Vitner anslår syklistens fart til minst 50 km/t

TV2 skrev nylig om en rasende syklist som angrep bil. Man skal ikke reagere slik. Men har man nesten blitt kjørt ned av en bilist som ikke overholder vikeplikten, og som i følge noen tok en u-sving rett foran syklisten, så skjønner jeg for så vidt at man kan bli forbannet og miste selvkontrollen et øyeblikk. Om noen skulle bøtlegges i en slik situasjon er det bilisten som ikke overholder vikeplikten.

Men det er ikke syklistens reaksjon som er temaet. I følge TV2 anslår vitner syklistens fart til minst 50 km/t. Er dette troverdig? Jeg sier et klart nei, slike vitneutsagn er lite eller ingen ting verdt. Jeg har tidligere kommentert påstander om stor fart hos syklister tidligere, og man bommer stort sett grovt.

Så vidt jeg husker er fartsgrensen på det aktuelle stedet 50 km/t. Det er denne fartsgrensen som også gjelder for syklister. En bil i 50 km/t er langt farligere enn en syklist i 50 km/t, så om det skulle være riktig så kjørte i alle fall ikke syklisten noe ulovlig. Men jeg tror ikke på påstanden.

50 km/t med sykkel på flat vei er fort. Åpningsetappen på årete Giro d’Italia var en ganske kort lagtempo (19,5 km). Vinneren hadde en gjennomsnittsfart på litt i overkant av 55 km/t. Dette er noen av verdens beste syklister som sykler på spesielle temposykler og de er lag hvor ni syklister hjelper hverandre for å kjøre fortest mulig. De beste spurterne kan komme opp i 60-70 km/t når de kjører maksimalt de siste par hundre meterne for å vinne en etappe. Skal vi da tro at en transport- eller mosjonistsyklist sykler i over 50 km/t langs Operaen? Nei.

Jeg har et par ganger stått ved mållinjen når toppsyklister spurter om seieren. Det går vanvittig fort, mye fortere enn det ser ut når man ser det på TV. Men det er likevel “bare” 60-70 km/t. Skulle jeg ha gjettet hastigheten ville jeg ganske sikkert ha bommet grovt. Jeg ville sikkert ha vært et like lite troverdig vitne om jeg skulle ha bedømt hastigheten som de fleste andre. Men jeg har i alle fall lært at slike vitneutsagn ikke er troverdige.