Louis Vuitton truer ytringsfriheten

NRK melder at “Motegigant [Louis Vuitton] vil inndra Darfur-maleri”. Den danske kunstneren Nadia Plesner har laget bildet “Darfurnica”. Bildet er en kommentar medienes blanding av kjendisstoff og katastrofer. Louis Vuitton-vesken representerer kjendisverden i bildet. Nå krever Louis Vuitton bildet beslaglagt og 75.000 kr pr dag i dagbøter hvis det blir hengende.

“Vi er forferdet over at Plesner igjen bruker vårt varemerke ulovlig i sin kunst, sier en talsperson for Louis Vuitton til Danmarks Radio.”

Jeg er forferdet over at Louis Vuitton kan true ytringsfriheten på den måten. Varemerkeretten gir en enerett til å bruke et varemerke som kjennetegn for varer og tjenester. Ingen andre kan selge vesker eller andre produkter under varemerket “Louis Vuitton”. Men varemerkeretten gir ikke rett til å nekte omtale man ikke liker, eller at et varemerke brukes som symbol på f.eks. kjendiseri og kjendisdyrkelse. Om noen skulle lage et bildet om USAs kulturimperialisme i form av bombefly som bomber Irak, Afghanistan, Pakistan eller et annet land USA fører eller har ført krig i, med Coca Cola flasker, da kan det godt hende at Coca Cola ville ha mislikt bildet like mye som Louis Vuitton misliker “Darfurnica”. Men vi har heldigvis ytringsfrihet. Vi kan bruke Coca Cola som symbol på USAs kultur, akkurat som vi kan bruke en Louis Vuitton veske som symbol på kjendiseri.

Det er ikke første gang at Louis Vuitton forsøker å kvele Nadia Plesners ytringsfrihet. Hun har tidligere brukt gutten med Louis Vuitton vesken som på T-skjorter, solgt til inntekt for Darfur. Også da ble hun truet av gigantsøksmål fra Louis Vuitton.

Saken er også eksempel på en annen, og meget uheldig tendens: Kommersielle giganter som Louis Vuitton, truer kunstnere og andre med gigantsøksmål. Tro ikke at Louis Vuitton er noen form for truet håndverksbedrift, slik de skal ha påstått i forrige konflikt med Nadia Plesner:

“After showing me around in one of the factories and LV’s people tried to explain to me that they’re a small family business we sat down to talk.”

De er en del av selskapet LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A,  verdens største selskap når det gjelder luksusvarer, og et selskap som i følge Wikipedia hadde et overskudd på 3 mrd € i 2010. Dette er en motstander med finansielle muskler som en dansk kunstner ikke kan matche, og slett ingen “small family business”.

Ofte er søksmålene i beste fall tvilsomme, men man tør ikke eller orker ikke stå opp mot trusselen. Dette skriver Nadia Plesner om forrige konflikt med Louis Vuitton:

“So I tried to weigh the pros and cons. But when my attorneys told me that we would probably have to spend 5 to 10 years in court I figured there were more efficient ways to use my energy.”

Dermed knebles ytringsfrihet og kunstnerisk frihet, og det skapes inntrykk av at disse selskapene har langt større rettigheter enn de faktisk har.

Som forbrukere stemmer vi med våre lommebøker og våre kredittkort. Folk som er tilhengere av ytringsfrihet bør velge produkter fra andre selskaper enn LVMH. Det er ikke bare Louis Vuitton vesker, men også Donna Karan, Tag Heuer, Moët & Chandon chamnpagne, Hennesey cognac og Glenmorangie whisky, for å nevne noen. En liste over de viktigste varemerkene til dette selskapet finnes her.