Variert drikkemeny i Tour de France 2017

tdf2017map_routeRuten for Tour de France ble presentert i går. Av kommentarer som har flimret forbi, var en at TdF-arrangøren har tatt inn over seg Brexit, og har lagt ruten så langt vekk fra Storbritannia som mulig. Man holder seg langt mot øst.

Medier opptatt av sykkel har dekket det rimelig godt, så de som er interessert har sikkert fått med seg det viktigste, sett fra et sykkelsynspunkt. Jeg er selvsagt opptatt av det sportslige når det gjelder sykkel og Tour de France. Men akkurat nå overlater jeg det til andre. Jeg fokuserer mest på hva slags drikke vi kan finne langs ruten.

Det har vært kjent lenge at Tour de France 2017 starter med en tempoetappe i Düsseldorf.  Vi er for langt nord til å finne lokal vin, så vi får ut etter øl. Noe må vi kunne finne.

Men veien videre har ikke vært offentliggjort tidligere. Jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet da de første etappene ble presentert. Jeg hadde håpet at man enten skulle sykle Moseldalen mot Frankrike, eller holde seg nær Rhinen et stykke til, slik at vi ville komme innom Rheingau og andre interessante vinområder i Tyskland, for så å forflytte seg over til Frankrike.  I stedet setter man kursen mot Belgia og Liege, hvilket betyr at vi igjen vil leske oss med belgisk øl. Jeg har ikke noe i mot belgisk øl. Men der har vi vært mange ganger før, og jeg hadde håpet at vi denne gangen skulle kunne smake på en del av den utmerkede tyske vinen.

Touren fortsetter så gjennom Luxembourg, et land som er mer kjent for tvilsomme finansoperasjoner enn for interessant drikke. Men vi kan trøste oss med at vinområdene i Mosel strekker seg fra Saarland, som grenstil Luxembourg, og til Koblenz. Kanskje kan vi snike oss til litt Moselvin likevel.

Etter Luxembourg er vi i Frankrike. Men Lorraine er ikke av de mest interessante franske vinområder. 4. etappe ender i Vittel, så her må det nok også bli litt vann. 5. etappe går inn i Vosges, med avsluttning på La Planche des Belles Filles. Det er ikke så langt derfra til vinområdene i Alsace. Så kanskje tar vi en avstikker dit. 6. etappe ender ikke lenger fra Chablis enn at vi kan hente noen flasker vin derfra. Kanskje kommer vi litt nærmere Chablis på 7. etappe. Men den ender i hjertet av Burgund, i Nuits-Saint-Georges, så her henter vi vin nærmere målområdet. I oversikten over etapper, står per i dag at 7. etappe går fra Nuit-Saint-Georges til Troyes, mens oversiktskartet viser at den går motsatt vei. I dette tilfellet holder jeg meg til oversiktskartet, som virker mest logisk. 8. etappe tar oss inn i Jura, hvor det er mye interessant vin. 9. etappe starer i Jura, går gjennom Bugey, og ender i Savoie. Fortsatt bør det være mulig å finne god vin.

Etter 9. etappe får rytterne en velfortjent hviledag i Dordogne. Da har de flyttet seg mot vest, og er i Aquitaine. Startbyen på 10. etappe, Périgueux ligger i et interessant område. Men rent vinmessig er målbyen Bergerac mer interessant. Her er det ikke vanskelig å finne god vin. Langs 11. etappe ligger vinområdene spredte over et ganske stort område, så vi trenger et mer detaljert kart for å se hva vi skal ta med. Men ut fra oversiktskartet kan det se ut som om vi skal gjennom Armagnac. Rundt Pau er det mye interessant vin, som vi har vært innom mange ganger før — siden Touren er så ofte innom Pau. Om vi tar denne vinen til 11. eller 12. etappe, får vi se på når vi har mer detaljer. For på 12. etappe skal rytterne inn i Pyreneene, og der er det ikke mye vin å finne. Langs 13. etappe er det heller ikke så mye vin. Men litt skal vi finne, selv om det ikke er her man finner den mest interessante vinen i Frankrike. 14. etappe kan også by på utfordringer. På 15. etappe skal vi inn i Massif Central, og der er det ikke veldig mye interessant vin. Etter denne etappen er det nok en hviledag.

16. etappe gir rytterne en relativt myk start etter hviledagen, og en oppvarming før de skal inn i Alpene. Etappen krysser Rhônen. Det kartet som er offentliggjort gir ikke nok detaljer til å avgjøre hvor vi krysser Rhônen, og dermed hvilket vindistrikt eller hvilke vindistrikter vi er innom. Men det bør være mulig å finne interessant vin her. 17. etappe er en fjelletappe med alpeklassikere som Col de la Croix de Fer , Galibier og col de Télégraphe. Her blir det ikke lett å finne vin.  Det blir det heller ikke på den 18. etappe, fra Briançon med avslutning på Izoard. 19. etappe tar oss inn i Provence, og her skal vi klare å finne vin. På 20. etappe, en ganske kort tempoetappe i Marseille, skal det i praksis avgjøres. Etappen er bare 23 km, så det vil ikke være så veldig mye tid å vinne eller tape på denne etappen. Vi skal drikke vin fra Provence, blant annet fra Bandol. Så gjenstår bare finalen i Paris, som år starter litt syd for Paris, i Montgeron, som ligger litt syd for Orly flyplassen. Vi får se om vi finne noe lokal vin. Men tradisjonen tro blir det champagne til finalen, som faktisk også er en ganske lokal vin i Paris.

Les vins du Tour de France 2017

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.