Er bilbyråd Jøran Kallmyr kjent i byen?

Dagens Aften (tirsdag 21. juni) skriver om arbeidet med ny gatebruksplan for Oslo (dessverre ikke på nett, i alle fall ikke ennå). At det er mange meninger, er ikke særlig overraskende. Heller ikke at bilbyråd Jøran Kallmyr vil ha biltrafikk. Uenighet må vi leve med. Men hans argument for biler er mildt sagt forunderlig. Han sier:

“Vi vil ha en levende by, og folk må for eksemåel kunne komme seg til kino og teater på kveldstid.”

Jeg lurer på om han egentlig er kjent i den byen hvor han blant annet har ansvar for samferdsel. Men før jeg kommenterer parkeringsmulighetene, er det visst nødvendig å minne Jøran Kallmyr om at det går utmerket å reise med kollektivtransport til kino og teater. Man er utenom rushtiden, så manglende kapasitet er ikke noe problem. Alle kinoer og teatre ligger greit plassert i forhold til kollektivknutepunkter.

Det handler om trafikk i sentrum, og da får vi holde oss til sentrumkinoene. Vika kino har parkeringshus i underetasjen og et til like ved siden av. Det er også parkeringshus ved Saga. Klingenberg er også godt dekket av disse. Skal man på Eldorado, er det ikke langt til Royal Christiania, Oslo S, Galleri Oslo og Paleet, for å nevne noen parkeringshus. Teatrene er lokalisert i samme området som nevnte kinoer. Men Ibsen parkeringshus og parkeringsanleggene i Universitetsgt er de nærmeste om man skal i Det norske teateret, vel også Oslo Nye (om man ikke velger å parkere i garasjen på Grand Hotell).  Ingen som velger å kjøre bil inn til sentrum får å gå på kino eller teater kan ha noe realistisk håp om å parkere nærmere enn i disse parkeringshusene.

Det er ikke veldig ofte jeg kjører bil inn til sentrum. Men det hender. Jeg har aldri opplevd at det har vært vanskelig å finne plass i et parkeringshus, også på tidspunkter med mye biltrafikk i byen. Så hva er egentlig problemet? Det er i alle fall rent tøv å hevde at biltrafikk i Prinsens gt og Tollbugt er nøvendig for at folk skal komme på kino og teater. De som vil bruke bil vil ikke ha noen problemer med å komme inn til byen eller å finne parkering, selv om sentrumsgatene stenges for gjennomkjøring og man fjerner gateparkeringen i sentrum.

Tar vi turen opp til Colosseum, så er det parkeringshus med “kinoparkering” rett over gaten. Og det er god kollektivdekning.

Jøran Kallmyrs uttalelser tyder på at han er veldig dårlig kjent i den byen hvor han har ansvar for samferdsel. Det er ganske skremmende.