Les Vins du Tour de France 2016 — 10. etappe. Escaldes-Engordany — Revel

 • Jeg likte Tom Dumoulins seier på søndag. Både at han vant, og måten han gjorde det på. Etter hat han kræsjet ut i snøen på en av de siste etappene i Giro d’Italiaa, og med det mistet en mulig god plassering, synes jeg han fortjente noe slikt.

  Mange er slitne etter noen harde fjelletapper, og har sikkert satt pris på hviledagen. Vi starter i Andorra, og skal ned fra Pyreneene. Det blir ikke noen lett oppvarming etter hviledagen. Rytterne går rett inn i en førstekategoristigning. Derfra er det 30-40 km ganske bratt nedover, før det er småkupert med hovedretning nedover 130 km til mål. De vil bli kjørt inn igjen før mål. Kun de som kjemper om klatretrøyen vil ha noe å hente her. Kanskje er dette en etappe hvor mange vil spare lagene til de utfordringer som kommer, enten utfordringen er å posisjonere seg til en spurt, eller til nye fjell. Så dette er en etappe hvor et brudd kan tenkes å gå inn.

  I Frankrike har nylig en del regioner blitt slått sammen. Regionene Languedoc-Roussillon og Midi -Pyrenees har blitt slått sammen, og fra 1. juli er navnet på den nye regionene Occitaine, og regionhovedstaden er Toulouse.

  TdF2016_10Når deagens etappe starter, er jeg ganske døgnvill på Charles de Gaulle flyplassen i Paris, men jeg håper at jeg kommer “hjem” til La Grande Motte innen etappen er ferdig, slik at jeg får sett slutten.

  Jeg har aldri tenkt på Andorra som et vinland, og det er det vel heller ikke. Men når Touren er innom her, må man i alle fall undersøke litt og se om det kan være noe å finne. Og sannelig reklameres det også for vinturisme i Andorra. Det vises til fire vinprodusenter, og de ligger alle i den sydvendte skråningen på veien ut fra Andorra, mot den franske grensen, altså sånn noenlunde langs starten på dagens etappe. Jeg vet ikke noe om disse vinene, og har ikke smakt dem. Jeg vil tro at også dette er viner det er liten grunn til å lete etter utenfor Andorra, dels fordi de kan være vanskelige å få tak i, dels fordi det neppe er viner som er så interessante at det er verdt å lete etter dem. Men neste gang jeg måtte havne i Andorra, vil jeg forsøke å få tak i noe av den vinen.

  De som ikke fikk gjort unna all shopping på hviledagen, får en ny sjanse i dag. På veien ned fra dagens første stigning, like før man kommer til den franske grensen, er det store kjøpesentre.

  Når vi kommer ned fra fjellet, er det mulig å finne litt vin, selv om vi ikke er i det mest spennende vinområdet. Vi skal gjennom Ariege. Det er et område man skal gjennom nesten hvert år, på vei til eller fra Pyrénéene. Jeg var innom Ariége i mai i år. Vi overnattet i Foix, og jeg sørget selvsagt for å få tak i litt lokal vin. På hotellet vi bodde var det en helt OK restaurant, jeg fikk inntrykk av at det var en av de bedre i byen. Vi spiste lokal ørret, som var utmerket. Til denne ville vi ha hvitvin. Restauranten hadde en lokal rødvin, men ingen lokal hvitvin på vinlisten. De mestlokale hvitvinene var en fra Gaillac, som ligger et stykke nord-øst for Toulouse, og en Jurancon sec. Vi kom fra Pau, og hadde drukket Jurancon sec der dagen før, så det ble Gaillac denne gangen.

  SIMG_4283_DxO

  WIMG_4380_DxONår en rimelig god restaurant bare har én lokal vin på vinlisten, da forteller det meg at de ikke er særlig stolte av sin lokale vin. Jeg kjøpte noen flasker vin i en delikatessebutikk som hadde lokale spesialiteter, herunder vin. Hvis jeg skal være ærlig, og det skal kan som kjent helst være, så var det ikke noen veldig spennende viner. Neste gang jeg er i Ariége, vil jeg igjen drikke lokal vin hvis de har det. Men det er ikke en vin det er bryet verdt å lete etter om man er andre steder, og det er heller ikke en vin jeg ville kjøpe mange flasker av for å ha på lager.

  Etappen går gjennom Mirepoix. Det er en fin middelalderby, hvor hus fra middelalderen ligger rundt et torg. Det er en by somer verdt å besøke, om man skulle være på disse kanter.

  SIMG_4314_DxO

  Etappen passerer vest for Carcassonne, før den går i mål i Revel. Vi er nå i Languedoc. Vi skal gjennom Malpère før vi krysser Canal du Midi vest for Carcassone, og kommer inn i Cabardès etter å ha passert den. Skjønt skal vi være pirkete, er vi litt vest for disse vinområdene.

  Nav­net Mal­père kom­mesr fra det occi­tanske nav­net male peyre som er en lokal type sandstein.

  Malpère er det vestligste vinområdet i Languedoc. Her møtes “Mid­del­ha­vet” og “Atlan­ter­ha­vet”. Det er selv­føl­ge­lig ikke havene som møtes — vi er et godt stykke inne i lan­det. Men her fin­ner man både mid­del­havs­druer og druer kjent fra atlanterhavsregioner, som Bor­deaux. Områ­det fikk AOC sta­tus så sent som i mai 2007, etter å ha hatt VDQS sta­tus siden 1983. Og som nevnt mer­kes atlan­ter­havs­vin­den godt i området. Rytterne kan også komme til å merke denne vinden når de krysser her.

  Mer enn 90% av vin­pro­duk­sjo­nen er rødvin, som i hoved­sak lages på dru­ene Mer­lot, Cot (Mal­bec) og Cin­sault. Mer­lot, som man sær­lig for­bin­der med St. Emil­lon og Pome­rol i Bor­deaux, utgjør mer enn 50% av pro­duk­sjo­nen. Også Cot, som gene­relt er mer kjent som Mal­bec, er en drue som sær­lig for­bin­des med Bor­deaux, mens Cin­sault er mer van­lig rundt Middelhavet.

  Res­ten av vinen er rosé­vin, som i hoved­sak lages på dru­ene Cin­sault, Gre­nache og Lla­do­ner pelut. Dette er drues som for­bin­des med Mid­del­ha­vet og Rhône. Men så er da også rosé­vin i utpre­get grad en Middelhavsvin. Se Hachette guide til Malpère.

  Malpère ligger lengst i vest på kartet under. Det neste området vi skal inn i, Cabardès, ligger rett nord for dette.

  Languedoc_vin

  Cabardés er iogså preget av å ligge langt vest, med klar påvirkning fra Atlanterhavet. I Cabardès brukes både de typiske “middelhavsdruene” grenache og syrah, og “Bordeaux-druene” merlot og cabernet-sauvignon. I vinene kombineres kraften fra det solrike middelhavsområdet med elegansen fra Aquitaine.

  Når denne etappen sykles er jeg på reise fra Washington DC til Montpellier. Kanskje er jeg fremme tidsnok til å få med slutten og oppsummeringen på fransk TV. I morgen er det målgang i Montpellier, så da kan det nok hende jeg setter meg på sykkelen og sykler inn til målområdet.

  Les vins du Tour de France 2016

  Les Vins du Tour de France

  I vini del Giro d'Italia

  Mat og vin

  Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

  Hvor bratt er det der de sykler?

  De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

  Ønsker du bedre for­hold for syklende?

  Syklistene_logoMeld deg inn i Syk­lis­te­nes lands­for­ening, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om SLFs lokal­lag i Oslo. Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. SLF Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.

  Print Friendly