Les vins du Tour de France, 11. etappe: Sisteron > Bourg-lès-Valence. Fra Alpene til Rhône

Den etappen de skal sykle i dag, den 9., er knallhard og interessant. Alberto Contador må ta initiativet og angripe, mens de andre kan vokte og eventuelt svare på det han måtte foreta seg. Men da det er 32 km fra den siste toppen til mål er det ikke sikkert den vil gi de store utslagene i forholdet mellom sammenlagtfavorittene. Man skal ha en ganske stor ledelse på Col de la Madeleine for å være trygg på at den ikke blir kjørt inn før mål. Da kan et rykk komme til å koste mer enn det smaker. Men noen kan møte veggen opp mot de harde toppene og bli hektet av, selv om det neppe skjer blant de aller beste. Ikke overraskende melder Radioshack at de fra nå av kjører for Levi Leipheimer.

Etappen starter med 25 km utforkjøring, og i bunnen er det en sprint. Nok en gang håper jeg at Tor Hushovd skal vise seg fram som den utforkjøreren han er, og trygge den grønne trøyen ved å ta seks poeng her. I fjor viste han at han kan klatre bedre enn han vanligvis viser i Tour de France, om han bare har noe å klatre for. Å klatre for å avansere fra 126. til 84. plass er ikke noe poeng for en som samler poeng og ikke sammenlagttid. Men å klatre over tre topper for kanskje å ta noen poeng på den andre mellomsprinten er kanskje ikke så lurt. Ellers er det spennende å se om alle, særlig av sprinterne, kommer i mål innenfor tidsgrensen. Et spenningsmoment er f.eks. hvor langt tid det går før Petacchi bryter.

Jeg brukte syklistenes hviledag bl.a. til å lete etter litt mer vin fra det området det nå er inne i, Savoie. Utbyttet ble en flaske  Cru Apremont. Det er på mange måter interessant å være i et vinproduserende område. Vi har flere gode vinhandlere som har mye interessant vin fra regionen. Men skal vi ha vin fra andre, og ikke spesielt kjente regioner, da blir tilbudet temmelig begrenset. Hvis man er i Chambéry, der morgendagens etappe starter, da skal dette i følge mine kilder være et utmerket sted for kjøp av viner fra Savoie:

Cave des Halles
17, rue Jean-Pierre-Veyrat
73000 Chanbéry

Men jeg er i Languedoc, og her er tilbudet av Savoie-vin begrenset.

Vi skal imidlertid en dag lenger fram i tid, til 11. etappe som går fra Sisteron til Bourg-lès-Valence. Dette er igjen en etappe hvor vi kan regne med en massespurt. Det blir neppe endringer i forholdet mellom sammenlagtfavorittene. Men for de som kjemper om den grønne trøyen er dette en interessant etappe.

Turistinformasjon for etappen finner du på TdF Tourist Guide.

Etappe 11

Min vin for denne etappen. Kanskje supplerer jeg med litt Rhône-vin

Nå kommer syklistene ut av alpene. Etter en tredjekategori klatring kommer syklistene ned i Drômedalen. Etter 80 km kommer rytterne til Luc-en-Diois, hvor vinområdene begynner. De feirer Bacchus’ dråper med etappens første sprint i Montlaur-en-Diois. De er nå i vinregionen Châtillon-en-diois. Områdene her ligger i le for kalde vinder fra nord. Det lages her røde, hvite og roséviner.

Oppe i dalsiden på vestsiden, eller høyresiden som franksmenn liker å kalle det (i forhold til den retning elven renner), ligger området Coteaux-de-Die, hvor det produseres hvitvin.

Når man passerer landsbyen Molières-Glandaz, etter 94 km, begynner det største vinområdet i denne dalen, Clairette-de-Die. Rytterne markerer dette med å ha matstasjon når de kommer til Die, seks kilometer inn i området. Men de får neppe servert vin. I Clairette-de-Die lages to musserende viner, Clairette-de-Die og Crémant-de-Die.  Clairette-de-Die er laget av druen Muscat, som vanligvis forbindes med søt vin. Jeg må bare erkjenne jeg ikke helt har fått tak i forskjellen mellom disse to vinene. Her må jeg styrke empirien.

Ved Crest kommer man ut av denne vindalen og traseen svinger nordover. De siste fem milene må man klare seg uten klassifisert vin. Vil man ha lokal, klassifisert vin i Valence må man krysse Rhônen og hente vinen i Cornas eller Saint-Péray. Det er ikke dumt å forsøke dette. Da får man en utmerket vin som ikke er like kjent som de noe mer sydlige (og nordlige) Rhône-vinene.

Le massif des Arlettes stikker fram nord for Cornas og skjermer område for den kalde Mistralvinden fra nord. Området ligger nærmest i et sydvendt amfi, slik at det her blir varmere enn andre steder i området. Det varme mikroklimaet i Cornas gjør at druene vanligvis høstes en uke tidligere enn i Hermitage (som vi kommer til i morgen), som ligger bare 15 km lenger nord, også i en sydvendt skråning. Her produseres en kraftig rødvin av Syrah-druer. Den har blitt betegnet som en landsens slekning av Hermitage. Mens det i andre Rhône-appelationer kan brukes flere druer, og også brukes en liten del hvite druer i rødvin, er Cornas-vinene laget på 100% Syrah. Det er en vin som i ung utgave kan ha ganske skarpe tanniner, så den bør få noe tid før den drikkes. Vinmonopolet har for tiden 11 Cornas-viner som koster fra 260 til 510 kr pr flaske. Jeg kjenner dem ikke godt nok til fremheve noen spesielle.

Klikk på bildet for å bestille fra Amazon.fr

Om man skal tro Le Figaros bok om viner fra Vallée du Rhône, så er Domaine du Tunnel en produsent i Cornas som man alltid kan stole på, og Domaine Auguste Clape en produsent for de store anledninger. I følge den samme boken er dette tre steder i målbyen Valence med godt utvalg av regional vin:

La Cave de Pic (hører til Maison Pic, se nedenfor)
2, place Aristide-Briand
26000 Valence

La Boutique Laurent
30, rue Emile-Augier
26000 Valence

Les Bouteilles
8, rue Vernoux
26000 Valence

I Saint-Péray lages hvite viner, både stille og musserende. De lages på druene Marsanne og Rousanne. Vinmonopolet har for tiden ingen viner fra Saint-Péray.

I området rundt og særlig syd for Valence dyrkes mye frukt, først og fremst fersken. Så hvis man vil ha alternativer til druer for å klare “fem om dagen”, kan noen ferskner passe godt nå.

Etter 11 etapper har man kanskje fortjent å nyte livet en liten stund, i alle fall om man ikke skal sykle en ny etappe dagen etter. I Valence har man hotellet og trestjernesrestauranten Maison Pic. Dette er den eneste restauranten med tre stjerner som har kvinnlig sjef, Anne Sophie Pic. Jeg hadde gleden av å spise der tidligere i sommer. Både restauranten og hotellet kan trygt anbefales. Men billig er det ikke, så det er stedet for de litt større anledninger hvis man ikke har et veldig romslig restaurantbudsjett. TV2s sykkelkommentator, Christian Paasche, er svært glad i Crême brulée og prøver gjerne å få med seg en del slike desserter under touren. Men i år har han kommet litt bakpå, og har bare rukket tre så langt i touren. Han burde ta turen innom for å prøve den Fois-gras crême brulée med grapefruktmousse som vi fikk servert som forrett. Men de som skal kommentere et omreisende Tour de France sirkus har lange dager. Så det blir neppe tid til denne type utskeielser for dem.

Vinkart for Côte du Rhône (klikk på bildet for å bestille fra Amazon.fr)

Jeg har kjøpt inn en Clairette-de-Die og en Cornas til dagens etappe. Men da jeg gjorde de innkjøpene tenkte jeg ikke på av vi denne dagen tar en liten pause fra Tour de France for å være kulturelle. Vi skal se operaen Tosca i det gamle romerske teateret i Orange. Orange er ikke så langt fra etappens målby, Valence, men langt nok til at vi ikke vil se noe til syklistene. Men vi har bestilt bord på Au Petit Patio før operaen, som så vidt vi har klart å bringe på det rene er den beste restauranten i Orange. De bør kunne by på god vin fra området.

Vi så La Traviata i Orange fjor, og det var en stor opplevelse som ga mersmak. Så opera i Orange kommer til å være et ganske fast sommerinnslag for oss i årene som kommer.

[mappress]

Vinatlas

Hvis man vil studere i detalj franske (klassifiserte) vinområder er Grand Atlas des vignobles de France uten tvil den beste boken. Det er det klart beste vinatlas jeg har sett. Men det dekker bare Frankrike og er på fransk. Det siste vil sikkert vil være en betydelig ulempe for enkelte.

Les vins du Tour de France 2010

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.