I Vini del Giro d’Italia 2012 – 1. etappe: Dansk øl i Herning

Hvem skulle vel ha trodd at Giro d’Italia skulle komme til å åpne med dansk øl. Men slik ble det altså. Jeg kan vel allerede nå røpe at selv om vi gjerne forbinder Danmark med øl, så fremstår det ikke som det mest spennende øl-landet.

De tre første etappene går i Danmark, og det hele starter med en prolog i Herning på Jylland. Italiensk vin kommer vi ikke til å møte før til fjerde etappe, da giroen reiser hjem til Italia.

Last ned større kart.

Som en introduksjon til noen dager med øl tar jeg med en lenke til artikkelen “Å smake på øl” fra drikkeglede.no Ølskolen.

Carlsberg dominerer ølmarkedet i Danmark. Det sies at man under en bestemt seilerweekend i Skagen kan dele folket inn i to grupper: De som drikker Tuborg og de som drikker Carlsberg. Men Tuborg er også en del av Carslberg Group, så de som drikker Tuborg drikker også øl fra Carlsberg. Carlsberg er verdens fjerde største bryggerikonsern, med 45.000 ansatte, om vi skal tro Wikipedia. Carlsberg er også dominerende i Norge. Carlsberg har overtatt denne divisjonen fra Orkla, hvilket vil si at de har overtatt Ringnes.

Carlsberg ble startet i 1847 av J. C. Jacobsen. Bryggeriet fikk navn etter hans sønn, Carl. Carlsberg skal ha vært det første bryggeriet som rendyrket en gjærkultur som de bruker i sin ølproduksjon.

Tuborg ble startet i 1873. De fusjonerte med United Breweries i 1894 og inngikk en “profit sharing agreement” med Carlsberg i 1903. I 1970 overtok Carlsberg United Breweries.

Standardølet fra Tuborg og Carlsberg er ganske kjedelig pils eller lager. I Norge er lisensprodusert Tuborg populært blant skoleelever og studenter, men bare fordi det er noe av det billigste (eller minst dyre) ølet man får. Dessuten smaker det ikke noe særlig, som også bidrar til å gjøre det populært hos folk som egentlig ikke liker øl. Bang for the bucks, det teller for studenter. I mine yngre år var folk veldig opptatt av Carlsberg Elefantøl, selvfølgelig fordi det var sterkere enn noe øl som ble solgt i Norge.

Men også store industribryggerier som Carlsberg har oppfattet at ølmarkedet er i utvikling, og har en serie som de kaller Jacobsen. Under dette navnet produserer de ale og litt mer interessante lagertyper enn standard Carlsberg og Tuborg.

Carlsberg produserer også øl under navnene Carls og Semper, men de har jeg så langt ikke smakt.

I selve Herning har jeg bare funnet et lite bryggeri, som ganske enkelt helter Bryggeriet Herning. Jeg vet ikke mer om dette enn det de skriver på egne nettsider. Her fremgår det at de holder til i Herning Hede og Diskontobanks gamle bygning og at de kun brygger 500 liter øl om gangen. Så dette er et småskalabryggeri.

Som et vorspiel til en dansk øl-giro kan man eventuelt delta i Pale Ale festival på baren Christian Firtal i Odense 3-5. mai.

Noen danske øl-ressurser:

Danske bryggerier som vedlikeholdes av Danske ølentusiater.

Danskebryggerier.dk om danske bryggerier, bryghuse og brewpubs.

Mikrobryggerier i Danmark fra drikkeglede.no.

Ølbloggen med høyst skum.

I vini del Giro d’Italia 2012

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Syklistene_logoMeld deg inn i Syk­lis­te­nes lands­for­ening, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om SLFs lokal­lag i Oslo. Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. SLF Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.

Print Friendly
 • Snemann

  To-tre varianter av Jacobsen-ølet får du på Rema. Carlsberg skal ha for forsøket, men jeg synes ikke at Jacobsen matcher småskalaprodusentene på kvalitet og smak. Brewdog, f.eksempel, er langt å foretrekke.

 • Henrik

  Enig, men det er muligens litt urettferdig, for jeg tror  Jacobsenølene på Rema er en spesialvariant for den norske butikkgrensa. Originalenversjonene (er sterkere og) smaker bedre, så vidt jeg husker. Et annet eksempel på utvanning for å komme under 4,7 er Budweiser Budvar, men der finnes jo originalen på polet.

  Men tilbake til Danmark. Det er vel sant at det finnes mer spennende øl-land. Men de har fått virkelig mange gode mikrobryggerier (polet har vel noen få av dem), så helt galt å forbinde Danmark med øl er det vel ikke. For nordmenn i hvert fall.     

 • OlavTorvund

  Så flott at det blir litt diskusjon rundt dette! Jeg tar gjerne tips om godt øl (og god vin) jeg måtte ha oversett. Smak og behag kan ikke diskuteres, er det noen som påstår. Det er feil. Men vi må akseptere at vi kan ha høyst ulike meninger om dette, og at alle meninger er like “riktige”: Man avgjør selv suverent hva man liker og ikke liker, men det betyr ikke at man skal avvise andres meninger.

  Jeg har først og fremst drukket Jacobsen-ølet i Danmark. Det er ganske utbredt i danske barer m.m. Det er vel der som her, at de som har stor produksjon og god distribusjon er lettest tilgjengelig. Jeg synes det er et stort fremskritt i forhold til standard Carlsberg og Tuborg. Brewdog er vel engelsk, så den faller utenfor her.

  Så langt jeg har klart å finne ut, befinner de fleste interessante bryggeriene i Danmark seg på Skjælland og Fyn. I alle fall ligger de fleste som jeg har drukket her. Det var greit med en liten oversikt over de store. Men ellers har jeg valgt å holde meg til bryggerier jeg har funnet i det området hvor de sykler — altså litt syd for midten av Jylland.

 • Henrik

  Jeg er ikke personen til å gi tips om Danmark, men om man poster for eksempel hos hardcoregutta på Venner av Nøgne Ø-forumet (http://www.vanø.no/olforum/) får man gode svar (sikkert om Nord-Italienske mikrobryggerier også, om du er interessert).

 • OlavTorvund

  Øl er interessant og øl er godt. Men det er egentlig italiensk vin som er hovedtema i denne serien. Når vi kommer til Italia vil det være vin som gjelder. Men jeg tar gjerne imot innspill.

 • Henrik

  Det er naturlig, det er jo et vinland. Som siste innspill, likevel, så var jeg i Liguria for noen somre siden og smakte på noen lokale brygg, og det var ikke så verst. Som i Danmark (og Norge) er mikrobølgen USA-inspirert, og det kan være litt kjedelig å finne kopier av amerikanske mikroøl overalt (i den grad godt øl er kjedelig, da). Det er morsomst  når de har en lokal vri på ting. Men det var det flere som hadde, så det var en positiv opplevelse. 

 • OlavTorvund

   Hvis du har litt mer informasjon om interessant øl i Liguria er jeg absolutt interessert. Årets giro skal gjennom Liguira rundt 11. eller 12. etappe. Liguria er et fantastisk område, men som vindistrikt er det ikke så veldig interessant. Så her kunne det absolutt vært interessant å kunne spe på med interessant øl. Det samme gjelder den nord-østlige delen av Alto Adige og den nordligste delen av Veneto, som Giroen er innom på 17. etappe. Her oppe er det også vanskelig å finne interessant vin.

 • Snemann

  BrewDog er skotsk, ikke engelsk. Det betyr vel ikke så mye for oss, men de som bor lengst nord balløya kan bli ganske fornermet over å bli kalt engelsk…

  BrewDog har laget bryggene Tactical Nuclear Penguin og Sink The Bismarck på henholdsvis 32% og 41% (i konkurranse med et tysk bryggeri om å lage verdens sterkeste øl). Dette er vel mer som kuriositeter å regne, enn som “drekkanes” øl.

 • Henrik

  Skulle gjerne, men jeg ble servert lokale øl med forklaringer av verten på en mikroølorientert pizzeria i Genua, og husker ikke bryggeriene nå i ettertid. Jeg postet spørsmålet ditt hos vanø.no, men har ikke fått noe svar (ennå, i hvert fall).

  Apropos smak og behag så ble det holdt foredrag om dette ved LSE av filosof (og vinentusiast) Barry Smith før jul, audio her http://www2.lse.ac.uk/newsAndMedia/videoAndAudio/channels/publicLecturesAndEvents/player.aspx?id=1278 (dårlig lydkvalitet, desverre, og ikke kan jeg gå god for det for jeg har bare hørt 20 min selv, men jeg fikk lyst til å høre resten). 

 • Pingback: Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Julekalender julen 2012()