Åpent brev til politiet i Oslo : Mer sykkelhets fra politiet

(Bilde fra Wikimedia commons, merket for gjenbruk, men fotograf ikke oppgitt.)

På bakgrunn av oppslaget i Ditt Oslo “Dette er Oslos «verstingkryss»”, har jeg i dag sendt følgende til Oslo politikammer, på deres offisielle e-postadresse post.oslo@politiet.no:

“I dagens utgave av Ditt Oslo kommer politioverbetjent Hans-Olaf Lier med en rekke påstander om syklister http://www.dittoslo.no/indre-by/nyheter-indre-by/dette-er-oslos-verstingkryss-1.8282193

Til Ditt Oslo sier han:

«Kjører på rødt

Årsaken til påkjørslene er kanskje ikke det en skulle tro.

– Her er det så mange syklister som ikke følger trafikkreglene. De blir for utålmodige og kjører rett over gaten på rødt lys, forteller Lier.

Så hvorfor kjører så mange på rødt?

Inntrykket er at det er lettvint å gjøre det,  mener Lier. Syklistene ser ikke faren i det.  

En annen grunn er at sykling på rødt antakelig har en ringeffekt.

– Noen ser at andre gjør det, og velger derfor å gjøre det selv. Det blir som når vi lærer barna våre å ikke gå over på gaten på rødt lys. De kommer likevel til å krysse gaten på rødt lys, dersom de ser at andre voksne gjør det.»

Vi som sykler er, for å si det enkelt, drittlei av politiets hetsing og motarbeiding av syklister. Jeg har selv gått gjennom det jeg har funnet av rapporten om trafikkulykker i Oslo, og har ikke funnet ett eneste eksempel på at en ulykke kan forklares med at en syklist syklet på rødt lys http://blogg.torvund.net/2010/09/05/trafikkulykker-og-syklister-i-oslo/ Da Transportøkonomisk institutt undersøkte sykling på rødt lys undersøkte de 500 sykkelulykker. Ikke en eneste av disse kunne forklares med at syklisten syklet på rødt https://www.toi.no/getfile.php/Publikasjoner/T%d8I%20rapporter/2006/821-2006/821-2006-rapp-internett.pdf . Av kommentarene til denne fremgår at i løpet av en tiårsperiode ble en syklist drept  i Stockholm ved å sykle på rødt lys, mens syv syklister i samme periode ble drept da de syklet på grønt.

Som vanlig har Oslopolitiet ikke underbygget den påstand som slenges ut. Jeg tror ikke noe på det som sies, ikke denne gangen heller. Jeg krever å få utlevert den dokumentasjon politiet måtte ha på at trafikkulykker skyldes at syklister sykler på rødt lys.

Politiet i Oslo er gjerne maktarrogante i alle spørsmål som gjelder sykling, og bryr seg stort sett verken om å begrunne eller underbygge sine påstander på troverdig måte. Inntil politiet har fremlagt nevnte dokumentasjon, tror jeg ikke noe på det politiet påstår her. Jeg regner med at dette er løgn og løse påstander som vi føyer seg inn i den ubegrunnede syklisthets vi er vant til å høre fra politiet.”

Hvis jeg får noen dokumentasjon fra politiet skal jeg gjøre den tilgjengelig. Men jeg regner ikke med å få noe svar. Maktarrogante som Oslopolitiet er, bryr det seg vanligvis ikke om å svare, og langt mindre underbygge påstander de slenger ut — i alle fall ikke om syklister.

[SLF]

Print Friendly
 • sverre_b

  Det er ikke fælt vanskelig for noen som faktisk bruker sykkel å se at måten sykkelfeltene er avsluttet mot krysset er farlig.

  Felles stopplinje med alminnelig kjørefelt og ingen sykkelboks betyr at alle lovlydige syklister som forblir i sykkelfeltet er utsatt for å havne i blindsonen til kjøretøy i det alminnelige kjørefeltet. Stopplinjen er også så langt frem mot krysset at sykkelfeltet gjerne havner under hjulene til større kjøretøy når de svinger.

  Mest sannsynlig er det mange som sykler på rødt her i ren selvpreservasjon for å unngå å bli kjørt ned av svingende kjøretøy.

  Jeg ville valgt å forlate sykkelfeltet i god tid og bruke det alminnelige kjørefeltet før dette krysset.

 • Martin P. Hoff

  Syklet mye igjennom dette krysset på vei til Kongsveien og det er jo et ekstremt farlig kryss for syklister.

  Skal man f.eks. til høyre fra Bispegata inn på Oslogt (se link 1 under som viser sykkelfeltet i Bispegata) så går man fra et trangt sykkelfelt i Bispegata til ingen sykkelfelt i Oslogt og skal plutselig konkurrere om plassen med biler som også svingte til høyre og som presser syklistene omtrent inn i fortauskanten (se link2 under som viser Oslo gt uten sykkelfelt) Dette er et eksempel på en situasjon hvor det kan være fornuftig å hindre bilene å kjøre forbi ettersom det er såpass trangt, men det er vanskelig ettersom man sykler rett inn i trikkeskinnene. Ganske enkelt en trafikkløsning som er designet på en slik måte at det nesten ikke er til å unngå at en del syklister vil bli påkjørt av biler, og som skrevet i innlegget så har dette sannsynligvis ingenting med at syklistene har kjørt på rødt lys.

  link1: https://www.google.com/maps/preview/@59.905756,10.767475,3a,75y,152.7h,81.27t/data=!3m4!1e1!3m2!1sFC_aDx0X4jkv1vnNy4B3hA!2e0
  link2: https://www.google.com/maps/preview/@59.905737,10.767585,3a,75y,191.68h,76.26t/data=!3m4!1e1!3m2!1s_dlYhmYZPODKBJrD6QE31Q!2e0

 • Lars Male Hartviksen

  Kjære onkel politi.
  Sørg for at flere sykler, så blir det tryggere.
  Sykler forårsaker mindre skader enn biler.

 • Jan Christian Valvik

  Syklister i kjørebane og sykkelfelt er pr definisjon fører av kjøretøy, og har derfor de samme pliktene og rettighetene som førere av tyngre kjøretøy. (http://www.vegvesen.no/Trafikkinformasjon/Syklist/Trafikkregler+for+syklister). Følg veitrafikkloven, kanskje syklister oppnår mer respekt… Er det VM i å sykle på rødt, fordi “man kan gjøre det”? Tenk det et trafikkbilde med majoriteten av syklister som forbilde, total trafikkanarki.

  Syklister og bilister vil nok alltid være som hund og katt, men vikeplikt og trafikklys er noe syklister og må følge. Syklister skulle vært bøtelagt mer, slik som andre steder i Europa. (personlig observert i Berlin, pga manglende lys).

  ‘nough said

 • OlavTorvund

  Jeg forsvarer ikke sykling på rødt lys, like lite som jeg forsvarer bilister som kjører på rødt. Jeg ser oftere bilister som kjører på rødt en syklister. Den typiske rødlysbilist gir gass når han ser at det snart skifter til rødt, og raser over krysset i stor fart på rødt lys. Den typiske rødlyssyklist forsikrer seg om at det er klart. Begge deler er like ulovlig. Men rødlysbilisten er farlig, det er ikke rødlyssyklisten. Det er også alt for mange som sykler i mørket uten lys.

  Ordentlige syklister sykler ikke på rødt og de bruker lys.

  Men poenget er politiets mobbing av syklister, og at de slenger ut påstander som de ikke har dekning for. Jeg har ikke sett politiet dokumentere noe som helst av alt det negative de sier om syklister.

 • Jan Christian Valvik

  Touchè!

 • Kjetil Ree

  Angående bildekreditering, så er fotografens navn oppgitt til å være Petter Fiskerstrand (https://no.wikipedia.org/wiki/Fil:NorskPolitibil.jpg)

 • Pingback: Servil kamikazejournalistikk i Nordre Aker Budstikke @DittOslo | Olav Torvunds blogg()

 • Peter Udbjørg

  Politiet er arrogangte. De skrur ned skilt som ikke passer dem, og de unnlater å sette opp nye skilt. I Oslo gate har vi en rushtidsbom som skal forhindre kø mot Bispegata (og Schweigaards gate). Et gjennomkjøringsforbud i den tiden bommen er i drift, hadde hjulpet meget. Men det vil ikke politiet sette opp. På Galgeberg er det en bilbom for å holde gjennomgansgtrafikk av biler mellom Galgeberg og Etterstad/esnjø/Helsfyr vekk fra Strømsveien og Vålerenga. Men det er faktisk lov å kjøre gjennom der med bil, for gjennomkjøring forbudt-sklitet er plukket ned av politiet. Begrunnelse? “Ikke nok ressurser til å passe på at det blir overholdt”. Det får ihvertfall meg til å undres på ressursbruken, hvergang det er statsbesøk. Da vrimler det av motorsykkelpoliti. Hvor er disse ellers? Én motorsykkelpoliti kan på én time skrive ut nok bøter til å betale både ham og mototsykkelen hans i en gitt gate med gjenomkjøringsforbud… For det er veldig mange som “ikke så skiltet” eller “bare skal”.

 • OlavTorvund

  Politiet bør fokusere mer på de som faktisk dreper og skader andre, og det er bilistene. Det ikke til forsvar for hensynsløse syklister, som det finnes noen av (men neppe så mange som det finnes hensynsløse bilister).

 • OlavTorvund

  Selvfølgelig er alle tjent med ryddigere trafikk. Den viktigste grunnen til kaos i Norge er en dårlig tilrettelegging, hvor syklister i alt for stor grad blandes med annen trafikk. Jeg har ikke sagt at hensynsløse syklister ikke kan ta liv. Men det er svært sjelden at det skjer. Det er bilister som dreper og skader folk.

 • OlavTorvund

  Elendig tilrettelegging gjør at syklister i praksis må ta seg fram som best de kan. Når tilrettelegging og regulering er ganske konsekvent sykkelfiendtlig, bør man ikke bli så veldig overrasket over at mange har et ganske “fleksibelt” forhold til trafikkregler.

  Jeg ser daglig mange biler som kjører på rødt lys når jeg er på vei til og fra jobb. Jeg ser også noen syklister som sykler på rødt. Men jeg er ikke en av dem, og har heller ikke noe ansvar for de som gjør det.