Den politiske skammens plass

Fridjof Nansens plass, plassen foran (eller er det bak?) rådhuset kunne vært en fin plass. Det skulle vært et av Oslos viktigste representative steder, ved kommunens viktigste bygg. Det er her gjester som skal på arrangementer i rådhuset kommer, det er hit turister kommer og det er hit vi som bor i Oslo kunne ha kommet om det hadde vært noen grunn til å gå hit. Kommer man ned Universitetsgaten kan plassen se riktig så innbydende ut der man ser den med Rådhuset som fondmotiv — i alle fall om man ser i et heldig øyeblikk hvor det ikke er busser parkert foran Rådhuset eller biler som kjører over plassen.

Men går man ned på plassen ser man at den blant annet fungerer som parkeringsplass for busser. Jeg var heldig — eller uheldig i forhold til hensikten om å dokumentere elendigheten — da jeg tok med meg kameraet ned på plassen. Det var ikke mer enn en 4-5 busser parkert inntil Rådhuset, pluss noen i en av veiene som leder inn til plassen og Rådhuset.

Det kunne vært et trivelig sted å gå, med serveringssteder og butikker langs kanten. Men våre politikere har latt plassen forfalle til noe mellom en vanlig parkeringsplass og en truck-stop (ok, busstasjon). Forsøker man å gå hit møter man et virvarr av parkerte biler, biler som forsøker å tråkle seg gjennom fordi deansvarlige myndigheter har gjort dette til en kjøreforbindelse mellom øst og vest, og turistbusser.

Det ble for et par år siden gjort forsøk med å gjøre det til bilfritt område. Jeg vet ikke helt hvordan dette skjedde. Men det skjedde ganske plutselig, og så ut til å være svært dårlig planlagt. Kanskje var det nok et at de tilfellene hvor bystyret vedtar mot byrådspartienes stemmer, og som byrådet saboterte da det skulle gjennomføres. Det dukket opp skilter som sa at det var stengt for motorkjøretøyer og muligens noen blomsterkasser. Men det ble ikke ryddet opp på plassen, og ingen syntes å håndheve forbudet. Så bilene fortsatte å kjøre nesten som før, og det varte ikke lenge.

Om jeg husker rett var de som driver butikker ved stedet blant motstanderne av å gjøre området bilfritt. Det virker absurd. Handelstanden virker til tider enda mer bakstreversk enn byens myndigheter. Tror de virkelig at de lokker kunder inn på denne trafikale søppelplassen? Det er for lengst slutt på at folk handler store og tunge ting inne i sentrum. Da kjører man til Slependen, Alnabru eller andre butikkområder. I sentrum overlever man på at folk synes det er trivelig å være i sentrum. Folk er på Karl Johan, ikke på sidegater som er forsøplet av parkerte biler. Antallet bannere på bygningene som forteller om ledige lokaler tyder ikke på at de som mener at biltrafikk og parkering er med på å gjøre området attraktivt har en særlig god sak.

Som om det ikke er ille nok med parkering for biler og turstibusser, så har man også ledet trafikken fra øst til vest over denne plassen. I tillegg til parkerte biler og busser må man slåss med trafikken som tråkler seg mellom parkerte busser. Det er fullstendig meningsløst, men mindre man har som utgangspunkt at det viktigste for en by er at man skal kunne komme fram over alt med bil. Drar man til andre byer av en viss størrelse i Europa, så er det vanlig at man ikke kan kjøre gjennom sentrum med bil. Man må kjøre rundt og kjøre inn fra riktig kan i forhold til der hvor man skal. Så må man kjøre ut samme vei som man kom fra. I Oslo kan bilene kjøre Festningstunnellen, som ikke vil være noen omvei av betydning om man skal inn i sentrum fra øst eller vest. Og man kan kjøre ring 1 (Frederiks gt, Pilestredet, Oslo City). Stenger man gjennomkjøringen over Fridtjof Nansens plass vil man i praksis også stenge for gjennomgangstrafikk i Prinsensgt og Tollbugt, fordi disse i praksis vil være blindgater. Det vil byen tjene på.

Det er tragisk at det som kunne vært en fin plass og en fin innramming av rådhuset kan få bli noe som minner mer om et lagerområde enn en sentral plass i byen. Man kan ergres over mye i denne byen. Men når denne plassen er som den er, da er det egentlig ikke så mye håp. Politikerne i rådhuset må krysse denne plassen hver dag, så de vet veldig godt hvordan plassen ser ut.

Politikere som lar en slik plass forfalle på denne måten kan ikke være glad i byen sin, og kan ikke bry seg særlig mye om hvordan byen ser ut. De har gjort det til den politiske skammens plass.

[mappress]