Boken for alle som skal følge Tour de France

Johan Kaggestad har sammen med Hans Petter Bakketeig laget boken “Røff guide til Tour de France 2011”. Johan Kaggestad trenger vel ingen nærmere presentasjon overfor sykkelinteresserte nordmenn. I ti år har han vært ekspertkommentator for TV2 og fulgt Tour de France ringside og er kjent for sine nitide forberedelser. Han har også vært trener for bl.a. Thor Hushovd for noen år siden. For oss vanlige dødlige har han skrevet boken “Kom i form på sykkel”. Trenere blir ofte de beste ekspertkommentatorene, noe Johan Kaggestad er et godt eksempel på. Jeg tror det er fordi trenere må kunne se de minste detaljer hos utøverne og formidle dette slik at andre forstår. Det er med andre ord få, om noen som har bedre forutsetninger enn Johan Kaggestad til å skrive en guide til Tour de France. Jeg må innrømme at Kaggestads medforfatter, Hans Petter Bakketeig, var et ukjent navn for meg. Men på omslaget opplyses det bl.a. at han har skrevet boken “Kampen om den gule trøya. Tour de France gjennom historien” (2008).

Drøyt halvparten av boken handler om etappene i rittet, trivia om Tour de France, ekspertkommentarer om sykling mer generelt og litt annet. Man leser selvfølgelig boken etappe for etappe og følger syklistene (eller kanskje ligger litt foran dem). Det typiske etappekapittelet består av “Kaggestad vurderer”, som tar for seg særlige utfordringer ved etappen, hvem som er favoritter, mm. Deretter kommer gjerne “Zoom”, hvor de zoomer inn på enkelte hendesler fra tidligere ritt som involverer etappebyene. “Tour trivia” er akkurat det som tittlene sier: Historisk, ofte litt kuriøs informasjon om Tour de France, men også om rittets skyggesider som doping. “Dypdykk” er mer sykkelfaglige kommentarer om hvordan kjøre lagtempo, lagsammensetnig, om å sitte vs stå i motbakker, høydetrening, osv. “Seierherrene” er ikke omtale av Roy Jacobsens roman (som jeg også anbefaler), men av tidligere vinnere, gjerne de marerte personligheter. “Allo allo” er mer turistmessig informasjon om severdigheter, mattradisjoner eller annet. Men boken er ikke en turistguide, så den som skal besøke Frankrike for å oppleve deler av touren live bør supplere med andre guidebøker for den regionen man skal besøke.

Den andre delen av boken handler om syklister som er favoritter i de ulike kategoriene, samt om lagene.

Om jeg skal sette fingeren på noe, er det at jeg gjerne skulle hatt litt mer omfattende vurderinger av de enkelte etappene. Men jeg har mistanke om at den korte omtalen i alle fall i noen grad skyldes at Tour de France slipper detaljer om etappene frustrerende sent. Pressen får det neppe så mye tidligere enn oss andre. Start- og målbyer offentliggjøres i oktober. Men detaljene kommer langt senere, og kart m.m. offentliggjøres ikke før i månedsskiftet mai/juni. Forordet i boken er datert i april, og da har vel ikke all informasjon vært tilgjengelig.

Jeg merker meg at Kaggestad holder Phillipe Gilbert og Thomas Voeckler som favoritter på den første etappen. Tour de France egen ekspert, Jean-Francois Pescheux, har en litt annen vurdering. Han skriver:

“This is not an ‘hors catégorie’ test, but even so it’s a finish for the strong men. The pure sprinters will struggle. It will suit someone like Thor Hushovd or a puncheur like Thomas Voeckler.”

Her håper jeg at Jean-Francois Pescheux og ikke Johan Kaggestad vurderer rett, og at Thor Hushovd tar seg av denne.

Boken inneholder ikke stort om vin og annet drikke fra områdene som syklistene skal gjennom. Det synes jeg er greit nok, så kan folk følge min blogg i stedet for å mer informasjon om dette.

Jeg kommer til å ha boken for hånden under årets Tour de France, og anbefaler den til alle andre som har tenkt å følge rittet på den ene eller andre måten.

[2011-TdF-xlinks]

[TdF-historie]