En slektsforsker eier ikke slekten – om rett til forskningsresultater

“Slektsforsker anmelder NRKs Tore Strømøy” kan vi i dag lese på nrk.no. Jeg kjenner ikke saken annet enn fra dette oppslaget, så jeg er prisgitt at dette er noenlunde korrekt gjengitt. Tore Strømøy skal ha funnet countrystjernen Lynn Andersons norske røtter i Drangedal i Telemark. Slik er hovedtema beskrevet:

“Disse slektningene hadde NRKs Tore på sporet-redaksjon, ifølge Oddvar Langmyr [slektsforskeren], funnet fram til ved hjelp av Slektsregisteret for Drangedal, uten at han hadde gitt tillatelse til det.

Langmyr eier rettighetene til Slektregisteret. Han har brukt 15 år og 1,8 millioner kroner på å gi ut det fem bind store bokverket. I 2004 fikk han Drangedal kommunes kulturpris for arbeidet med bøkene. Han finner seg ikke i at NRK bruker hans arbeid uten å spørre om lov og uten å betale for det.

– Jeg anmelder Tore Strømøy og Finn Karlsen for brudd på Åndsverkloven. De har tatt for seg av slektsregisteret for Drangedal på en måte som ikke har vært i min ånd fordi jeg har aldri gitt dem tillatelse. Det finnes kjøreregler i samfunnet, Åndsverkloven, hvis den lever fremdeles så bør den gjelde, sier han til NRK.no.”

Slektsforsker Oddvar Langmyr burde nok lagt slektsforskningen til side og brukt litt mer tid på å sette seg inn i opphavsrett før han gikk så høyt ut.

Ingen forskere har noen rettigheter til sine forskningsresultater, om vi holder patenterbare oppfinnelser utenfor. Fakta er fri. At Langmyr i følge eget utsagn har brukt 15 år og 1,8 mill på dette arbeidet er helt uten betydning. Langmyr har sikkert brukt mange kilder som grunnlag for sitt arbeid uten å spørre noen om lov og uten å betale for bruken. På samme måte kan andre, også Tore Strømøy og NRK, bruke Langmyrs arbeider som kilde i sitt arbeid.

Opphavsretten verner form, ikke innhold. Om noen skriver en slektskrønike, så kan ikke andre kopiere fortellingen. Men faktainnholdet kan enhver fritt bruke som man vil. At det ikke er i forfatterens “ånd” er uten betydning.

Den som har samlet, systematisert og presentert store mengder data kan få et visst vern for samlingen som database. Jeg har ikke sett på Slektsregisteret for Drangedal. Jeg vet ikke hvordan det konkret er utformet eller hva det inneholder. Men vi må kunne legge til grunn at ingen kan gjengi hele dette registeret. Men enkeltopplysninger i registret kan alle gjengi fritt. Det kan være en vanskelig vurdering hvor stor del man kan gjengi før det tipper over grensen til å ta en vesentlig del av registeret, men det går jeg ikke nærmere inn på.

Eneretten til den som har laget basen gjelder bare gjengivelse av basen som sådann eller vesntlige deler av denne. Alle kan fritt bruke data fra en base som grunnlag for eget arbeid, f.eks. til å lage TV-program.

Lensmann i Drangedal, Terje Gautefall, sier til NRK at det vil vise seg om dette er en sak for videre politietterforskning. Lensmannen kan trygt prioritere andre oppgaver. Tore Strømøy kan uten å spørre noen om lov bruke såvel Slektsregisteret for Drangedal og andre slektsforskningsarbeider uten å spørre noen om lov, og uten å betale for bruken.

Print Friendly
 • GT

  Helt enig i at “alt” kan brukes, men man bør henvise til kildemateriale man har brukt. Man bør slett ikke ta kreditt for det arbeid en annen har gjort.

 • OlavTorvund

  Hva man bør gjøre er et helt annet spørsmål. Jeg har ikke sett noen av “Tore på sporet” programmene, og aner ikke hvordan de nevner kilder. Uansett er det at noen mener at de burde vært behandlet på en annen måte ikke grunnlag for politianmeldelse mm så lenge man ikke har gjort noe ulovlig.

 •  http://www.abcnyheter.no/nyheter/kultur/2012/06/06/tore-stroemoey-politianmeldt
  her er linken til  Nyhetene og ogs les hva han som kommenterer skriver her ine,

  jeg sitterer :

  Knut Myrebøe
  6. juni 2012 – 11:35

  Slektsgransking

  Dette har jeg drevet med siden barneårene. Min mor hadde det
  meste i hodet. Jeg fikk det inn på PC’en i 1990 og har i dag ca. 5300
  navn. I mange år holdt jeg dette for meg selv, men sendte min base til
  “Family Tree Maker” (Ancestry.com) i fjor. Samtidig er jeg aktiv på “My
  Heritage” og “Geni” og flere internasjonale nettsteder, bl.a.
  “Genaology.com”

  Slekta har i det moderne samfunnet enorm betydning, jfr. Audun Lysbakken som sa at Staten eier alle barn!

  Tore Strømøy har gjordt en fantastisk og medmenneskelig innsats for
  mange. Slektsgranskere av seriøst format, deler sine baser med andre.
  Hjelper andre videre og får selv hjelp! Det er bransjens etikk!

  Oddvar Langmyr deler åpenbart ikke disse standpunktene! Det er trist!

  Jeg er fullt enig med Knut her at det er Trist at sånne seriøse folk som Oddvar ikke klarer og være seriøs  desverre.
  Og drive med slektforskning er MORRO for min del og selv om man bruker ( er ikke det frivillig ? )
  Men 1 feil ligger det hos Tore Strømøy,han burte gi takk til folk han finner slekta hos,og gi dme Ros for at dem har delt informasjonen,det burte han i framtiden gjøre,og alle andre på TV også gjøre.

 • Helt enig med deg her,og tingen Tore burte gjøre er og TAKKE folk han har funnet informasjon ifra.

 • OlavTorvund

  Det kan godt hende at Tore Strømøy burde ha takket. På den annen side blir det dårlig TV av en lang rekke takketaler til alle som har bidratt på en eller annen måte. Uansett er mitt poeng at Tore Strømøy og NRK ikke har gjort noe ulovlig, og at slektsforskeren ikke har noen sak.

 • Blodpuddingen

  Hvordan kildehenvisninger skal fungere i et TV-program har jeg ingen formening om. Rulleteksten er ett alternativ. Men det er helt klart at en forfatter som utgir en bok, ikke senere kan legge begrensninger for hvem som skal få gjengi opplysningene i boka, og på toppen av det hele politianmelde på grunnlag av at han ønsker “rettferdighet og respekt”, og at åndsverkloven “burde gjelde, hvis den finnes ennå”. Det vitner ikke bare om svært tynn juridisk forståelse, men et også et utslag av ukulturen blant enkelte slektsforskere at andre ikke skal få nyttiggjøre seg “mine” oppdagelser. Noe som er selvmotsigende i ethvert forskningsmiljø, enten det dreier seg om hobbyforskere eller profesjonelle. Hvis han ikke ville at noen andre skulle kjenne til opplysningene hans, burde han rett og slett ha latt være å gi dem ut.

 • Leif B. Kristensen

  Dette var et greit svar på et spørsmål jeg har lurt på siden jeg begynte med slektsforskning i 1997, og jeg kommer nok til å henvise mange til denne sida. Jeg har allerede lenket hit fra 3 forskjellige steder.

  Ellers må jeg få tilføye at det å politianmelde sine brukere virker som verdens dårligste forretningsmodell. Han skaffer seg neppe mange kunder på den måten.

 • Har slektsforskeren utgitt arbeidet sitt i bokform (5 bind) er det pussig at han blir såpass opprørt over at noen bruker opplysningene til noe. På den annen side forteller lokalavisa noe som kan tyde på at på sporet-redaksjonen hadde kopiert opplysningene i bøkene over i en database. Det kan jo være litt mer problematisk, men så lenge ikke denne databasen er publisert så er det vanskelig å se problemet. Og i dag ligger det så mye kirkebøker, folketellinger og annet kildemateriale tilgjengelig på nett at det går langt raskere å bedrive slektsforskning i dag enn for 10 eller 20 år siden.

  Det som er et interessant spørsmål er om slektsforsker Langmyr og for den saks skyld NRK har holdt seg på rett side av personopplysningsloven dersom slektsregister og/eller database inneholder opplysninger om nålevende personer.

 • Enig i deg her 🙂

  Så lenge ting er åpenlyst på nett er det Lovlig og bruke det  🙂

 • Konrad

  Torvund er vel eksperten her, og jeg er enig i at Langmyr burde har forstått at dette ikke er en sak – ingen kan ha opphavsrett på informasjon eller faktaopplysninger, det ville jo være ganske meningsløst – da ville det være brudd på opphavsretten å gi et resyme av en roman eller film. 

 • AC

  Pussig at ikke Langmyr nevner granskeren som gransket frem og lagde boka, Bjørn Edvin Holte, nå dessverre avdød.

 • Pingback: En slektsforsker eier ikke slekten | Slektsforskning()

 • malmanomar

  Jeg er Bjørn Edvins sønn, og kan på vegne av hans familie si at vi også reagerer på Langmyrs handlemåte i denne saken. Vi tror ikke det ville Bjørn Edvins vilje at man tok seg betalt for en ukommersiel benyttelse av hans materiale slik NRK og Strømøy har gjort. Det ville være ulikt Bjørn Edvin slik vi kjenner ham, og Langmyr står for dette selv, ene og alene.

  John Roger Holte