Andorra

Jeg har alltid vært fascinert av de små lilleputstatene som på en eller annen merkelig måte har overlevd inneklemt mellom de store. I Europa har de store stater jevnlig vært i krig med hverandre i hundrevis av år og grensene har blitt flyttet mange ganger. Man skulle tro at lilleputstatene var blitt valset ned uten at stormaktene knapt merket det. Men noen har altså overlevd. Andorra er en av dem.

Andorra ligger i Pyreneene og har knapt 84.000 innbyggere. Det er mer enn det dobbelte av vår EØS-partner Lichtenstein (som har 35.000). I areal er Andorra nesten tre ganger så stort. Så om vi i Norge tar EØS-samarbeidet alvorlig bør vi ikke smile alt for overbærende til et land som Andorra.

Pyreneene er en bratt barriere mellom Den iberiske halvøy og det kontinentale Europa. Det er Afrika som presser på og skyver Iberia foran seg. Den afrikanske og den europeiske kontinentalplaten kolliderer, og i sårsonen reiser Pyreneene seg. Det er en relativt ung fjellkjede som fortsatt vokser. Det er akkurat det samme som skjer litt lenger øst, der Italia presses mot Europa og Alpene har dannet seg i kollisjonssonen.

Det er ikke lett å passere Pyreneene. Man kan passere langs Middelhavskysten i øst eller langs Atlanterhavskysten i vest. Ellers utgjør fjellet en ganske uoverstigelig barriere. Men det er noen pass som er fremkommelige. Andorra ligger i et av dem. Jeg har ikke fått satt meg godt inn i Andorras historie. Men det er nærliggende å tro at den handelsstrategiske beliggenheten har gjort at man har kunnet kontrollere handelen gjennom passet og dermed kreve toll på varer som passerte. Det er en tilsvarende strategisk beliggenhet som gjorde at Caracassonne kunne vokse seg stor og sterk på å kontrollere handelen mellom Atlanterhavskysten og Middelhavskysten. Men beliggenheten har nok også gjort stedet relativt lett å forsvare.

Slik land har gjerne overlevd enten fordi de har vært en uinteressant bakevje, eller som et slags historisk kompromiss. For Andorras vedkommende er det en blanding av begge deler, om jeg har forstått det rett. Andorra har, men sin isolerte beliggenhet, stått på siden av de viktige begivenheter i Europas historie. Det er bare Frankrike og Spania som har brydd seg.

Frankrike og Spania har vært i krig med hverandre mange ganger, men ingen av dem har kunnet akseptere at den andre har fått kontrollen over dette strategisk viktige området. Dermed har det kunnet beholde en selvstendighet som et slags balansepunkt i den historiske terrorbalansen mellom de to stormaktene.

Fra 1278 til 1982 var landet et co-principat, altså med to prinser som styrte sammen. Den ene var biskopen i Urgell, på den spanske siden. Den andre var greven av Foix, men dette ble senere overført til det franske statsoverhodet. I 1982 ble det innført et demokrati med eget parlament og egen regjering. I 1993 frigjorde landet seg helt fra Frankrike og Spania, selv om co-principatet er beholdt som et symbolsk styre.

Jeg har bare vært i Andorra om sommeren. Men som turiststed er det først og fremst et vintersportssted. For den som virkelig vil bli påskebrun må Pyreneene være et flott område for skiferie. Man er ganske høyt til fjells (men ikke like høyt som i Alpene), og man er på samme breddegrad som den Franske middelhavskysten.

Skal man kjøre inn i Andorra, og jeg vet ikke andre måter å komme dit på, så er veien fra Frankrike langt mer spektakulær enn veien fra Spania. Det er en skikkelig fjellovergang. Man kan også velge tunnel i stedet for å kjøre over fjellet, men det gjør man ikke som turist. Derfor bør man i alle fall velge den ruten enten ut eller inn. Veien til og fra Spania går bare gjennom dalen til høysletten ved Urgell.

På fransk side, før man begynner på turen over fjellet om man kommer fra øst, passerer man Llivia. Det er en spansk enklave inne i Frankrike — altså et lite stykke Spania som ligger som en øy inne i Frankrike. Jeg har fortsatt ikke helt forstått hvorfor den er der. Det har noe å gjøre med traktat om Pyreneene, og at Llivia var en del av Catalonia. Men mens Andorra har en strategisk beliggenhet som i noen grad kan forklare dens status, så er Llivia bare en sirkel midt på en fransk høyslette.

Hvis du først er der, så ta gjerne en tur bort fra shoppingsentrene i Andorra la Vella. Som sykkelentusiast måtte jeg denne gangen ta en tur opp til Arcalis, som der det stedet hvor 7. etappe endte i Tour de France 2009. Det var på den etappen Alberto Contador rykket fra Lance Armstrong på slutten. Men enten man er interessert i sykkel eller ikke, det er et flott sted i fjellet.

Byene, først og fremst hovedstaden Andorra la Vella, fremstår i dag som gigantiske tax-free kjøpesentre. Småstater kan gjøre seg interessante for innbyggere fra omkringliggende land, og ha gode inntekter fra penger som disse legger igjen. Land som må leve av egen befolkning kan ikke satse på at andre betaler litt. Folk som røyker kan nok spare mye på å kjøpe sin gift i Andorra. Også andre varer som gjerne er særlig avgiftsbelagt er billigere i Andorra. Det er stor tetthet av parfymerier og apoteker, så på slike varer må det være penger å spare. Det selges også mye elektronikk, gull, klokker m.m. Men her er det vel spart moms og ikke særavgifter som gjøre prisen gunstig. Hvis det er moms i landet er ikke høy. Jeg har ikke undersøkt dette.

Bensin er billigere i Andorra enn andre steder, så fyll opp tanken før du forlater Andorra.

Blant det jeg setter mindre pris på i Andorra er at de fortsatt ikke har innført regler som sikrer at man slipper å bli sjenert av andres røyking. Restauranter og andre steder som lar et mindretall av gjestene få lov til å sjenere andre med sin røyking tar ikke hensyn til sine gjester. Men heldigvis har det vært så få gjester der de gangene vi har besøkt landet at det ikke har vært noe stort problem. Og Andorra kommer nok etter og slutter seg til de siviliserte land ogås på dette området.

I Andorra reklameres det fortsatt for tobakk. Men det er store advarsler på sigarettpakkene. Om det skyldes regler i Andorra eller at markedet i Andorra er for lite til at man produserer egne pakninger for dem, vet jeg ikke. Uansett blir det litt absurd når man ser reklamer som dette. Hva slags kvalitet er det egentlig Winston reklamerer for? Kvalitetsødeleggelse av folks helse?

Andorra tilbyr også “Private banking”, som i praksis vil si at man kan skjule penger av tvilsom opprinnelse og som har vært unndratt beskatning i andorranske banker. Banksektoren er langt større enn hva en befolkning på 84.000 innbyggere har behov for. Men slike ordninger er under sterkt press. Det internasjonale samfunnet aksepterer ikke lenger at man hjelper kriminelle, korrupte statsledere som plyndrer sitt land, pengevaskere og skattesnytere med å gjemme sine penger. Turen kommer nok til Andorra også, når det gjelder å åpne opp for innsyn.

Det er mye “Harry-handel” i Andorra. Folk reiser inn om morgenen og ut om kvelden.Det er mye folk og ganske nitid tollkontroll både på spansk og fransk side. Hver blir som passerer blir stoppet. Man blir ikke nødvendigvis undersøkt så nøye. Vi har på fransk side blitt spurt om vi hadde tobakk, og kunne kjøre videre da vi sa at det hadde vi ikke. Inn i Spania må man typisk åpne bagasjerommet. Men en typisk feriebagasje synes ikke å være av særlig interesse for tollerne, og vi har blitt vinket videre etter at de har kastet et rask blikk. Men det kan uansett bety lange køer.

Norsk feriesesong er absolutt lavsesong i Andorra. Det er ingen skiturister, og i den grad det kommer turister fra nabolandene om sommeren, så har ferien ennå ikke begynt. Man får derfor svært billig hotell i Andorra i slutten av juni og i juli. For tre personer i en (riktignok relativt liten) suite på Crowne Plaza, et av de beste hotellene i Andorra la Vella, betalte vi litt i overkant av 1.000 kr inkl frokost. Så hvis man skal innom Andorra bør man reise inn om ettermiddagen og ut neste formiddag om man ikke har planer om å være der i flere dager. Da unngår man køene. Man kan shoppe litt om kvelden (stort sett senger butikkene kl. 20.00), og litt til om formiddagen før man reiser videre.

Vi synes at dette er en fin rute om man likevel skal krysse Pyreneene og utgangspunktet er nær de østlige deler av fjellkjeden.

[mappress]