Tour de France i Languedoc-Roussillon 2009

Tour de France pleier alltid å gå gjennom Languedoc-Roussillon. Vanligvis er dette “hvileetapper” (alt er relativt) mellom fjellene. Enten har man vært gjennom Alpene og er på vei mot Pyreneene, eller omvendt. Rittet har satt seg. Noen har vist seg fram i fjellene, andre er blitt hektet av. De som har ambisjoner i sammendraget lar andre gjøre jobben, og noen som likevel ligger håpløst langt bak etter fjelletappene får lov til å vise seg fram.

I år er det anderledes.  Rittet starter med prolog i Monaco lørdag 4. juli. Den første ordentlige etappen går fra Monaco til Brignoles søndag 5. juli, og allerede på rittets tredje dag kommer man inn i Languedoc-Roussillon med etappen Marseille – La Grande Motte. (Jeg skal selvfølgelig stå i målområdet når Tour de France inntar La Grande Motte.)

Foreløpig er det ikke offentliggjort noen detaljer om etappene, i alle fall ikke på rittets nettsider. Men det står at første del av etappen Monaco – Brignoles vil følge sjøen og at det ikke er noen fjelletappe (man kan finne nok av fjell om går litt inn i landet). Man venter nervøs sykling. Her kan mange kjempe om å kunne vise seg fram i gult før de hektes av i de første fjellene.

Tredje etappe fra Marseille til La Grande Motte er flat.  Selv om detaljene ikke er kjent, skal de sykle gjennom Camargue. Camargue er flatt. Høyeste punkt ligger 15 meter over havet, så her blir det ikke mange klatrepoeng å hente. Det blir ganske sikkert et spurtoppgjør, et spurtoppgjør jeg skal se “live”. Hvis man virkelig vil se hva som skjer, da får man med seg mer på TV. Når man står i målområdet sier det bare “svisj”, så er syklistene forbi og man lurer på hva som egentlig skjedde. Men stemningen på stedet får man ikke med seg på TV.

Fjerde etappe er lagtempo i Montpellier. Det er en ganske kort etappe til lagtempo å være, bare 38 km.

Femte etappe går fra  Cap d’Agde til Perpignan. De kan legge inn noen moderate fjell om de ikke holder seg helt ute ved kysten. Hvordan etappen er lagt opp vet jeg foreløpig ikke.

Etter dette forlater Touren Langedoc-Roussillon i første omgang. Den går da over i Spania, før syklistene for alvor angriper Pyreneene med en etappe fra Barcelona til Andorra.

Mot slutten av rittet kommer touren nesten tilbake til vårt område. Den 19. etappen, 24. juli, går fra Bourgoin-Jallieu til Aubenas. Bourgoin-Jallieu ligger litt syd-øst for Lyon, mens Aubenas ligger i Ardeche, i fortsettelsen av Les Cevennes, nord for Gard og øst for Lozere. Heller ikke her er detaljer om etappen offentliggjort. Men følger man den ruten som foreslås av Google Maps er det 196 km. Siden etappen er oppgitt til å være 195 km kan de ikke gjøre stor annet enn å følge hovedveien.

Den nest siste etappen, 25. juli, går fra Montélimar til Mont Ventoux. Montélimar ligger i bunnen av Rhônedalen, mellom Orange og Valence. Mont Ventoux er en av de kjente toppene i Tour de France sammenheng. Det var på vei opp til denne toppen at den britiske syklisten Tom Simpson døde på sykkelen i 1967, etter å ha styrket seg på en blanding av amfetamin og alkohol, men ikke fått i seg nok væske.

Dette skal være første gang man har en fjelletappe som nest siste etappe før finalen inn til Paris. Det kan bety at spenningen i rittet holder seg helt til denne dagen.

[TdF-historie]