Anne B Ragdes dobbeltmoral – episode 2

I dag morges la jeg ut en kommentar om den dobbeltmoral Anne B Ragde viser i lørdagens sak i Dagens næringsliv om piratkopiering av bøker. NRK Trøndelag har fulgt opp, og Anne B Ragde svarer. Jeg skrev ikke spesielt pent om Anne B Ragde, og i sitt svar viser hun på mange måter hvorfor. Hun sier bl.a:

“– Nei, dette er tatt helt ut av sin sammenheng, sier Anne B. Ragde når hun blir konfrontert med beskyldninger om dobbeltmoral.

– Jeg fikk vite det under intervjuet, av sønnen min, at dette var ulovlig. Jeg er en person som kjøper sykt mye cd’er, sikkert to-tre i uka. Jeg kjenner ingen som kjøper like mye musikk som meg.

Selv om det har vært mye oppmerksomhet rundt ulovlig nedlasting de siste åra, sier forfatteren at hun ikke skjønte at hun selv hadde nesten to tusen piratkopierte låter.

– Jeg har vært imot nedlasting hele tiden.”

Jeg regner med at Anne B Ragde er såpass medievant at hun har sjekket sitatene før intervjuet ble publisert. Jeg synes ikke det er spesielt pent nå å legge skylden på sønnen. Hvordan hun kan si at hun ikke skjønte at det var ulovlig, er vanskelig å forstå. Visste hun ikke at hun hadde den musikken? Eller mener hun vi skal tro at hun ikke før nå har skjønt at det er ulovlig å laste ned musikken?

Anne B Ragde fortsetter:

“Den piratkopierte musikken skal være lasta inn på Ragdes ipod. Forfatteren sier hun fikk musikkspilleren for flere år siden, og at den nå ligger i et skap på hytta.

– Den lille ipod-skiten som ligger der er ikke representativ for mitt forhold til musikkbransjen og produktene de lager. Jeg betaler virkelig for musikken min, slår Ragde fast.”

Hvis jeg skulle ha liggende noen piratkopierte utgaver av Anne B Ragdes bøker, er det da greit at jeg sier jeg ikke vil lese dem og at de ikke er representative for mitt forhold til bokbransjen? Jeg kjøper ganske mange bøker, så da er det kanskje greit for Anne B Ragde at jeg ikke betaler for hennes bøker så lenge jeg betaler for mange andre?

Slik vil Anne B Ragde gjøre opp for sine synder:

Hun vil imidlertid ikke betale for sangene, men hun skal finne fram mp3-spilleren når hun kommer til hytta i romjula.

– Da blir det sletta umiddelbart.”

Så de som har ødelagt Anne B Ragdes nattesøvn ved å ha piratkopier av hennes bøker kan slette dem, og da får Anne B Ragde nattesøvnen tilbake? Hvis man bare sletter dem er det kanskje ikke så farlig med den halve millionen hun mener å ha tapt?

Jeg synes løsningen er ganske enkel: Kjøp de 1800 musikksporene. Det vil koste ca 15.000 kr. Det har Anne B Ragde råd til. Jeg tror ikke Anne B Ragde ville ha akseptert at andre pirater slipper unna med å si at de skal slette filene.

Så får vi håpe at hun reiser til hytta uten piratvesker.

PS:

Den “skitfine” iPoden som hun i følge dette intervjuet med VG fra 2005 var helt avhengig av, har nå blitt “den lille iPod-skitten” i 2010. Hvor hun hadde fått den musikken fra som hun hørte på da iPoden var “skitfin” står det ikke noe om.

Internett gir tilgang til mange hjelpere. En takk til Knut Johanessen, kjent som @voxpopulinor på Twitter, for å ha funnet fram til dette gamle VG-intervjuet.

Jeg føyer også til lenke til Dabgladets oppslag om hvordan musikere har reagert. “-Ragde er en tyv”.