Sykkeldoktor

Lørdag var jeg innom sykkelverkstedet som var satt opp på Sagene i anledning Bydelsdagene på Sagene. Oslo kommune har sitt utmerkede tilbud med Sykkelbilen. Men jeg lot meg friste av at bydelsdagene også reklamerte med at man kunne lære litt om hvordan mekke sykkel. Rent konkret ville jeg skifte bremseklosser. Jeg har forsøkt meg på å gjøre det selv tidligere, men med et heller mistrøstig resultat. Enten har jeg endt opp med veldig dårlig bremseeffekt, eller en slags konstant bremseeffekt. Så jeg har overlatt det til sykkelverksteder.

På Sagene fikk jeg skiftet bremseklossene, og fikk samtidig i et crash-kurs i hvordan dette skulle gjøres. Jeg fikk hjelp av en hyggelig mann fra et firma som kalte seg Sykkeldoktor. Neste gang jeg prøver å skifte bremsklosser selv bør resultatet bli bedre. Jeg synes Sykkeldoktor kan fortjene litt reklame for sitt konsept som en takk for hyggelig og god service. Det er et mobilt sykkelverksted, og de kommer til deg for å fikse sykkelen. Deres arbeidsområde er stort sett innenfor Store ringvei.

Min mann, jeg husker ikke hva han heter, sa at de aller helt tok oppdrag for bedrifter hvor de kunne fikse flere sykler på et sted. Å sykle fram og tilbake i byen for å fikse enkeltsykler var ikke like frisende. I disse “Sykle til jobben” tider burde det være en god idé å tilby sine ansatte service på sykkelen, med varierende grad av subsidiering.

Det er veldig mange som sykler rundt på sykler som er dårlig justert, som ikke har smakt en dråpe olje på mange år, som har dårlige bremser, osv. Sykkelgleden blir mye større om man har en sykkel som er riktig innstilt og godt vedlikeholdt, og det kan bety mye for trafikksikkerheten.

Dermed er det vel bare å ta kontakt, ser mer på sykkeldoktor.no.

Print Friendly
 • sverre_b

  Noe som er veldig greit med sykler er at de er egentlig veldig enkle maskiner, og er lette for alle å vedlikeholde. Noen operasjoner er nyttige for alle som sykler å prøve seg på å gjøre selv, ikke minst fordi de er såpass kjappe og enkle at det tar kortere tid å fikse selv enn å ta med til verksted.

  Liste i ubestemmelig rekkefølge:
  * Bytte kjede
  * Bytte kabler
  * Smøre kjede (!)
  * Justrere gir
  * Bytte dekk/slange
  * Bytte bremseklosser

  Spesiellt vil jeg peke på kjedebytte som noe man bør være litt mer proaktive med. Et slitt kjede kan virke jhelt fint svært lenge, men det sliter mye på adre deler i drivverket, så det er lurt å bytte før det går så langt slik at man kan slippe en langt større og dyrere operasjon senere.

  Man kan få kjedemålere (Som bare er en utstanset blikkbit, så ikke dyr i hele tatt) for å sjekke. Selve kjedet er enkelt å bytte om man kjøper sram eller KMC kjeder som har hurtiglås

  Kjedesmurningen trengs egentlig bare ett sted, og det er under rullene i kjedet, derfor er gjerne den beste typen smurning de tyntflytende ‘tørre’ smurningstypene. De er tyntflytende fordi de har en tykk smurning eller voks oppløst i et fordampende løsemiddel. Dette trenger godt inn, fordamper og etterlater smurningen der den trengs. Unngå spraybokser, de bare lager klin. En dråpe smurning på hver rulle i kjedet så holder det i månedsvis for gatesykler. (Terrengsykler som ser mye fukt og gjørme må gjerne smøres mye oftere og helst med våtere smurninger)

  Det viktigste trikset ved dekkbytte er å klemme begge kantene av dekket inn mot midten av felgen, der er det en fordypning som gjør at det lettere å løfte en kant over felgkanten med dekkspaken.

  Bremser er kanskje det mest variable av disse. Det kommer helt ann på typen bremse. Kalipperbremser som man gjerne har på racersykler er ganske enkle å justere. V-bremser eller cantilever bremser er kanskje de som krever mest fingerspitzgefühl siden klossene kan justeres i alle retninger. (Litt lengre inn mot felgen i front og ellers slik at de ikke tar i dekk eller kommer utenfor bremsebanen og mest mulig parallell i hele bevegelsen funker). I tilegg kommer masse versjoner av skivebremser hvor man kanskje må justere kalipperen for å unngå subbing, men eller holder det å presse tilbake stemplene og sette inn nye klosser.

 • OlavTorvund

  Æres den som æres bør! Takk for at du påpeker dette.

 • OlavTorvund

   Jeg ønsker meg et mekkekurs. Noe av det som beskrives kan jeg. En del annet ville jeg gjerne at noen viser meg og forklarer. Det er ikke så lett å lese seg til når noe må gjøres og hvordan ting må gjøres — ikke minst hvordan man skal passe på at ting blir justert riktig.

 • sverre_b

  Park tool har mange gode instruksjonsvideoer: http://www.parktool.com/blog/repair-help 

  Man finner goså mye på youtube om man søker etter komponentene man er ute etter å fikse. Så har man naturligvis selve referansen http://www.sheldonbrown.com, ikke så mye trinn-for-trinn, men en veldig god kilde til å forstå begreper og standarder.

 • Emma Andersson

  Hei Trond.

  Jeg satt og letet på nettet etter info om bremseklosser, og da kom jeg hit.

  Mye god info som er til hjelp 🙂

  Jeg har selv blogget om bremseklosser. Her er linken til min blogg: http://tibetmisjonen.no

  Titt innom om du vil. Hilsen Emma