Bør NRK kunne lansere NRK-journalisters bøker?

I dag, 6. oktober 2009, fikk NRK-journalist Christian Borch rikelig tid i Dagsnytt 18 til å presentere sin nye bok. For et par uker siden fikk NRK-journalist Laila Lanes sendetid til å snakke om sin bok om hennes og hennes Alzheimer-rammende mann, tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsens møte med helsevesenet. Dette gjentar seg hele tiden. Når bøkene kommer blir NRK et gratulasjonsbyrå for ansattes bøker. Det verste eksempelet er antagelig den omtalen Jon Almås fikk om sin vaskebok for et par år siden. Jeg tror ikke NRK hadde gitt noe sendetid til en slik bok hvis den var skrevet av noen utenfor NRK.

Bør NRK kunne presentere og dermed reklamere for ansattes bøker på denne måten? Jeg mener at svaret må være et klart nei, selv om det må være rom for unntak i særlige tilfelle.

Andre medier må gjerne dyrke NRK-kjendiser som kjendiser, herunder omtale deres bøker. Men NRK bør ha klare linjer her.

For virkelig å stille sin egen rolleblanding i relieff var et annet tema i den samme Dagsnytt-18 sendingen en kritikk mot påstått rolleblanding i TV2s “Senkveld”.