IT ved UiO – en generasjon på etterskudd

“Nå er det åpnet for installasjon av nettleseren Internet Explorer 7.” Denne meldingen fikk jeg fra lokal IT-ansvarlig i dag. Den kommer omtrent samtidig maed at versjon 8 presenteres, og omtrent en måned etter at vi kunne lese dette i Aftenposten:

“Flere av Norges største nettsteder oppfordrer i dag sine lesere til å oppgradere Internet Explorer. Hvis du har versjon 6 av dette programmet og åpner for eksempel Vg.no, Aftenposten.no, Dagbladet.no eller Finn.no, vises følgende melding:

Tips fra oss: Du har en eldre versjon av nettleseren Internet Explorer.

Meldingen fortsetter med en oppfordring om å oppgradere til en nyere versjon eller bruke en annen nettleser.”

Siden jeg selv i noen år har fusket med å lage nettsider, er jeg kjent med de problemene IE6 skaper, og som i nevnte artikkel fra Aftenposten beskrives slik:

“- IE6 står i veien for veldig mye. Mange prosjekter blir dyrere fordi de må tilpasses denne nettleseren, det gjelder både private og offentlige prosjekter”

Følger man standard må man lage “IE-hack” for ta høyde for at IE6 ikke gjør det. Derfor har man startet kampen mot IE6, og Staten ved Fornyings- og administrasjonsdepartementet oppfordrer til IE6 utfasing. UiO burde være teknologisk i forkant slik at vi som er ansatt også kan være i forkant når det gjelder bruk av teknologi. Men UiO er altså blant sinkene som først nå “åpner for” å oppgradere til IE7. Det er pinlig, skandaløst, tegn på udugelighet — velg de ord som måtte passe.

Et universitet er ikke en vanlig bedrift. For en del av oss hører det med til jobben å eksperimentere med hvordan vi innenfor vårt fag og innen vår undervisning kan ta i bruk ny teknologi. Vi skal ikke strømlinjeformes av maktglade IT-sjefer. USITs trang til å bestemme over hva vi får gjøre og ikke gjøre, som innebærer at vi er umydiggjorte i forhold til hva vi kan gjøre på egen maskin, hindrer oss i å gjøre denne jobben på en god måte. Dette kommer på toppen av at vi generelt blir påtvunget dårlige løsninger eller ikke får noe som kan bidra til å løse viktige basisoppgaver. UiO er en IT-sinke, i alle fall når det gjelder hva vi som ansatte aller nådigst fåt tilgang til.

Jeg tilbringer stadig mindre av min arbeidstid på kontoret. Frustrasjon over dårlige og manglende IT-løsninger, samt opplevelsen av å være umyndiggjort som bruker er en av grunnene til at jeg heller foretrekker å arbeide hjemme. Riktignok er jeg en ulydig IT-bruker som stort sett gir blaffen i forbud og påbud fra USIT. Jeg har for lengst sørget for å ha IE7 installert på min maskin og kommer vel til å forsøke IE8 om ikke så lenge. Og uansett foretrekker jeg nettleserne fra  Opera og Firefox. Men det blir en del ekstra styr når man til stadighet må omgå det som USIT har bestemt.

Hjemme har jeg en PC som er utenfor USITs rekkevidde og som derfor ikke er USITifisert.  Når jeg er på kontoret har jeg ofte med min USIT-frie, bærbare PC.  Så kan jeg klare å være utenfor UISTs rekkevidde også der. Men det blir unødig mye å dra på. Så i øyeblikket er situasjonen den: Kontoret (noenlunde) bra, men hjemme best.