Sitronterte med hjemmedyrkede sitroner

scrw_9032dxo_raw

scrw_9056dxo_rawDet var på tide å høste noen av sitronene på terrassen. En utmerket måte å anvende sitroner på er å lage sitronterte. Det var Karen som laget den. Det er hun som er ekspert på desserter. Jeg var bare journalist og fotograf denne gangen.

Oppskriften er hentet fra Bent Stiansens ”Stiansens kulinariske koffert”, som er en reisekokebok med reiseskildringer, tips og oppskrifter. Bent Stiansen plasserer sitronterten geografisk i Menton, som ligger mellom Monaco og Italia. Men det går bra med sitroner fra Languedoc også.

Man trenger altså sitroner, nærmere bestemt tre stykker. Men før man får bruk for sitronene må man lage en mørdeig. Den består av:

200g smør (altså SMØR, sånt som er laget av fløte, ikke margarin), usaltet
100 g sukker
250 g mel
2 eggeplommer
1/4 vaniljestang (frøene)
1/4 ts salt

scrw_9057dxo_rawMykt smør smuldres inn i melet sammen med sukker, vanilje og eggeplommer. Arbeid det sammen til en fast deig og sett det kaldt.

Smør en terteform og fór denne med mørdeig. Pass på at kantene er solide. Kle med smurt aluminiumsfolie og legg tørkede erter eller noe annet i folien for å holde deigen nede i formen. Stek i 20 minutter på 160 grader. Ta vekk folien og stek i fem minutter til.

Sitronsmeten lages av
8 egg
225 g sukker
2 dl fløte
saften og revet skall av tre sitroner.

scrw_9060dxo_rawBland det hele sammen, hell det i terten og stek det hele ved 140 grader i 35 minutter til smeten er stivnet.

Lag marengs. Oppskriften sier at den skal lages av tre eggehviter. Men hvis man ikke er veldig glad i mye marengs kan man klare seg med to. Du bør ha to eggehviter igjen etter å ha brukt to plommer i mørdeigen. Det holder. Til 3 eggehviter sier oppskriften 100 g melis, og da blir det 67 g til to eggehviter.

Stivpisk eggehviten og sikt inn melisen. Hell det over terten. Hvis du er kunstnerisk kan du utfolde deg. Eller du kan gjøre det helt glatt om du har håndlag til det. Men som vår konditorlærer Julie sa  da vi for noen år siden var på sjokoladekurs på Valrhona: Hvis du ikke klarer å få det helt glatt er det ingen vits i å prøve. Det er bedre at kaken ser ut som om den ikke skal være glatt enn at den ser ut som om den skulle ha vært det, men at du fikk det ikke til. Sett den under grillen i ovnen til marengsen er lysebrun. Dette går fort, så ikke slipp kaken av syne. Da er den brent når du igjen får satt øynene på den.

scrw_9077dxo_rawHer er det smør, sukker og fløte i rause mengder, så dette er ikke en dessert for de som er opptatt av å telle kalorier. Men slankedesserter er noe tull. Når man skal bruke Aspartan for sødmen, fettfri fløte, slankemargarin som inneholder mest vann og en rekke skumle kjemikalier som skal kompensere for at det ikke inneholder noe som gir ordentlig konsistens, ikke ordentlig smak, osv., da er det bedre å droppe desserten (eller spise litt frisk frukt i stedet).

Man trenger ikke dessert hver dag. Men når du først skal ha dessert, så velg noe ordentlig som smaker godt. Igjen minnes jeg konditorlærer Julie hos Valrhona. En av kursdeltagerne spurte hva slags dessert hun pleide å bestille når hun var ute på restaurant. Hun sa at hun nesten aldri bestilte dessert, for hun ble stort sett skuffet. På noen få, utsøkte restauranter spiste hun mer enn gjerne dessert. Ellers sto hun over. Altså: Gå for det som virkelig er godt av og til. Da kan du glemme både pris, kalorier og kolesterol. Så dropper du heller hele desserten de andre dagene.

scrw_9081dxo_raw