Er handelstanden avhengig av gateparkering?

En sykkelfiendtlig handelsstand

<edit>Etter at dette ble publisert ble jeg gjort oppmerksom på rapporten “Indkøb og transportvaner i København”, hvor det også vises til rapporter fra Nederland og Sverige, som viser at syklister handler for like mye som bilister. Syklister handler litt mindre om gangen, men oftere, sammenlignet med bilister.</edit>

Handelstanden fremstår gjerne som syklistenes fiende og bilistenes forsvarer. Nå er det en Roy Staurvik som vil fjerne sykkelfeltene i Karenslyst allé. “Folk som har stukket inn i nærmeste kiosk eller annen småhandel er tatt og vareleverandører får svi”, sier daglig leder hos Narvesen i Karenslyst allé, altså denne Roy Staurvik. Her får han virkelig anledning til å snakke for sin syke mor. Daglig leder hos Narvesen vil at bilister skal kunne stoppe i sykkelfeltet utenfor kiosken hans. Bymiljøetaten driver “heksejakt” når de ikke lar disse bilistene stanse der det er “all stans forbudt”.

Det er så få parkeringsmuligheter, påstår kioskmannen. Man man ikke annet enn undres over om han virkelig er så dårlig kjent i den gaten hvor han driver kiosk, eller om han ganske enkelt lyver: Det er i alle fall to parkeringshus med innkjøring fra Karenslyst allé. Men han snakker kanskje for de late som ikke gidder å gå noen meter og som må stanse rett utenfor kiosken fordi bladet er så tungt å bære? Eller hvor de egoistene i fine biler som mener at alle andre har å flytte seg når JEG skal parkere min dyre bil der det passer MEG? Piss off, Roy Staurvik! Hvis du vil ha kunder som kan parkere bilen rett utenfor kiosken din, da får du flytte kiosken din til en parkeringsplass. <edit>Syklister vet vel nå hvilken Narvesen-butikk man ikke bør handle i.</edit>

For ikke lenge siden direktør Glenn Eikbråten i gårdeierforeningen “Byfolk” påsto at sykkelfelt i Skippergt og Kirkegt skal ha ført til at kundene forsvant, og får sine påstander gjengitt i Aftenposten og Nrk.no, kanskje også flere steder. (Aftenposten har et fint illustrasjonbilde med tre biler sykkelfeltene, og en syklist som tvinges til å sykle midt i veien, mot kjøreretningen.) Det er åpenbart et informasjonsybrå som har gjort en god jobb for interesseorganisasjonen “Byfolk” (som represeneter gårdeiere, ikke byfolk). Tidligere har vi fått høre at hver parkeringsplass som fjernes betyr 1 mill i tapt omsetning. De vil ha parkeringsplasser for ikke å miste kunder. Skal vi tro på dem?

Vi får ikke vite noe om hvordan disse tallene har fremkommet. Hos NRK sies bare generelt at omsetningen har gått ned med 30%. Aftenposten nevner også et renseri som mistet 60% av sin omsetning. Om vi skal tro det tidligere leder av Sykkelprosjektet, Erik Øimoen, sa på et møte arrangert av SLF Oslo, så var dette renseriet i stor grad basert på kunder som kom i bil og stanset rett utenfor for å levere eller hente sitt rensetøy.

Print Friendly
 • Hvis bilister “skal bare” og må stoppe rett uttafor butikken, så kan de vel stoppe i kjørefeltet, og blokkere trafikken for andre biler?
  Hvorfor er det liksom greit å stoppe i sykkelfelt og fortau – og hindre andre trafikantgrupper – men ikke i veien der man kun er til hinder for andre bilister?
  Det har aldri jeg skjønt.

 • OlavTorvund

  Selvfølgelig kan de stoppe i kjørefeltet så lenge det ikke er skiltet “All stans forbudt”. Men det synes å være noe i bilisters psykologi som sier at de selv er viktigere enn andre. Derfor blokkerer de mykere trafikanter fremfor å blokkere sine medbilister. Det er vel den vanlige hakkeordenen som gjør seg gjeldende.

 • P_Dalen

  Applaus, Torvund!
  Vår venn kioskbestyreren hevder at sykkelfelt er “unødvendig på denne korte strekningen”.
  Akkurat den korte strekningen forbi hans aviskiosk. Men sykkelfelt et annet sted hadde nok vært helt greit for ham.

 • elzapp

  Når jeg handler på kjøpesenter i stedet for i bykjernen, så er det fordi at på et kjøpesenter kan jeg trygt gå fra butikk til butikk, uten å måtte passe meg for biler. Argumentasjonen om at stenging av bykjernen fører til butikkdød er bare tull. Biltrafikken fører til butikkdød i bykjernen. Det ser vi tydelig i Bergen. De gatene der det er tyngst trafikkert, er første etasje i bygårdene tom.

 • sverre_b

  Kjøpesenteret ‘Mall of America’ i Minneapolis er omtrent like stor som
  hele kvadraturen i Oslo, og selv i bilforelskede USA greier altså de
  handlende å bruke butikkene der selv om det ikke er lov å kjøre bil inne
  i kjøpesenteret. Man må (skrekk og gru) gå opptil flere hundre meter.

 • Larsern

  Sikkert derfor Torggata fra Stortorvet til Pløens gate går så dårlig. Altfor lite parkeringsplasser. Jobber i nærheten og ser jo aldri noen handle der, på tide å åpne for gjennomfartstrafikk helt bort til løkka, over Youngstorget 😉

 • Roger

  Det her blir litt som platebransjen og MP3. Man tviholder på noe som funka en del år, og nekter å se forandringene (les: de STORE kjøpesentrenes inntog og evne til å kontinuerlig forandring for å gjøre seg selv mer attraktive/konkurrere med andre sentre)
  De som krever å måtte parkere utafor døra kommer ikke til bysentrum med mindre noe lignende ikke eksisterer på et kjøpesenter innen rekkevidde. Det er det bare å innse.

  Så hva skal man da gjøre? Man kan lære av platebransjen, eller ikke. Har fysisk platesalg gått opp eller ned siste tiåret?

 • OlavTorvund

  Det er nok også derfor at denne delen av Torggt er så mye mindre attraktiv som handlegt enn f.eks. Storgt og Møllergt.

 • OlavTorvund

  De som vil parkere rett utenfor døren kan jo ikke dra til kjøpesentre heller. Det er gjerne et stykke å gå fra nærmeste ledige parkeringsplass til inngangen. Og så vidt jeg vet kan man ikke kjøre bil fra butikk til butikk inne på f.eks. Sandvika Storsenter.

 • Pingback: Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Steng Oslo sentrum for gjennomkjøring! @bymiljoetaten @oslovenstre @byraadslederen @BilfrittSentrum()

 • Pingback: Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Røyken og bilen()

 • Pingback: Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Takk for alt, Tjersland. Men ikke skyld på syklistene!()

 • Pingback: Biler skaper ikke liv i byen | Olav Torvunds blogg()