Grand depart 2010 er en 8 km prolog i Rotterdam. Nederland produserer ikke vin — i alle fall ikke vin som er i vanlig salg. Så rent vinmessig blir dette ingen “Grand depart”. Det må i stedet handle om øl. Jeg må her i stor grad støtte meg til ekstern ekspertise, først og fremst European Beer Guide, med deres oversikt over nederlansk øl, nederlandske bryggerier fra A til H, og fra I til Z. De har også en pub-guide for Rotterdam, om du skulle være på stedet. For turistinformasjon, se TdF Tourist Guide.
Nederlands nabo i sør, Belgia, er verdens kanskje mest spennende øl-land. Det skal vi komme tilbake til. Nederland er dessverre heller kjedelig. Det store bryggeriet Heineken er totalt dominerende, med sitt kommersielle og temmelig uinteressante øl. Heineken er et øl man heller bør bruke litt energi på å unngå, enn på å finne fram til. Men om du sitter hjemme og Heineken er det eneste nederlandske ølet du får tak i, så er det i alle fall en viss trøst i at Heineken ikke (med unntak for UK) har startet med lisensproduksjon. Det Heineken ølet du kjøper i alle land (bortsett fra UK) er brygget i Nederland, litt utenfor Amsterdam.
Amstel (med navn etter den elven som renner ut ved Amsterdam) er kjøpt opp av Heineken. Men ølet regnes av mange for litt bedre enn Heineken, selv om det ikke akkurat kan sies å være spennende. Skal man drikke kommersielt nederlandsk øl til et sykkelritt så kan Amstel være å foretrekke fremfor Heineken, siden bryggeriet sponser (og har gitt navn til) rittet Amstel Gold Race. Fra European Beer Guide (Nederland):
“Amstel remains as a brand and seems to get the slightly better beers of the Heineken range. Amstel Herftsbock is the best bottom-fermented beer produced in Holland. You really should try it if you get the chance.”
Skal man holde seg til noen av de store bryggeriene, og er man i Norge har man ikke så mye valg, så ville mitt valg ha vært Grolsch. (Jeg tror ikke vi finner Amstel Herftsbock i Norge.) Også dette er en lys lager og ikke spesielt spennende. Men jeg tar heller den enn Heineken eller Amstel.
Jeg har ikke funnet noen bryggerier i Rotterdam, annet enn mikrobryggerier som bare selger sitt øl gjennom lokale puber.
De fleste nederlandske bryggeriene som synes å være interessante har jeg funnet i regionen Limburg, som ligger helt i syd-øst. Det er en tarm som ligger mellom Belgia og Tyskland. Navnet på regionens hovedstad er mer kjent enn regionen, selv om kanskje ikke så mange vet hvor den ligger: Maastricht.
Alfa Brouwerij ligger i byen Schinnen. Det er et av de få gjenværende uavhengige bryggeriene med en viss historie. Alfa brygger sitt øl på kildevann, og de får bare ta ut en begrenset vannmengde. Denne begrensningen er grunnen til at alle flaskene er nummererte — man skal kunne se hvor mye øl som brygges.
Brand Brouwerij i byen Wijlre er kjøpt opp av Heineken, men drives fortsatt relativt uavhengig. Det regnes som Heinekens “up market” øl-merke i Nederland. Men kvaliteten kan tydeligvis variere, i alle fall i følge European Beer Guide (Nederland):
“The quality of the individual beers varies greatly: the standard pils is worse than Heineken, Urtyp Pilsener is one of few decent Dutch beers in the pils style. When ordering a pils in one of their pubs, make absolutely sure which of the two you are getting.”
B.V. Gulpener Bierbrouwerijligger i Gulpen, fortsatt i Limburg. Det omtales slik i European Beer Guide (Nederland):
“Gulpener is one of Holland’s major regional breweries with an impressive array of products. It sometimes works in cooperation with Grolsch.”
Jopen Bier Haarlem ligger, som navnet sier, i Haarlem, litt vest for Amsterdam. Jeg har stort sett valgt å holde meg til bryggerier i sør, i tillegg til de store som man også kan finne i norske butikkhyller. Men ut fra omtalen i European Beer Guide (Nederland) virker Jopen Bier Haarlem som et så spennende bryggeri at jeg tar det med likevel. Om ikke annet for lettere å huske det om jeg selv skulle komme på de kanter. De skriver:
“Founded with the intention of recreating old beer styles from Haarlem. (…) They deserve praise for their attempts to resurrect old Dutch styles. These are the beers that you have to drink if you visit Holland. Other Dutch beers may be slightly better, but these are the styles that you won’t find anywhere else in the world.”
La Trappe Brouwerij ligger i Tilburg, og det er det nærmeste vi kommer Rotterdam i denne gjennomgangen. Det er en times kjøring, om Google maps beregner rett. Det er Nederlands eneste Trappist bryggeri. De mistet statusen som “autentisk Trappist bryggeri” da Bavaria overtok, men fikk denne statusen tilbake i 2006. Trappist er mest kjent fra Belgia, så det kommer vi tilbake til i morgen når de sykler inn i det landet.
Bierbrouwerij ‘t Vølen får bli med først og fremst fordi de har valgt å bruke vår kjære “ø” i navnet, som dessuten omtales som “a microbrewery with a good reputation”. Men det ligger nord for Amsterdam, ved byen Edam som er mer kjent for ost enn for øl. Det er neppe å få annet enn på stedet.
Etter gårsdagens innledning fikk jeg bl.a. en kommentar om at man produserer brennevin i Nederland, og at det er en slags vin. Jeg ville nok ikke ha kalt det vin, men drikke er det så avgjort. Og skulle fremtidige utgaver av Tour de France gå innom områder som Cognac, Armagnac eller Calvados, så blir det brennevinsomtaler (de skal ikke innom noen av de områdene i år).
Det blir kort tid til research om nederlandsk brennevin. Men jeg tar sjansen på å utrope Genever til det viktigste nederlandske brennevinet, selv om de også produserer annet. Genever er også kjent under betegnelser som junever, genievre, jenever, jeniever og peket. Genever er et krydret kornbrennevin og en viktigste smakstilsetningen er einerbær. Jeg antar at det er einerbær som har gitt brennevinet dets navn, altå at einerbær på nederlandsk heter junever, genievre, jenever, jeniever eller noe tilsvarende, altså det samme ordet som det engelske junipher. Men helt sikker er jeg ikke. Det kan være en rekke andre krydder i tillegg til einerbær. Krydderet er tilsatt før siste destillering.
“Oude”, altså gammel, er laget på maltet korn og destillert i “pot stills”, omtrent som whisky, og er lagret 2-3 år på eikefat. “Jonge”, som ikke overraskende betyr ung, er tilsatt nøytralt brennevin og ikke lagret. Det minner litt om forskjellen mellom maltwhisky og blended whisky, et tema jeg nok kjenner bedre enn genever.
Engelskmennene forsøkte å etterligne den hollandske genever. Man kan si at rent smaksmessig lyktes de ikke helt, men kommersielt lyktes de svært godt. Englands ikke helt vellykkede etterligning av genever er deres gin.
Så kanskje bør man ha et lite glass genever ved siden av ølet når man ser prologen i Rotterdam.
Neste etappe tar syklistene inn i Belgia. Der har de et langt mer spennende utvalg av øl.
[mappress]
Vinatlas
Hvis man vil studere i detalj franske (klassifiserte) vinområder er Grand Atlas des vignobles de France uten tvil den beste boken. Det er det klart beste vinatlas jeg har sett. Men det dekker bare Frankrike og er på fransk. Det siste vil sikkert vil være en betydelig ulempe for enkelte.
Les vins du Tour de France 2010
- Innledning
- Prolog — nederlandsk øl og en liten genever
- 1. etappe, Rotterdam — Brussel: Mens mannen var ute etter øl
- 2. etappe, Brussel — Spa: På vannvogna
- 3. etappe: Wanze — Arenberg Porte du Hainaut. Med øl for en dronning
- 4. Etappe: Cambrai > Reims. Champagnegalopp
- 5. etappe: Épernay > Montargis. Exit Champagne
- 6. etappe: Montargis > Gueugnon — Saken er biff
- 7. etappe. Tournus > Station des Rousses. Fra Bourgogne til fjellet
- 8. etappe: Station des Rousses > Morzine-Avoriaz. Fra fjell til fjell
- 9. etappe: Morzine-Avoriaz > Saint-Jean-de-Maurienne: Høye fjell og vin i dalene
- 10. etappe: Chambéry > Gap. Hva passer på nasjonaldagen?
- 11. etappe: Sisteron > Bourg-lès-Valence. Fra Alpene til Rhône
- 12. etappe: Bourg-de-Péage > Mende. Vin og sjokolade
- 13. etappe: Rodez > Revel. Ned fra Massif Central
- 14. etappe: Revel > Ax-3 Domaines. Med vind og musserende vin inn i Pyreneene
- 15. etappe: Pamiers > Bagnères-de-Luchon. Varme bad, men lite vin
- 16. etappe: Bagnères-de-Luchon > Pau. Varme bad og søt dessertvin
- 17. etappe: Pau > Col du Tourmalet. Ta med drikke fra start
- 18. etappe: Salies-de-Béarn > Bordeaux. Biff med béarnaise og rød bordeaux
- 19. etappe: Bordeaux > Pauillac. Medoc — det beste fra Bordeaux
- 20. etappe: Longjumeau > Paris Champs-Élysées. Grand finale — Champagne!
- Doping
- Doping II — etter EM i friidrett
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.