Tour de France er så vidt i gang. I dag (onsdag 8. juli) har de syklet den femte etappen, og foreløpig har syklistene ikke møtt noen skikkelige fjell. I år har jeg kommet litt tettere innpå dette sirkuset enn vanlig. Tredje etappe hadde målgang her i La Grande Motte, slik at vi også kunne se litt på forberedelsene til målgangen. Vi hadde inivtert TV2-teamet på middag siden de for en gangs skyld var i “vår” by. De har gitt oss mange Tour de France-gleder, og nå var det mulig å gi litt tilbake.
De takket bl.a. med å gi oss “back stage pass” til målområdet i Montpellier dagen etter (lagtempo). Det sies at Tour de France er verdens tredje største idrettsarrangement (etter sommer-OL og fotball-VM), og det største årlige arrangementet. Jeg vet ikke hvordan man måler slikt. I antall kilometer er nok Tour de France det lengste. Men det er nok mange andre arrangementer som har flere deltakere. Og publikum kan vanskelig måles når tilgang er gratis og det ikke selges billetter. Men stort er det uansett. Og i motsetning til de fleste andre store idrettsarrangementer så er Tour de France hver dag på et nytt sted. Kvelden før det skulle være målgang her i La Grande Motte syklet vi ned til målområde for å så på forberedelsene. Til min overraskelse var det nesten ikke gjort noen ting. Det var satt opp “all stans forbudt” skilt, og det var skrevet ut en del parkeringsbøter til bilister som ikke hadde brydd seg om dette. Et par trailere fra France Télévision sto på parkeringsplassen og det var satt opp en liten tribune. Det var alt. Morgenen etter var det helt forandret. Det var kommet opp tidtagerrigg, kommetatorbokser, TV-kameraer, mer tribuner, sperringer, produksjonsbusser fra alle TV-selskaper som dekker arrangementet, og alt som må være på plass for at det hele skal virke.
I følge folkene fra TV2 starter riggingen kl. 04.00 (vi var ikke i målområdet på det tidspunktet for å se det stemte). Da trekker de mållinjen, og starter derfra. Så skal man ha strøm (fra medbragt generator), alt skal kobles for å få TV-signaler osv ut i verden, osv. TV-selskapene har typisk parkeringstid kl. 07.00. Det vil si at det er da de kan/må komme med sine produksjonsbiler og mobile studioer for å finne seg en plass på området. Mitt inntrykk er at det også her er slik at den som kommer først til mølla får male først, altså kan ta den beste plassen (men også her er nok noen likere enn andre). Så skal det rigges slik at alt er klart når det hele starter. I løpet av dagen skal det gjerne lages egne reportasjer og etter etappen er det tid for “Après Tour”, eller et annet tilsvarende program med kommentarer, oppsummeringer og intervjuer.
Når dagens etappe er slutt skal alt pakkes sammen og kjøres til neste målby. Hvor lang tid det tar å rigge ned alle arrangrørens faciliteter, vet jeg ikke. Men dagen etter målgang var det knapt spor igjen etter arrangementet i La Grande Motte. Selv det fine veidekket på oppløpet så det ut til at de hadde tatt med. Det var bare den gamle, hullete asfalten som var igjen etter at sirkuset hadde forlatt byen. Folkene i TV2 er typisk ferdige med å rigge ned rundt kl. 21. Så er det å kjøre til neste by.
Det verste trafikkaoset har nok lagt seg når de som har ansvaret for teknikken er klare til å dra. Her hvor sirkuset er nå er det gode veier. Man kunne kjøre på motorvei fra Monpellier (hvor det var målgang i går) til Perpignan hvor det varmålgang i dag. Dit kommer man på 1 1/2 time, om man kjører relativt lovlig. Fra Perpignan til Barcelona (neste målby) kommer man på to timer. Men når man skal ned smale og svingete veier fra et fjellplatå og opp like smale og svingete veier til det neste, da kan det nok bli en del timers kjøring før man kan finne sengen på hotellet. Det er ikke tre ukers ferie å skulle dekke Tour de France for en TV-kanal. Kanskje er jeg mer enn normalt interessert i det som skjer bak scenen og bak kameraene. Men jeg skulle ønske at noen kunne lage en dokumentar om hvordan “Circus de France” flytter seg fra sted til sted om alt som skjer bak kulissene. Det burde kunne bli et spennende program.
Tour de France er et stort mediesirkus, og dette året er hovedattraksjonen utvilsomt Lance Armstrong. Alle ville ha en bit av Lance, mens Fabian Cancelara (som fortsatt leder) fikk stå relativt uforstyrret.
Jeg vet ikke om alle reportere er like, men det er i alle fall klart at noen er likere enn andre. Og den likeste av alle er Gerard Holtz fra France Télévision. Før syklistene skulle starte på den andre etappen ut fra Monaco skulle de sykle samlet opp til startstedet utenfor Casino. De siste par minuttene før feltet startet på denne lille prologen var det tre personer som småsnakket med syklistene: Prins Albert av Monaco, Christian Prudhomme (president i Tour de France organisasjonen ASO) og Gerard Holtz fra France Télévision. Når trøyene skal deles ut etter dagens etappe venter vinnere, dignitærer, trøyedamer — og Gerard Holtz i et avstengt område bak scenen. Utenfor, i “mixed zone” står resten av reporterne og kjemper om å få noen kommentarer.
Men det hjelper også godt å ha en tidligere proffsyklist og etappevinner i Tour de France med på laget. Den som kjenner miljøet og nyter respekt blant syklistene får nok flere godbiter enn flokken med “hei, det er fra VG her, dø, …”. TV2s Dag Otto Lauritzen er blant de priviligerte som får lov til å kjøre i løypene. Det er ikke hvem som helst som får følge syklistene gjennom løpya, og sikkert med god grunn. En overivrig og litt klønete reporter kan nok forårsake katastrofe i feltet i et forsøk på å få et scoop (noe en fotograf på dagens etappe ga oss et eksempel på). Det er bare tidligere syklister som kan lese feltet og som ikke ødelegger for syklistene som får lov til dette. Når reporteren dessuten fortsatt er så veltrent at han “syklet gjennom løypa på morran sammen med Lance og noen av de andre gutta” før gårsdagens lagtempo, da forstår man at TV2 var en av de TV-kanalene som fikk et intervju med Lance Armstrong.
Nå ser vi fram til fortsettelsen. Om kort tid går de inn i fjellene, og da får vi se hvor sterk Lance Armstrong virkelig er, om Astana vil kjører som ett lag med én kaptein, eller om de fire som i øyeblikket ligger på 2., 3., 4. og 5. plass i sammendraget vil være mer opptatt av å demonstrere hvem de mener bør være sjefen.
Men målgangen her i La Grande Motte og muligheten til å se det hele litt fra innsiden har gjort dette til en av de store Tour de France opplevelsene for vårt vedkommende.
[mappress]
[TdF-historie]