Ølboksgrillet kylling uten ølboks

Når man skal grille kylling kan man tre den på en ølboks og sette den stående på grillen. Halsåpningen må tettes med folie eller noe annet. Den må grilles under lokk. På denne måten får man en kylling som er grillet fra utsiden og øldampet fra innsiden.

scrw_9036dxo_rawMen ølbokser er ikke særlig  medgjørlige. Det er ikke så lett å få ølboksen med kylling til å stå støtt på grillen. Og det er virelig en utfordring å få kyllingen av ølboksen når den er ferdig. En boks med kokende øl er ikke helt enkel å ha med å gjøre. Weber lager en kyllingholder som er enklere å ha med å gjøre. Lars Barmen, som lærte meg at kyllinger kan grilles på denne måten, ga nokså klart uttrykk for at dette var noe unødvendig jåleri. Han mener nok at ekte mannfolk klarer seg med en ølboks, og en ølboks er unektelig mer macho. Men det er praktisk med en holder som er teflonbelagt og som har en fasong som gjør at kyllingen slipper lett, som står støtt og som har en skål som fanger opp væske som etterpå kan brukes som basis for saus. Dessuten kan man da velge å fylle beholderen med noe annet enn øl. Jeg pleier å bruke hvitvin.

Jeg heller gjerne litt karri i beholderen før jeg fyller opp med vin. Resten av hulrommet i kyllingen, det som ikke er fylt av holderen, fyller jeg gjerne med sjalottløk og hvitløk, kanskje også noen sitronbåter. Weber-holderen har også en propp til å tette halshullet på kyllingen.

scrw_9042dxo_rawUansett tilberedelsesform kan man sette en ekstra spiss på hel kylling ved å lage “lommer” mellom skinnet og kjøttet, så så fylles med urtesmør, andefett eller noe annet med god smak.

Det tar omtrent en time å grille en landkylling på ca 1,5 kg.

Som hovedtilbehør velger jeg gjerne ostepoteter. Poteter deles i skiver og halvkokes. De halvkokte potetene pakkes så i aluminiumsfolie sammen med revet ost, salt, pepper og eventuelt annet krydder, samt olivenolje. Så legges de også på grillen. Også papirka kan tilberedes ved at den pakkes i folie og legges på grillen. Man kan også grille papirka til skinnet begynner å bli ganske svidd, og så ta av skinnet før den serveres.