Litt om Vebjørn Sand og opphavsrett

[section_title title=Gjengivelse i nyhetsdekning]

Gjengivelse i nyhetsdekning

NRK Østfold er verken kritisk eller vitenskapelig når de forteller at Vebjørn Sand har solgt et bilde for en rekordsum. De kan derfor ikke påberope seg åvl § 23 som hjemmel for sin gjengivelse av Vebjørn Sands bilde. Men vi har en annen bestemmelse i § 23a, hvis første ledd lyder:

“Offentliggjort kunstverk og offentliggjort fotografisk verk kan gjengis i aviser, tidsskrifter og kringkasting ved omtale av dagshending. Dette gjelder likevel ikke verk som er skapt med henblikk på gjengivelse i aviser, tidsskrifter eller kringkasting. Opphavsmannen har krav på vederlag med mindre det gjelder dagshending knyttet til det verket som gjengis.”

At en kunstner har solgt et bilde for en rekordsum, er utvilsomt en dagshending. Det må selvsagt være en sammenheng mellom bilde og dagshendingen. Man kan ikke ta et hvilket som helst bilde og koble det med en tilfeldig dagshending. Men det behøver ikke gjelde bilde som sådan. Når vi får et nytt kapittel i den alt for lange og tragiske føljetongen om et nytt Munch-museum, da kan en slik sak illustreres med et av Munchs bilder selv om den handler mer om arkitektur og byplanlegging enn om Munchs kunst. De trenger da ikke spørre om lov, men må betale for bruken. Det er dette som kalles en tvangslisens.

Men når dagshendingen er knyttet til selve verket, da kan verket gjengis uten at det betales for bruken. Det er ikke vanskelig å tenke seg grensetilfeller hvor man kan diskutere om det skal betales vederlag eller ikke. Men når man gjengir det verket som er solgt for en rekordsum, da er det ingen tvil om at daghendingen gjelder selve verket, så har har Vebjørn Sand ikke krav på betaling.

Kan så jeg påberope med denne bestemmelsen? Antageligvis ikke. Jeg bruker bare denne dagshendelsen som et utgangspunkt for å skrive om noe helt annet.

Der har jeg uttømt de bestemmelsene som kan hjemle min billedbruk. Konklusjonen er at NRK Østfold har sitt på det tørre, men at jeg i alle fall balanserer på kanten av det tillatte. Jeg har ikke innhentet tillatelse fra Vebjørn Sand til å gjengi bildet, eller fra Galleri Sand til å gjengi deres fotografi av bildet. Men jeg har i alle fall fortalt dem at jeg har brukt bildet, så får jeg bare håpe på tilgivelse.