Bruk hjelm!

Onsdag kveld hadde jeg et relativt brutalt møte med asfalten. Jeg var på vei fra Grorud i retning sentrum. På den siste strekningen ned mot Sinsen er gang- og sykkelveien delt, slik at i det ene løpet går gangveien sammen med sykkelveien oppover, mens det ved siden av er en sykkelvei for de som skal nedover.

Jeg var på vei nedover. Det var ingen andre i sykkelveien, så jeg bare slapp på nedover. Siden jeg hadde pulsklokke/GPS på, vet jeg at hastigheten på ulykkestidspunktet var 48,5 km/t. Plutselig kom det en løs hund ut i sykkelveien rett foran meg. Hundeeieren gikk på gangveien noen meter ovenfor, men hadde altså vært uansvarlig nok til å la hunden løpe løs også i sykkelveien. Jeg er ikke helt sikker på om jeg egentlig kjørte på hunden eller bare stupte over den da jeg hogg i bremsene. Jeg husker ikke hva som skjedde i øyeblikket fra jeg så hundet og bremset, til jeg lå på asfalten. Hunden løp i alle fall opp til sin eier, tilsynelatende uskadd.

Selv var jeg oppskrubbet og forslått, og to dager etter er jeg fortsatt ganske mørbanket med en vond tommel, en vond skulder og en oppskrubbet legg og noe annet småtteri. Men jeg har fått konstatert at det ikke er noen varige eller alvorlige skader, så om noen dager er det sikkert bra igjen.

[Et PS: Legen som undersøkte meg først ringte etter å ha sett på røntgenbildene og sa at det kanskje kunne være noe i venstre tommel, og anbefalte at jeg lot skadespesialistene på legevakten se nærmere på det. Så i dag, mandag 30.08.10, tok jeg turen innom legevakten. De kunne konstatere et brudd i tommelen, så nå er det fem uker med gipset tommel og håndledd. Det kunne uansett ha gått så mye verre.]

Men jeg så litt nærmere på hjelmen. Den har fått en ganske god trøkk på den ene siden. Jeg er glad det var hjelmen, og ikke hodet mitt som tok imot det støtet.  Det er ikke sikkert jeg hadde skrevet dette hvis jeg ikke hadde brukt hjelm. Så min oppfordring er veldig klar: Bruk hjelm!

Et tragisk PS:

Samme dag som jeg hadde mitt sykkeluhell omkom viserektor ved Universitetet i Agder, Per Kristian Egeberg, i en sykkelulykke på Varoddbrua i Kristiansand. Han fikk i følge Agderposten skrens, falt av sykkelen og traff autovernet. Han døde på stedet av skadene. Han brukte ikke hjelm. Så jeg bare gjentar: Bruk hjelm!