeg burde ha undersøkt utvalget hos SLF noe bedre.

 • KLMKLM

  Aldri hørt maken til sutring.Og da tenker jeg ikke på sykkelvesker, men fks snøryddingklagingen din.
  Du er professor, men hvordan du ble det lurer jeg fælt på, for du fremstår som kunnskapsløs og arrogant.
  Et sted må brøytebilene legge igjen snøen skjønner du.Det er ikke bare å trylle den vekk.
  Du får heller innse at du bor i NORGE, et land hvor det er SNØ OM VINTEREN.Da kan man la sykkelen stå.Hvis det er så innmari grusomt å være syklist he ri landet, så føl deg fri til å flytte utenlands, så slipper vi høre på mere vås.

 • OlavTorvund

  Det var da svært til usaklighet og uvitenhet.

  Statens vegvesen klarer å holde sykkelveiene bare der de har ansvaret, for å starte i Osloområdet.

  Snø kan kjøres vekk. Det handler bare om prioritering. Langs Blindernveien/Ullevålsveien er det mange parkeringslommer og parkeringsplasser innenfor sykkelfeltet. Det er mange grunner til at de aldri burde vært der og at de bør fjernes. Men så lenge de er der kan de sperres om vinteren og brukes som snødeponi om vinteren. Eller snøen kan brøytes ut i midten av veien, og ligge der som en midtdeler. Det er mange muligheter.

  Det er vinter og snø i Stockholm også. Men så vidt jeg vet er vintervedlikeholdet langt bedre der enn i Oslo. Er det fordi svenskene er så mye smartere enn oss at de får til det du mener er umulig i Oslo?

  Det går aldeles utmerket å sykle om vinteren. Dårlig vedlikehold gjør det vanskeligere, men langt fra umulig. Det blir bare dårligere fremkommelighet for bilistene når vi tvinges til å sykle midt i kjørefeltet.

 • KLMKLM

  Jeg har hørt om deg før, og du går til frontalangrep på alt som heter bilister og parkeringsplasser.Du mener at sykkel er det eneste som skal prioriteres på veien, og du drar rundt og tar bilder av feilparkerte biler som står i sykkelfelt.
  Du klager og du sutrer noe innmari over hvor forferdlige tilstander det er i Norge mht til syklister.
  Oslo har mangel på parkeringsplasser, og hva er din “løsning”?
  Jo, de skulle du helst ha sett fjernet.Du skjønner, det blir ikke bedre av det, det blir VÆRRE.
  Om vinteren har ikke syklister noe på veien å gjøre når det er snø og is.Det er potensielt farlig.At dere er litt i veien, det bryr jeg meg ikke om, for ulikt syklister, så tåler jeg faktisk å vente eller kjøre rundt.
  Iflg din tankegang er det grusomt å måtte stoppe for hindre eller kjøre rundt.
  Du må som professor forstå at dette blir dårlig motatt av bilistene.

 • OlavTorvund

  Er du synsk siden du mener å vite så mye om hva jeg mener fordi du har hørt om meg?

  Oslo har ikke mangel på parkeringsplasser. Men det er for mange biler. Ja, gateparkeringen må reduseres kraftig. Det er dårlig plassutnyttelse at verdifull grunn skal brukes til å hensette biler, og meningsløst at kommunen subsidierer bilistene med å la folk stå gratis.

  Løsningen er først og fremst bedre kollektivtransport og bedre sykkelveier. Når hver person skal kjøre og parkere hver sin bil tar det absurd mye plass. 100 mennesker i hver sin bil, omtrent like mange som det går på en trikk, fyller opp minst en kilometer vei når de kjører og 750m vei når de står parkert. Hvis det er for lite plass er det åpenbart at det alternativet som gir dårligst plassutnyttelse må vike.

  For den som absolutt skal kjøre inn til byen er det stort sett plass i parkeringshusene. Det koster penger, greit nok, men det skal koste å parkere.

  Alle som skal ha bil må selv sørge for et sted å parkere bilen når den ikke er i bruk. Det kan være betalt parkering på gaten, men med langt færre parkeringsplasser enn i dag. Beboerparkering bør innføres i hele byen. En rimelig pris å betale for en parkeringstillatelse (om man oppfyller vilkårene for å få det) er prisen for et månedskort med kollektivtrafikk.  Hele byen bør gjøres til sone med “parkering forbudt” annet enn på plasser som er avsatt til parkering.

  Man kan leie seg plass i et parkeringshus eller på en parkeringsplass i nærheten av der man bor. Det koster. Vi betalte ca 2.400 kr/md for leie av plass i garasjeanlegg, inntil vi kvittet oss med bilen for et halvt år siden. Men det er en kostnad man må ta med om man vil ha bil og bo sentralt.

  De som velger å bosette seg utenfor byen kan ikke basere seg på å kunne parkere gratis eller billig. Det skal koste å kjøre inn i byen og det skal koste å parkere. Det er noe av kostnadene man har ved å bosette seg utenfor byen.

  At det blir verre av å fjerne snø er vrøvl.

  Syklister har akkurat like mye på veien å gjøre som andre, både sommer og vinter. Det går helt utmerket å sykle om vinteren. De som påstår at det ikke går eller at det er farlig, er slike som deg, som aldri har forsøkt. Og som derfor ikke har peiling på det dere uttaler dere om.

  At mine meninger blir dårlig mottatt av rustne blikkbokshoder bryr jeg meg faktisk svært lite om.

  Bilen har hatt sin tid. Skal vi ha levelige byer må bilen vike. Det skjer i alle byer, i alle fall i Vest-Europa. Unge, urbane mennesker er ikke opptatt av bil. De reiser kollektivt og sykler. Bil står veldig langt nede på prioriteringslisten. De, som jeg, vil ha en by for folk, ikke for biler. Du har en tapt sak.

 • KLMKLM

  Helt utrolig lite saklig du, du er rett og slett så tåpelig at jeg ikke gidder å bruke energi på deg mere.Du er en såkalt “Lost case”
  Du ser KUN dine egne interesser og meninger, og ingen andres.
  Forøvrig, jeg trenger ikke være synsk for å ha hørt om deg:
  Du har vært i media før, og uttalt deg hvor mye misliker oss bilister.Så ikke spill dum, selv om du antagelig er det.
  Skremmene at så sneversynte folk som deg kan bli professor, men det er bare en tittel uansett.

  Bilen har hatt sin tid, ok, javel, da får du se hvordan samfunnet fungerer uten da.Alle varer må transporteres på sykkel, brenner det et sted, brannvesenet kan ikke rykke ut, de benytter bil.
  Får håpe at du ikke blir alvorlig syk og må ha ambulanse da, da kan det jo ta sin tid å få deg på sykehus, uten ambulanse.
  Dine svar her i dag beviser at du et fjols.
  Case closed.

 • OlavTorvund

   Det er i grunnen greit at du ikke vil bruke mer energi på dette. Dine kommentarer har vært så på kanten at jeg bare under tvil har akseptert dem. Og det er pga usaklighet og personangrep, ikke fordi du er uenig med meg.

  Er man sneversynt fordi man mener det er et problem at det er for mange biler i byen? Hvis du mener det, så greit nok, men det er vanskelig å ta deg på alvor.

  Din manglende evne til å oppfatte hva folk mener viser seg igjen i ditt eksempel med varetransport, brannvesen osv. Jeg har aldri sagt at man skal stenge helt for biler. Men bruken av privatbil må reduseres. Hvis man sterkt reduserer bruk av privatbil i byen vil varetransport, brannvesen, ambulanser, busser og annen nyttetrafikk få det mye bedre enn i dag. Det er først og fremst parkerte biler, og i perioder bilister som har slått seg sammen for å lage kø som hindrer slik transport. Reduser privatbilene, og nyttetrafikken vil få det mye bedre.

  Ja, bilen har hatt sin tid, i betydningen at hver person skal kunne la seg frakte rundt i en forurensende blikkboks på mer enn ett tonn og regne med å kunne hensette denne alle steder man måtte ønske. Men bilen forsvinner nok ikke helt, selv om vi langt på vei skulle klare å frigjøre byen.

 • P_Dalen

  Jeg kan ikke ha fulgt så godt med som KLMKLM, for selv om jeg leser denne bloggen, har jeg ikke fått med meg at Olav Torvund på noe tidspunkt har krevd brannbiler og ambulanser bort fra veiene.

  Derimot tror jeg brannbiler og ambulanser kunne fått bedre kår om det var litt færre privatbiler på veiene, og hvis antall parkeringsplasser var kraftig redusert.

  “Lost case”, “sneversynt”, “fjols” osv. er forøvrig betegnelser som har en tendens til å slå tilbake på en selv.

 • Pingback: Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Burley Travoy sykkeltilhenger()