Les vins du Tour de France 2011: 3. etappe — friskt og lett i Muscadet

I dag starter syklistene med første etappe i årets Tour de France. Vi krysser fingrene for Thor Hushovd! Vi holder oss i distriktet og har gjort klar en Crémant de Loire, om det skulle bli grunn til å feire. Og vi skal nok finne et påskudd til å drikke den selv om det ikke blir norsk seier.

Men vi har allerede kommet til tredje etappe, som starter i Olonne-sur-Mer og går nordover til Redon. Denne etappen er flat og er første mulighet for de virkelige sprinterne. Mark Cavendish er soleklar favoritt her.

Vi har til nå gått i ring innenfor Vendée, og etappen går først gjennom Brem-sur-Mer. Men vi valgte å ta for oss Brem-sur-Mer da vi så på første etappe.

På vei nordover skal syklistene gjennom Nantais. Dette er området for produksjon av Muscadet. Muscadet er en lett og frisk sommervin som passer ypperlig til sjømaten fra området utenfor.

Muscadet er den lokale betegnelsen på den druen som benyttes. Den må på ingen måte forveksles med de ulike Muscat-druene som vi kjenner fra viner som Moscato d’Asti, Muscat de Lunel, osv.  Jeg husker ikke lenger om det var Muscadet eller Muscat jeg først ble kjent med. Men jeg husker at jeg ikke klarte å få den lette, friske og tørre Muscadet til å henge sammen med de søte Muscat-vinene. Da jeg forsto at det faktisk ikke er noen sammenheng ble det mye enklere.

Muscadet heter egentlig Melon de Bourgogne, og kommer som navnet tilsier fra Bourgogne. Den var populær blant vinbøndene fordi den tåler frost ganske godt. Men den er ikke lenger tillatt i Bourgogne, i alle fall ikke i viner som skal selges som bourgogne-viner. Druen ble introdusert i Nantais, altså Muscadet-område etter den kraftige frostvinteren i 1709, som ødela omtrent alt som var av druer i området.

Druen ble populær i området rundt utløpet av Loire av samme grunn som den ble populær i Bourgogne: Den er hardfør og tåler noen frostnetter bedre enn mange andre druer. Loire representerer nordgrensen for vindyrking ute ved Atlanterhavskysten. Det dyrkes riktignok vin lenger nord i Champagne og i Mosel, men dyrkingsgrensen er ikke en rett strek langs én breddegrad. Vi er på grensen av hvor det er mulig å dyrke vin, og frost om våren kan være et problem. Som i andre marginalområder kan også kvaliteten variere ganske mye fra en årgang til en annen.

Det er fire appeltationer i Muscadet, og det er et visst hierarki. Den som bare heter Muscadet omfatter vin som ikke kommer inn under noen av de tre andre. Disse er Sèvre et Maine, Coteaux de la Loire og Cotes de Grand Lieu. Sèvre et Maine omtales ofte som den beste. Men omtrent 70% av det som produseres av Muscadet kommer fra dette område, så man skal ikke bare stole på området.

Muscadet er ofte merket “Sur lie”. Det betyr at vinen har blitt liggende på bunnfallet etter gjæringen, først og fremst døde gjærceller, til den har blitt tappet på flaske. Dette gir mer smak og større dybde i vinen. Etter dagens regler skal vinen ligge mellom fire og ti måneder på dette for at den skal kunne betegnes som “Sur lie”. Den samme metoden brukes også i Champagne.

Det arbeides for å fremme forslag om å etablere visse områder som særskilte cru. For denne vinen vil det også være et krav at den skal ligge lenger “sur lie”, minst 17 måneder. Det jeg har lest er at man har planlagt å fremme dette i juni 2011, altså omtrent nå. Men om de har holdt seg til den planen, og hvor langt tid det eventuelt tar før slike cru kan være etablert, vet jeg ikke. Vi får eventuelt komme tilbake til dette et annet år når de sykler på disse kanter.

Se denne videoen Muscadet fra Loire laget av John Kaare Hoversholm for TV2 til Tour de France 2008:

[vimeo]http://www.vimeo.com/8661633[/vimeo]

Vil man se Frankrike og oppleve landets vinområder er L’Encyclopédis Tourstistique des Vins de France et godt planleggingsverktøy og reisefølge. Den har et turforslag i dette området fra Saint-Florent-le-Vieil til Nantes, med 36 stoppesteder. Boken er nok lagt opp for folk som kjører bil. Men syklister kan også ha nytte av den.

Johan Kaggestad har sammen med Hans Petter Bakketeig skrevet boken “Røff guide til Tour de France 2011”. Her får man vite mye om det meste om årets Tour, sammen med trivia, historie, osv. Han skriver om det meste, bortsett fra vin og annet drikke — det får du her. Jeg har omtalt boken her. Hvis du ikke alt har boken: Løp og kjøp!

Vinatlas

Hvis man vil studere i detalj franske (klassifiserte) vinområder er Grand Atlas des vignobles de France uten tvil den beste boken. Det er det klart beste vinatlas jeg har sett. Men det dekker bare Frankrike og er på fransk. Det siste vil sikkert vil være en betydelig ulempe for enkelte.

Les vins du Tour de France 2011

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.