Litt om Vebjørn Sand og opphavsrett

[section_title title=Bruk av andre bilder som forbilde]

Bruk av andre bilder som forbilde

Opphavsmannen har etter åvl § 2 en enerett til “å fremstille varig eller midlertidig eksemplar av det og ved å gjøre det tilgjengelig for almenheten, i opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller bearbeidelse, i annen litteratur- eller kunstart eller i annen teknikk”.

En annen viktig bestemmelse er åvl § 4, hvis første ledd lyder:

“Opphavsmannen kan ikke sette seg imot at andre benytter hans åndsverk på en slik måte at nye og selvstendige verk oppstår. Opphavsretten til det nye og selvstendige verk er ikke avhengig av opphavsretten til det verk som er benyttet.”

Vebjørn Sands bilde plasserer seg i spennet mellom disse to bestemmelser: Er hans maleri et eksemplar av Krøyers maleri i endret skikkelse, og dermed en bearbeidelse, eller er det et nytt og selvstendig verk?

Det kan ikke være særlig tvil om at Vebjørn Sand bevisst har tatt utgangspunkt i “Hip Hip Hurra”. Nettopp ved å gjøre det gir han bildet en ekstra dimensjon. Man kan kanskje gå så langt som til å si at hans bilde ikke hadde vært mulig uten denne referansen, i alle fall hadde det ikke fungert på samme måten.

Det er i seg selv ikke noe problem i forhold til § 4 at man lett ser hvilket verk man har benyttet seg av. Det er nettopp en åpen og gjerne bevisst bruk av andres verk som tillates etter denne bestemmelsen.

Det er allminnelig antatt at man kan gå ganske langt i å parodiere andres verk, noe som for så vidt er basert på at parodien er et selvstendig verk i forhold til det som parodieres. Men særlig klare holdepunkter for å trekke grensen for tillatt parodi, har vi ikke. Nå kan man vel vanskelig kalle Vebjørn Sands bilde en parodi, men de samme rettlige hensyn gjør seg gjeldende også når man tar utgangspunk i et motiv for å gi bildet en klangbunn som bidrar til å få fram budskapet.

Min vurdering er at Vebjørn Sand har benyttet Peder Severin Krøyers bilde på en slik måte at et nytt og selvstendig verk har oppstått, og at dette ville ha vært OK selv om Krøyers bilde fortsatt hadde vært vernet. Men sikre holdepunkter for å kunne sette to streker under svaret, det har vi ikke.

Som nevnt er Peder Severin Krøyers bilde fritt. Vebjørn Sand kan fritt bruke det som utgangspunkt for sitt bilde, og jeg kan fritt gjengi det. Men kan jeg gjengi Vebjørn Sands bilde?