Tour de France 2011 — nå kan jeg begynne på vinlisten

I går ble start- og målbyene for Tour de France 2011 offentliggjort. Dermed kan jeg begynne å forberede “Les vins du Tour de France 2011”, etter omtrent samme mønster som “Les vins du Tour de France 2010”. Men det er bare start- og målbyene som offentliggjøres nå, sammen med et ganske så upresist kart over etappene. Detaljene om etappene får vi ikke før i juni 2011.

Neste års TdF ser ut til å ha en meget interessant trasé. I Pyreneene skal rytterne igjen over Tourmalet på en etappe som ender på Luz-Ardiden, hvor Dag Otto Lauritzen vant sin TdF-etappe i 1987. Det er målgang på Galibier i Alpene, og om jeg har forstått det rett skal man over denne toppen en gang til på etappen til Alpe-d’Huez.

Rent vinmessig er nok ikke 2011-utgaven av TdF blant de aller mest interessante. Frankrike er det viktigste vinproduserende landet i verden (selv om Italia produserer mer vin). Men ser en på kart over vinområder, så ser en at man i de fleste deler av Frankrike ikke produserer vin, i alle fall ikke en vin som det er interessant å smake på og skrive om. Touren skal denne gangen ikke innom noen av de store vinområdene som Champagne, Bordeaux, Bourgogne eller Alsace. Vinmessig er det ikke noe som kommer i nærheten av fjorårets etappe til Bordeaux, og ikke minst tempoetappen i Medoc.  Men vi skal nok finne noe å ha i glasset og kanskje noe å ha ved siden av, også i 2011.

Det blir ingen prolog i 2011. Første etappe går fra Passage du Gois La Barre-de-Monts til Mont des Alouettes Les Herbiers . Her er vi litt sør og vest for de store vinområdene i den nedre delen av Loire. Vi må lete etter vin fra Fiefs-Vendéens-Mareuil..

Andre etappe er en kort lagtempo ved byen Les Essarts. Fortsatt er vi i det samme vinområdet, det vil si litt utenfor de kjente Loire-områdene. Kanskje kan vi ta en lite avstikker østover til Saumur, mens syklistene sykler i ring.

Tredje etappe går fra Olonne-sur-Mer til Redon. Her vil rytterne krysse den ytterste delen av Loire, området for Muscadet. Det er en frisk sommevin som ganske sikkert vil passe fint 4. juli.

Fjerde etappe fra Lorient til Mûr-de-Bretagne og femte etappe fra Carhaix til Cap Fréhel er begge i Bretagne. Bertagne er ikke noe vinområde. Av drikke forbinder jeg det mer med øl og cider. Men som en keltisk del av Frankrike, med et eget språk og en særegen kultur, skal vi nok finne en del om Bretagne. Jeg ser allerede nå at musikere Alan Stivell må med på en eller annen måte, selv om han verken kan spises eller drikkes.

Sjette etappe fra Dinan til Lisieux går inn i Normandie. Heller ikke dette er et vinområde. Men dette er calvados-land, så her må de bli noe av det edle eplebrennevinet. Dessuten er Normandie det viktigste området for melkeproduksjon, og dermed osteproduksjon i Frankrike. Camembert er en av ostene som kommer herfra.

Syvende etappe starter i Le Mans. Heldigvis skal ikke syklistene bli værende her og sykle rundt og rundt på en bane i 24 timer.  På turen til Châteauroux krysser rytterne igjen Loire, denne gangen litt høyere oppe. Her er det flere vinområder, så vi må ha mer detaljer om etappen for å velge viner her.  I denne delen av Loire er det også vanskelige å unngå et slottsbesøk eller to — og da tenker jeg på ordentlige slott, ikke vingårder.

Åttende etappe fra Aigurande til Super-Besse Sancy tar oss inn i Auvergne. Her produseres det klassifiserte viner som jeg foreløpig ikke vet noe om. Det kan bli et interessant bekjentskap.

Niende etappe fra Issoire til Saint-Flour starter i Auvergne. Etappen går stort sett i Parc des Volcans D’Auvergne, og her kan det nok være vanskelig å finne interessant vin. Men mye av det flaskevann som drikkes i Frankrike, og som etter min smak er bedre enn jålevann som Evian og Vittel, kommer fra Auvergne.

Tiende etappe starter i Aurillac og slutter i Carmaux. Carmaux ligger like nord for en Tour de France-kjenning: Albi. Om etappen går rundt eller gjennom vinområdene Vins-d’Entraygues-et-du-Fel, Vins-d’Estaing eller Marcillac (som vi også var innom i 2010), ser vi ikke før mer detaljerte beskrivelser blir offentliggjort. Etappen stopper like før vi kommer inn i vinområdet Gaillac, som vi også var innom i 2010.

11. etappe går fra Blaye-les-Mines til Lavaur. Blaye-les-Mines ligger litt syd-vest for Carmaux, og dermed litt nærmere vinmarkene i Gaillac.

12. etappe fra Cugnaux til Luz-Ardiden. Rytterne skal over Tourmalet på veien til Luz-Ardiden, så dette blir kongeetappen i Pyreneene. Etappen blir ikke mindre interessant av at det var opp til Luz-Ardiden at Dag Otto Lauritzen vant sin etappe i 1987, som Norges første etappevinner i TdF. Men vinmessig er etappen ganske uinteressant. Vi får kanskje plukke med oss litt vin fra noen av områdene vest for Toulouse, selv om etappen ikke er innom dem.

13. etappe går fra Pau til Lourdes. Dette må bli en ny smak på Juranconog en avslutning med hellig vann fra Lourdes. Når vi starter fra Pau bør vi vel holde oss til den tørre vinen. Å starte dagen med en søt dessertvin er ikke det som frister aller mest — selv om vinen er veldig god.

14. etappe fra Saint-Gaudens til Plateau de Beille er nok heller ingen stor vinetappe. Hva vi skal finne på denne dagen, vet jeg ikke. Men interessant vin finner vi nok ikke langs den etappen.

15. etappe fra Limoux til Montpellier er en av de mer interessante vinetapper. Languedoc-Rousillon er det område i verden med størst vinproduksjon.  Her kan vi starte med tradisjonell musserende Blanquette de Limoux, og så går det stort sett gjennom forskjellige vinområder hele veien til Montpellier. Det har skjedde mye spennende i dette området de senere årene. Kvaliteten er hevet vesentlig, og man kan stort sett glemme det man tidligere har lært om kjedelig bordvin av dårlig kvalitet fra dette området. Men jeg må ha litt mer detaljer før jeg kan velge ut hvilke vinområder som skal med. Her er nok problemet at det er alt for mye å ta av.

16. etappe går fra Saint-Paul-Trois-Châteaux til Gap. Saint-Paul-Trois-Châteaux ligger i vinområdet Coteaux-du-Tricastin i Rhône. Etappen fortsetter østover, og turen må gå gjennom flere av vinområdene i denne delen av Rhône-dalen. Men hvilke det blir vet vi ikke før vi har fått flere detaljer om etappen.

17. etappe fra Gap til Pinerolo. Her krysser vi grensen til Italia og havner i Piemonte, et av de beste vinområdene i Italia. Vi kommer nok ikke til de aller mest interessante delene av Peimonte, da måtte vi ha fortsatt et stykke lenger østover. Men det må nok bli Italiensk vin denne dagen. Viner fra det for meg til nå ukjente vinområdet Pinerolese, kanskje også Valusa, bør bli dagens vin.

18. etappe starer der gårsdagens etappe endte, i Pinerolo. Dette er en av de store Alpe-etappene, men målgang på  Galibier. Andy Schleck uttalte under presentasjonen at han mener Tour de France 2011 vil bli avgjort på denne etappen. Men igjen er det problemet med kombinasjonen fjelletapper og vin. Så vi må antageligvis ta med oss vin fra Italia.

Til tross for Andy Schlecks uttalelse, så kan nok en del komme til å endre seg på 19. etappe. Det kommer an på differansene etter Galibier. Etappen starter i Modane. Rytterne skal nok en gang over Galibier, slik at det blir noe lignende fjoråret hvor syklistene skulle over Tourmalet to ganger. Men i 2011 ender det hele på Alpe-d’Huez. Så det blir nok ikke noen reprise på Thor Hushovds sprintpoeng i mål etter først å ha passert et monsterfjell. Men vin er det ikke så lett å finne langs denne etappen.

20. etappe er tempo i Grenoble. Heller ikke dette er noen vinby. Er det fortsatt åpent i sammendraget, så avgjøres det her.

21. og siste etappe er grei nok. Den starter i Créteil, en av forstedene til Paris, og den ender tradisjonen tro på Champs-Élysées. Her blir det champagne.

[2011-TdF-xlinks]

[TdF-historie]