Les vins du Tour de France – 2010

Om tre dager braker det løs. Tour de France er et spennende sykkelritt og verdens største årlige idrettsarrangement. Men det er også en reise gjennom verdens fremste vinland: Frankrike. Som regel er man også innom et eller flere av Frankrikes naboland i løpet av touren.

Jeg vil her ta for meg vin fra noen av de områdene som syklistene er innom i løpet av de tre ukene touren varer. Rytterne kan nok ikke ta seg tid til å nyte Frankrikes gleder når de sliter seg rundt på sykkel. Men vi som følger slitet i en behagelig stol foran TV, vi kan gjerne ha noe godt i glasset.

Jeg bestemte meg for å lage denne serien da den franske TV-legenden Gerard Holtz hadde en av sine “avant tour” reportasjer under touren 2009. Det var før starten på den 12. etappen som gikk fra Tonnerre til Vittel. Traséen gikk gjennom området Côte des Bar, syd for Aube, hvor det også dyrkes druer som brukes til produksjon av champagne. Dette var et for meg helt ukjent champagneområde. Nå skal det sies at dette ikke er et av prestisjeområdene i Champange. Da man klassifiserte Champagne-området i 1908 ble Côte des Bar ikke inkludert i det gode selskap. Det ble nærmest borgerkrig som følge av dette, og det ble til slutt tatt inn i varmen — og ble fullt medlem i det eksklusive selskap i 1927. Mendette er en annen historie, og i år skal de ikke innom det området.

Denne lille reportasjen avslørte at det var mye jeg ikke visste — noe som ikke akkurat var noen stor overraskelse. Men det slo meg også at dette var et interessant tema. Jeg gikk så smått i gang da start da målbyene for årets tour ble offentliggjort i oktober 2009 og har puslet med prosjektet siden da. Som alltid med slike prosjekter er det den som gjennomfører dem, i dette tilfellet meg, som lærer mest — og det er derfor det er morsomt å gjøre slikt. Men jeg håper at andre også kan ha en viss glede av det som har blitt resultatet.

Det er åpenbart at jeg ikke er helt alene om min interesse for kombinasjonen sykkel og vin, om enn ikke vin før man skal sykle (i alle fall ikke for mye). I det offisielle programmet (fransk utgave) er det en artikkel om “Le tour zigzague entre les vignes”, altså turen i sikk-sakk mellom vinmarkene. Og som det også står: A Lire sans modération. I artikkelen skriver de om en ny gruppe turister som stadig øker, som kommer fra USA, Australia, Sør-Afrika, Sentral-Europa, Asia og Skandinavia. Mange er på en temareise i kombinasjon med å se sykkel, og det man er interessert i er Tour de France og routes des vins. Det er nå bra at det er slik — ellers hadde ingen brydd seg om å lese det jeg skriver om emnet.

Ikke alle regioner i Frankrike produserer vin. Når touren er i ikke-vinproduserende områder vil jeg ta for meg noe annet (fortrinnsvis drikke).

Jeg har ambisjoner om å ligge to dager før syklistene slik at de som vil ha empiri skal ha litt tid til å gjøre forberedelser. Rittet starter om tre dager. Jeg starter i morgen.

Tour de France starter i Rotterdam. I Nederland produseres det ikke vin. Så allerede i første artikkel må jeg avvike fra hovedoverskriften og skrive om øl.

Vinatlas

Hvis man vil studere i detalj franske (klassifiserte) vinområder er Grand Atlas des vignobles de France uten tvil den beste boken. Det er det klart beste vinatlas jeg har sett. Men det dekker bare Frankrike og er på fransk. Det siste vil sikkert vil være en betydelig ulempe for enkelte.

Les vins du Tour de France 2010

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.