Bitcoin og Mt Gox — det måtte komme

Den største markedsplassen for Bitcoin, Mt Gox har forsvunnet. Den har hatt problemer med å utbetale penger, og har nå forsvunnet fra nettet. “Take the money and run”, som det også kalles.

Jeg har aldri hatt noen tro på Bitcoin. Dette er en av de viktige grunnene, og det var bare et spørsmål om tid før det måtte komme. Bitcoin er en valuta uten substans, tuftet på tro, håp og kjærlighet. Noen har en naiv tro på at teknologi er svaret på alt, har stor kjærlighet til all avansert og uforståelig teknologi, og håp om at den skal frelse verden. Jeg har i de ca 30 årene jeg har fulgt med på betalingssektoren sett veldig mange eksempler på “The next big thing”, og de fleste er glemt i dag. De hadde mange og trofaste tilhengere til boblene sprakk, om de i det hele tatt kom så langt at de ble blåst opp.

I et seriøst marked er det ikke fritt fram for hvem som helst å etablere finansielle tjenester, f.eks. en markedsplass for “valuta” eller “verdipapirer”. De som skal drive slik virksomhet må ha solid egenkapital, der er sikringsordninger og de står under tilsyn. Mt Gox illustrerer hvorfor. Markedet for Bitcoin har ikke hatt noe av dette, og dermed måtte man vente at det ville falle sammen i nedgangstider.

Skal et slikt marked kunne fungere, må aktørene ha tillit. Det hjelper ikke med avansert verktøy når man ikke har den finansielle styrke og soliditet som kreves for å være i et slikt marked. Skjønt Bitcoin har bekreftet at mange har blind tillit til teknologi. Egentlig vet man vel svært lite om Mt Gox.

Det er naivt å basere seg på anonyme aktører som Mt Gox og en anonym teknologi. Uten en betydelig “market maker” vil et virtuelt verdipapir som Bitcoin ikke kunne overleve. Man må ha en viss tillit til at Bitcoins skal kunne selges og dermed omgjøres til ordentlige penger. Når den største aktøren er borte, hvem skal man da selge til?

Av luft har du kommet, til luft skal du bli og av luft skal nye drømmer gjennoppstå.

Print Friendly
 • Aleksander

  Jeg har følgende spørsmål til deg:

  Vet du hvorfor og hvordan Bitcoins ble opprettet til å begynne med?

  Jeg stiller spørsmål ved dette ut i fra påstander du har skrevet i dette innlegget. Jeg tar utgangspunkt i at kilden din er en nyhetsartikkel. Om jeg har forstått det riktig, så har du en universitetsgrad og er dermed klar over hvor viktig en kilde er for en påstand.

  Hilsen Aleksander

 • OlavTorvund

  Det er da svært så mange som har meldt at den største markedsplassen for Bitcoin Mt Gox er borte, og det er en nyhetssak. Men jeg har faktisk ikke angitt kilde for denne, fordi jeg har lest om det så mange steder.

  Jeg vet nok også noe om hvorfor Bitcoin ble etablert, og jeg ser at det er en gammel historie som gjentar seg: Noen har blind tillit til teknologi, og tror at teknologien er løsning på alt. Det har folk også trodd før. Jeg ser også at de som er sterke tilhengere av Bitcoin ser ut til å kunne lite om hvordan betalingssystemer fungerer. Teknologi er bare et verktøy. Når det grunnleggende mangler, holder det ikke bare med teknologi. Det har vi også sett før. At den som kjøper og selger Bitcoin går på en økonomisk smell i urolige tider, er bare slik det måtte bli. Uten kapitalkrav, sikringsordninger osv, blir det tap for de som har valgt å handle med denne. Elementært.

 • Morten

  Hei Torvund

  Vet du Bitcoin omfattes av Eu’s electronic-money directive (2009/110/EC)?

 • OlavTorvund

  Burde gjøre det, men har nok unsluppet den reguleringen til nå.

 • Aleksander J. Heggedal

  Hei Olav,

  Du svarte ikke egentlig på spørsmålene mine, så her er noen fakta.

  Bitcoin ble opprettet som et belønningssystem for generering av krypterte nøkler. Man fikk ‘betalt’ for bruken av GPU (Graphics Processing Unit) til å generere. Det finnes flere lignende systemer som betaler i forskjellige valutaer.

  —–

  Påstanden om ‘Største markedsplassen for Bitcoin’:
  Det er slik med Bitcoin at noen transaksjoner er synlige, mens andre er ikke.

  Ønsker man å anonymisere en transaksjon, kan man bruke 20 minutter på Internett til å finne ut hvordan. Flere medier hevder at “Blockchain” som er det eneste sporet av transaksjoner er lett å knekke, dessverre blir vi lurt.

  “Bitcoin bruker SHA-2 kryptering som til dags dato har absolutt ingen svakheter påvist.”

  – Sarah Meiklejohn “Computer Science Researcher at University of California”

  Når vi har fakta som dette foran oss, vil vi logisk konkludere med at det er umulig å si hvor mange transaksjoner ett eller flere nettsteder har.

  —–

  Jeg er hverken en tilhenger eller motstander av Bitcoin, jeg forholder meg kun til fakta, noe media tydeligvis ikke gjør. Du er en svært intelligent mann, ikke la media manipulere deg slik det gjør med så mange andre.

  Hilsen Aleksander

 • OlavTorvund

  Merker meg det. Men er ikke innstilt på å gå videre i diskusjon av BitCoin nå.

 • Jeg satser heller sparepengne mine på sikre insvesteringer som tulipanløk, aksjer i South Sea company, radiofabrikker og dot.com-selskaper.

 • Vegard Torvund

  “Det er naivt å basere seg på ano­nyme aktø­rer som Mt Gox og en ano­nym tek­no­logi.”

  Hva legger du i en anynom aktør? Er man anonym om man driver firmaet sitt i fra Tokyo? Mt.gox illustrer jo bare hvor lite man kan stole på menneskelige aktører. Banker går konkurs rundt om I kring i verden hele tiden, folk taper penger. Dette er ikke et fenomen som kan isoleres til bitcoin. Om noe så er bitcoin(og lignende nettverk basert på en blockchain protokoll) heller en mulig løsning på dette fenomenet.

  Er det mannen bak bitcoin du refererer til når du skriver “anonym teknologi”?, teknologien i seg selv er jo åpen for alle til å granske. Hvem som har skrevet det første utkastet er jo helt irrelevant. Bryr vi oss så mye om hvem som fant opp hjulet? Ikke så veldig, men vi bruker det jo overalt fordet.

  Du nevner at teknologi ikke er svaret på alt, det kan jeg være enig i. Men i bitcoin sammenheng så er nok teknologien i seg selv det mest interessante(ikke for å undervurdere viktigheten av folkene rundt den). Setter man seg inn i teknologien så ser man også potensialet. Valuta er bare en av applikasjonene man kan bruke en slik teknologi til. Smarte kontrakter, smarte verdipapirer etc blir nok det neste man tester ut.

  Om det blir bitcoin(BTC) eller en av de andre 1000 alternativene (som alikevel er basert på bitcoin teknologien) som ender opp som fremtidens de facto betalingsmiddel er vanskelig å spå. Men at jeg blir lønnet av min arbeidsgiver i form av en kryptovaluta om 10 år, er jeg ganske sikker på.

  Du endrer nok selv mening med tiden, bare gi teknologien et par år til med innovasjon 🙂