Lycra eller ikke lycra?

[En kommentar som sto på trykk i Aften 13. juni 2012]

«Lycra forplikter» skriver Kjersti Flugstad Eriksen og Heidi Skarnes i Aften 6. juni. I samme avis kan vi lese at lycrasyklistene lever farlig.

Når jeg legger ut på en skitur ikler jeg meg skiklær. Jeg opplever ikke på noen måte at det forplikter meg til å henge med de som trener til Birken. Når jeg skal på sykkeltur tar jeg på sykkelklær. Jeg synes ikke at sykkelklær forplikter noe mer enn skiklær. Det er bare et spørsmål om å kle seg hensiktsmessig i forhold til den aktivitet man bedriver. Men skal man bare en kort tur er det ikke bryet verdt å skifte.

Sykkelklær er bedre å sykle med enn en olabukse. En sykkelbukse som går høyt bak, gjerne med seler, sammen med en sykkeltrøye med lang rygg gjør også at man slipper den «rørlegersprekken» som man alt for ofte ser hos olabuksesyklister når de sitter fremoverbøyd på sykkelen. Jeg vet godt at jeg som en godt og vel middelaldrende mann med litt for mange kilo ikke blir et stil-ikon i lycra. Men det bryr jeg meg ikke om. Jeg prioriterer komfort fremfor stil når jeg er på sykkeltur. Jeg bryr meg heller ikke om at sprekere syklister kan kle seg mindre hensiktsmessig.

At den som sykler i lycra lever farlig er en statistisk analyse på nivå med å konkludere med at brannbiler fører til branner. For som kjent brenner det mest der det er mange brannbiler.

Print Friendly
 • Karstein

  Har ikke lest artikkelen du henviser til, men er enig i konklusjonen. Selv har jeg ikke så mange kilometer til jobb, men ikler meg sykkelklær og sykler hele året. De første årene syklet jeg i vanlig tøy, med regntøy over om nødvendig. Etter hvert fant jeg ut at det er mye mer hensiktsmessig å sykle i tilpasset tøy: bedre bevegelighet og mest av alt bedre temperaturtilpassning.
  Opplever det likevel som litt rart selv om jeg ikke har fått kommentarer på det.

 • Martin

  Dette er kanskje den største utfordringen når det gjelder å få flere til å sykle. Aldri har jeg sett så stor andel syklister oppkledd i sykkeklær som krever at du må skifte/dusje etc når du kommer fram til jobb/studier, som jeg gjør i Oslo. Når folk tror man må trekke over seg masse lycra, hjelm, hansker, spesialsolbriller, dyr terrengsykkel etc for å sykle 5-10 km da forblir sykling utenom trening og lek til et transportalternativ for de ytterst få. Her er det masse å lære av København, Nederland o.l. for å gjøre syklinga til et allemannseie. Alltid gøy å se stæsja damer i høye hæler på vei ut på byen/middag, syklende! (svært vanlig københavn fenomen)

  Sykler hver dag, men lycra og hjelm kommer kun fram når det er trening/turformål med syklinga. En viss klimatilpasning må jo til, men nordmenn er jo også verdensmestere i å bruke avanserte 6000-kroners allværsjakker som dagligdags ytterjakke, så det er strengt tatt allerede tatt hånd om.

  Kanskje det egentlig er sykkelformen det er noe galt med, det er noe som skurrer mellom den norske sykkelparken og det virkelige bruksområdet. Hvorfor ser vi så utrolig få superpraktiske “dutch bikes” i Norge? Det føles mye sikrere og komfortabelt enn å dra fram terrengsykkelen i bygater, og jeg er sikker på at flere hadde brukt sykkelen til daglig om dette var standardsykkelen.

 • OlavTorvund

  58% av de som sykler i Oslo sier at de sykler for treningens skyld, hvilket er veldig mange om vi sammenligner med f.eks. København. Jeg ser dette som et resultat av dårlig tilretteleggging. Entusiastene sykler til tross for den dårlige tilretteleggingen. Andre lar sykkelen stå. Når det er sagt, så har jeg inntrykk av at noe er i fred med å skje. Man ser andre typer sykler. Mange ser ut til å ha hentet sine gamle sykler fram fra kjelleren. Men dette er bare basert på spredte observasjoner, jeg har ikke noen statistikk.

  Skal jeg sykle langt eller for å trene slik at jeg blir svett, da tar jeg på sykkelklær. Men ikke bare for en kort tur til byen eller noe tilsvarende.

  Når det gjelder valg av sykkel må man også ta med at Oslo er en ganske kupert by. Det høyeste punktet innenfor København by er på høyde med Birkelunden i Oslo. Man trenger litt flere gir når det er mye motbakke. Meg god fart nedover bakkene er det også lurt med hjelm.

 • Pingback: Hvorfor kritisere syklister for deres klesvalg, Christine Baglo? | Olav Torvunds blogg()