Vinmonopolet

WIMG_0210_DxOVinmonopolet selger mindre enn før, skriver Aftenposten. Men det er ikke lenge siden samme avis kunne melde at folk er fornøyd med Vinmonopolet. 74 prosent mente ordningen bør være som i dag, 22 prosent svarte nei, mens 4 prosent ikke tok stilling.
Vi får vel her legge til at det ikke er Vinmonopolet som bestemmer avgiftene og dermed det generelle prisnivået i Norge.

Jeg pleier å si at jeg har omtrent det samme forholdet til Vinmonopolet som jeg har til monarkiet: Prinsipielt er jeg mot, men det haster ikke med å gjøre endringer så lenge det fungerer så godt som det gjør. Men jeg er kanskje også blant dem som kjøper mindre på polet nå enn jeg gjorde før. Jeg drar ikke på Harryturer til Sverige. Men jeg er så ofte utenlands at mitt standardutvalg av vin hjemme gjerne er de jeg kan kjøpe i tax-free butikken på Gardermoen. Tax-free systemet er et meningsløst system som favoriserer slike som meg: Folk med høy inntekt som reiser mye, ofte på andres regning. Men Norge har basert seg på at de alt for mange små flyplassene i Norge skal holdes i live ved salg av tobakk, alkohol og kosmetikk på Gardermoen. Så da blir nok ordningen opprettholdt.

Vinmonopolet er kanskje verdens beste vinhandler. Vinmonopolet har listeført ca 13.000 artikler. Systembolaget har ca 11.700. Jeg sitter med den årlige oversikten fra La Revue du Vins de France (LRVF) over franske vinhandlere foran meg. Den typiske vinhandleren har et utvalg på mellom 100 og 500 viner. Meget velassorterte vinhandlere har kanskje 1.500 viner, og de beste kanskje opp mot 3.000. I oversikten fra LRVF fremheves tre vinhandlere med tusenvis av varer. Det er en i Lyon med 4.800 og to i Paris som begge har ca 5.000 viner.

Nå er det vel neppe noe vinmonopolutsalg som har alle 13.000 varene. Men de kan skaffes i løpet av ganske kort tid. Vanlige vinhandlere i Frankrike og andre land uten monopolordninger har ikke noe “bestillingsutvalg”. Det er mulig at noen av kjedene har et slags bestillingsutvalg, men ikke noe som er i nærheten av det som Vinmonopolet kan by på.

I Frankrike, hvor jeg i øyeblikket befinner meg, har de vin i alle matbutikker. Man kan også kjøpe vin på bensinstasjoner og en rekke andre steder. Vinutvalget i supermarkedene er begrenset, selv om de største kan ha en ganske stor “Cave”. Vinhandlerne er for de spesielt interesserte.

En av grunnene til at jeg ikke ønsker at Vinmonoplet skal bli borte, er at det vil føre til et kjedelig RIMI/REMA-utvalg av viner solgt av personer som ikke har peiling på vin. Hos en god vinhandler, også på Vinmonopolet, kan man spørre en kunnskapsrik betjening om råd og be de foreslå viner. Det nytter selvsagt ikke i norske matvarekjeder.

Jeg bor på Frogner i Oslo. Det er ingen grunn til å frykte at tilbudet av vin vil bli så veldig mye dårligere her om Vinmonopolet skulle bli avviklet. Men i mindre sentrale strøk med en litt mindre kjøpesterk kundekrets vil nok tilbudet bli mer begrenset.

De senere årene har det dukket opp mange mikrobryggerier som produserer spennende øl. Den kanskje største utfordringen for matvareprodusenter, inkludert bryggerier, er å komme inn hos kjedene. Men de kommer inn hos Vinmonopolet. Dermed får disse bryggeriene en landsomfattende distribusjon som det ville ha vært vanskelig å få uten Vinmnopolet. Det kan godt hende at en del av disse bryggeriene ikke ville ha klart seg uten denne distribusjonen.

På den annen side. Vinmonopolet har 13.000 varer. Men de har bare disse 13.000 varene, uansett hvilket utsalg man går i. Det var en gang en hyggelig liten vinhandler i Århus (om den finnes lenger, vet jeg ikke). Den ble drevet av en portugiser, og han hadde spesialisert seg på portugisisk vin. Et slikt mangfold er ikke mulig i Norge. Det hadde vært hyggelig med delikatessebutikker som var spesialisert på f.eks. italiensk mat og vin. Det får vi ikke med Vinmonopolet.

Men uansett hva man måtte mene om Vinmonopolet rent prinsipielt og mer pragmatisk, så blir det neppe lett å avvikle monopolet. Vi har i Norge et forbud mot å reklamere for alkoholholdige drikker. Det blir ikke lett å etablere seg som vinhandler hvis man ikke får lov til å markedsføre sin virksomhet og sine varer. Jeg tror det vil være større motstand mot å oppheve reklameforbudet enn selve monopolet.

Oppheves monopolet uten at reklameforbudet forsvinner, vil vi være garantert et mye kjedeligere utvalg gjennom matvarekjeder som med tabloidenes hjelp har et evig mas om pris, og glemmer at noen faktisk også er opptatt av kvalitet. Og det er ikke Vinmonopolet som bestemmer avgiftene. Så prisene vil ikke nødvendigvis endres om monopolet forsvinner.

Skål for Vinmonopolet!