Mark Cavendish vant gårsdagens etappe. Han var best og vant fortjent. Men jeg er mest imponert over Edvald Boasson Hagen og Tyler Farrar. Edvàld Boassòn Aggen, som fransk TV uttaler navnet, kom tilsynelatende fra intet og tok sin andre tredjeplass. Det kan bare være et spørsmål om tid før han vinner. Tyler Farrar skadet armen stygt for tre dager siden og sykler i praksis med en arm. Da er det en fantatastisk prestasjon i det hele tatt å henge med i en spurt.
I forhold til den grønne trøyen er spørsmålet om Mark Cavendish allerede har blitt liggende for langt etter. Nøytraliseringen av andre etappe var en gavepakke til ham, og jeg håper i alle fall at det ikke skal bli utslagsgivende. Alessandro Petacchi ligger nærmest Thor Hushovd. Han har vunnet 16 etapper i Tour de France, men aldri fullført rittet. Med sine 36 år er han vel ikke akkurat ung og sulten, og ivrig å vise at han kan fullføre Tour de France. Så jeg holder det ikke for særlig sannsynlig at han fullfører dette året heller. Robbie McEwen sier at han har slitt tungt til nå, og at han nettopp har funnet ut at han sansynligvis er alergisk mot stivkrampemedisin, noe han fikk etter sin crash. En Robbie McEwen i slag er kanskje den fremste utfordreren til den grønne trøyen. Selv om jeg håper at Thor Hushovd vinner til slutt, vil jeg gjerne se en Robbie McEwen i godt slag. Så jeg håper formen hans bedrer seg i løpet av kort tid og unner ham gjerne en etappeseier eller to.
Vi fulgte eget råd for gårsdagens etappe, og valgte en “Blanc de blancs” fra Eparnay som aperitif. Men til maten gikk vi for rosé, og det nærmeste vi kunne komme til Tour de France var en rosé Sancerre, som produseres ikke alt for langt fra dagens etappe. Den etappen som skal sykles i dag er tourens lengste, 227,5km, og småkuppert med fire fjerdekategoristigninger. Dette er sprinternes siste sjanse på en stund. Som vår Tour de France-meny har jeg kjøpt inn entrecôte av Charolais og en flaske rød Mercurey.
Men vi ligger fortsatt to dager foran syklistene. 8. etappe starter der den 7. ender, i Station des Rousses, og ender i Morzine-Avoriaz. Turistinformasjon finner du i TdF Tourist Guide.
Her her det fjell. Syklistene starter i Jura og ender i Alpene. Etappen er ganske spesiell ved at den de første 70 kilometrene i hovedsak går nedover, med et fall på rundt 700 meter. Så går det opp igjen mot slutten av etappen. Jeg vet ikke hvor teknisk krevende utforkjøringene er. Kanskje kan Thor Hushovd sanke noen poeng på mellomspurtene her. Han er feltets beste utforkjører, med Fabian Cancellara som en god nummer to. Men Cancellara kjører ikke for grønn trøye, og det gjør heller ingen andre på hans lag (Saxo Bank). Og dette er neppe en etappe som Cancellara har ambisjoner om å vinne. Cancellaras oppgave vil nok være å hjelpe lagets sammenlagtkandidat, Andy Schleck, så det er liten grunn til at Cancellara skal utfordre Hushovd her. Thor Hushovd har også vist at han kan sykle bakker hvis han vil, så han kan finne på å ligge i tet også ved den siste sprinten i Morzine. Men han har nok ingen ambisjoner om å være først opp den siste bakken opp til Morzine-Avoriaz. De som har ambisjoner sammenlagt bør begynne å vise seg fram for alvor på denne etappen. Men vi skal over til vin.
Høyt til fjells er det ikke mye vin. Jura-vinene dyrkes ved foten av fjellet i vest, så de vinene forlot vi i går. Her starter etappen oppe i fjellet og man sykler syd- og østover. Det produseres noe vin i Savoie og Haut Savoie, og det er denne vinen vi skal holde oss til i dag. Produksjonen er ikke stor og det meste konsumeres lokalt. I Savoie er det 2.500ha vinmark, og man produserer ca 140.000hl vin. Til sammenligning er det 30.400ha vinmark i Champagne, og det produseres drøyt 2,1 mill hl. Mye av vinen går til de store vintersportsstedene i området. Jeg er nok ikke den eneste som gjerne vil ha lokal vin når jeg besøker et sted, og de som serverer er gjerne stolte av sine lokale produkter. Mat og drikke smaker gjerne best i det området hvor de hører hjemme. Så det er nok bra at man særlig betjener det lokale markedet.
Vinene fra Savoie og Haut-Savoie er også nye bekjentskaper for mitt vedkommende. Men i motsetning til Jura, så er det her bare de vanlige vintypene som produseres, selv om de kan ha lokalt særpreg. Det er ingen særheter som Vin de Paille eller Vin Jaune.
Når rytterne har kommet ned fra fjellet til Bellegarde-sur-Valserine møter vi en kjent vinelv som vi skal komme tilbake til: Rhônen. Hvis vi hadde fulgt elven nedover et par mil i stedet for å dreie østover ville vi ha kommet til området Bugey. Dette er et VDQS-området. VDQS står for Vin Dèlimité de Qualité Supérieure. Det er en klassifisering under AOC, men er gjerne en opprykkskandidat. Bugey er delt inn i fire underområder eller crus. Det produseres hvit, rosé og rødvin, samt musserende vin. Men jeg går ikke nærmere inn på disse.
Litt lenger syd kommer vi til AOC-området Rousette-de-Savoie. I denne delen lages det hvitvin på druen Rousette eller Altesse (to navn på den samme druen). Viner som bare er merket Roussette de Savoie AOC kan være laget med opptil 50% Chardonnay. Viner fra spesielle crus er laget bare med Rousette/ Altesse. Det samme er viner merket med Altesse. Det er dette som blir min vin for dagen. Vinmonoplet har en tilsvarende vin i sine lister, en Roussette de Savoie Altesse 2008 til 150kr. Vinene har høyt syrinnhold og skal være egnet for lagring. De skal ha en viss smak av fjellurter.
Øst for Genève, men hele tiden på den franske siden av grensen, skal syklistene igjen opp i fjellet. Det er her man får den første smaken av Alpene. Hvis man hadde valgt å stikke av ved Saint-Joire, like etter den innlagte spurten i Viuz-en-Sallaz og velge vei D26 ned mot dalen i stedet for å følge D907 i retning av tourens første fjell i førstekategori, Col de la Ramaz, ville man etter noen ganske få og antageligvis lette kilometre ha kommet ned til området Côte d’Arve, hvor det beste området er Cru d’Ayze.
Côte d’Arve er en sydvendt skråning som får mykje lys og mykje varme, og som gjør det mulig å dyrke vin akkurat her. Det produseres mest musserende vin, bl.a. med den lokale druen Gringet, men det lages også noe vanlig hvitvin. Men produksjonen er liten.
Savoie er et område med melkeproduksjon, så en del av de franske ostene kommer herfra. Det synes å være slik at fjellene gir osten, så får dalene sørge for vinen.
Etter denne etappen får syklistene en velfortjent hviledag. Det betyr også en dags opphold i denne serien. Har man vært på vintour er det kanskje ikke så dumt å legge inn en “hvit dag”. Synes du ikke det er noen god idé er det mulig å gå tilbake til noen av de vinene vi syklet litt for fort forbi i løpet av den drøye uken vi har bak oss.
På det som blir min hviledag, i alle fall i forhold til denne serien, skal syklistene ut på 7. etappe gjennom Jura og opp i Jura-massivene. Jeg har kjøpt inn Bresse-kylling, en godt moden Comté, Vin jaune og Vin de Paille. Så jeg er klar for den etappen.
[mappress]
Vinatlas
Hvis man vil studere i detalj franske (klassifiserte) vinområder er Grand Atlas des vignobles de France uten tvil den beste boken. Det er det klart beste vinatlas jeg har sett. Men det dekker bare Frankrike og er på fransk. Det siste vil sikkert vil være en betydelig ulempe for enkelte.
Les vins du Tour de France 2010
- Innledning
- Prolog — nederlandsk øl og en liten genever
- 1. etappe, Rotterdam — Brussel: Mens mannen var ute etter øl
- 2. etappe, Brussel — Spa: På vannvogna
- 3. etappe: Wanze — Arenberg Porte du Hainaut. Med øl for en dronning
- 4. Etappe: Cambrai > Reims. Champagnegalopp
- 5. etappe: Épernay > Montargis. Exit Champagne
- 6. etappe: Montargis > Gueugnon — Saken er biff
- 7. etappe. Tournus > Station des Rousses. Fra Bourgogne til fjellet
- 8. etappe: Station des Rousses > Morzine-Avoriaz. Fra fjell til fjell
- 9. etappe: Morzine-Avoriaz > Saint-Jean-de-Maurienne: Høye fjell og vin i dalene
- 10. etappe: Chambéry > Gap. Hva passer på nasjonaldagen?
- 11. etappe: Sisteron > Bourg-lès-Valence. Fra Alpene til Rhône
- 12. etappe: Bourg-de-Péage > Mende. Vin og sjokolade
- 13. etappe: Rodez > Revel. Ned fra Massif Central
- 14. etappe: Revel > Ax-3 Domaines. Med vind og musserende vin inn i Pyreneene
- 15. etappe: Pamiers > Bagnères-de-Luchon. Varme bad, men lite vin
- 16. etappe: Bagnères-de-Luchon > Pau. Varme bad og søt dessertvin
- 17. etappe: Pau > Col du Tourmalet. Ta med drikke fra start
- 18. etappe: Salies-de-Béarn > Bordeaux. Biff med béarnaise og rød bordeaux
- 19. etappe: Bordeaux > Pauillac. Medoc — det beste fra Bordeaux
- 20. etappe: Longjumeau > Paris Champs-Élysées. Grand finale — Champagne!
- Doping
- Doping II — etter EM i friidrett
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2025
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.