Mangelfull politiinformasjon om sykkelulykke — igjen

I går skjedde det en ulykke på Hamar. “Syklist påkjørt i Vangsvegen” lyder overskriften i Hamar Dagblad. Jeg forsøker å skaffe meg et bilde av de sykkelulykker jeg leser om. Dessverre gjør mangelfull og ofte misvisende informasjon fra politiet det vanskelig å se hva som skjedde. Så også her. Pressen bygger stort sett på politiopplysninger, dessverre uten evne eller vilje til å stille kritiske spørsmål. I denne saken kan vi lese følgende:

“Operasjonsleder Geir Rygh ved Hedmark politidistrikt opplyser overfor Hamar Dagblad at ulykken fant sted i området utenfor Peppes.”

Det fortsetter:

“Bilen kom kjørende fra Strandgata og opp Vangsvegen, mens syklisten kom kjørende ut Torggata. Sistnevnte skal ifølge vitner ha holdt høy hastighet. Syklisten benyttet seg ikke av fotgjengerfeltet, sier Rygh.”

Mer får vi ikke vite.

I følge beskrivelsen skjedde ulykken her:

Vi får vite at bilen kom fra Strandgata, altså fra sjøen. Men kom syklisten ut fra Torggata fra venstre (gågaten) eller fra høyre? Det sier politiet ikke noe om. Dermed har vi ikke grunnlag for å vurdere hvem som hadde vikeplikt.

I stedet for å få viktige opplysninger, kommer operasjonsleder Geir Rygh med tøvete opplysninger som at syklisten ikke brukte fotgjengerfeltet. Er denne operasjonsleder Geir Rygh så uvitende at han ikke vet at syklister er kjørende og at fotgjengerfelt er for fotgjengere? Vi kan også lese at syklisten i følge vitner skal ha holdt høy hastighet. Sike vitneobservasjoner er totalt upålitelige. Det mest sannsynlige er at bilen holdt større fart enn syklisten. Det burde politiet vite.

En gang trodde jeg at politiet var trenet i å observere og å få fram det vesentlige i et hendelsesforløp. Mye kan tyde på at det likevel ikke er slik. Eller kanskje er det bare slik at vårt motoriserte politi alltid identifiserer seg med bilisten. Det er dessverre alt for mange eksempler på at politiet er veldig raske til å unskylde bilister og skyve ansvar over på syklisten, også i tilfeller hvor det er åpenbart at det er bilisten som er skyld i ulykken. Det typiske er at bilisten ikke overholdt sin vikeplikt, som er den viktigste årsaken til kollisjoner mellom sykkel og bil som fører til alvorlig personskade. Kanskje er denne saken bare nok et eksempel på dette.

Politidirektoratet har et overordnet ansvar for politiet. De har en stor jobb å gjøre for å lære politiet å behandle syklister på en ordentlig måte. De kan sette Geir Rygh høyt på listen over folk som kalles inn til tvungen etterutdanning.

Print Friendly
 • Lars Male Hartviksen

  Politiet og Hamar Dagblad syns bilister skal ha lov til å kjøre på syklister som er frekke nok til å kjøre på bilenes vei.

  Brukte den lille mannen på kartet og så hvordan fortauet så ut der også. Man kan trygt si “syklisten benyttet seg SELVFØLGELIG ikke av fortauet”
  “- som såvidt er bredt nok til å gå på”

 • oisnot

  Alle syklister må utstyres med kamera, lærte den leksen selv.

  Var på en parkeringsplass utenfor politistasjonen der gang- og sykkelstien krysser igjennom. En bil kommer rundt bygget i høy fart, jeg bremser til nesten gangfart (så sakte som mulig uten å velte). Bak bilen kommer en bil til, like i baken. Ser ut som sjåføren i front heller ser i speilet en forran bilen. Og kjører selvfølgelig på meg.

  Første politibetjenten som kommer til stedet spør meg i det eg lastes inn i ambulansen er: “Kor fort kjørte du?”.

  Det er rett og slett politibiletaten.

 • Esbjörn Kjell

  På tide å gjøre noe med denne holdningen til Politiet. Og hva med sykkelveier i stedet for parkeringslommer? Hva med å la København sitt byutviklingsteam komme med innspill på tiltak for å utvikle Oslo som sykkelby. Sykkelen er her for å bli.

 • OlavTorvund

  Vi gjør så godt vi kan. Men Norge henger dessverre langt etter på dette området.

 • Pingback: Olav Torvunds blogg » Blog Archive » De førerløse bilene — språk er makt!()

 • Pingback: Vikepliktregler mm for syklister, et villniss overmodent for revisjon | Olav Torvunds blogg()