Les vins du Tour de France 2011: 8. etappe — vinmessig avkrok og godt kildevann

Så fikk Mark Cavendish sin første seier på femte etappe i år også. For Cavendish gjelder åpenbart at alle gode ting er fem. Kanskje er det det for Frankrike også, som depper over at de for fjerde gang på rad har tapt en avstemning om et viktig internasjonalt mesterskap. Thor Hushovd beholder gul trøye. Edvald Boasson Hagen holder sin åttendeplass i sammendraget og andreplass i konkurransen om den hvite ungdomstrøyen, 12 sekunder bak Thor Hushovd og med samme tid Geraint Thomas. Det er ingen grunn til å klage på den norske innsatsen. Men Tyler Farrar kom inn på 98. plass. Det holder ikke hvis man har ambisjoner om å vinne den grønne trøyen. Han ligger bak Thor Hushovd også i den konkurransen.

Dagens etappe bør passe både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen godt. Det er en stigning tre km før mål. De to første kilometerne er ikke ulik slutten på første etappe, men deretter er det flatt den siste kilometeren. Så her blir det et spørsmål hvem som henger med  opp bakken, og hvem av disse som er den beste spurteren.

Vi skal fram til den etappen som nok kommer til å bli den siste hvor Thor Hushovd sykler i gult, om han ikke mister den før. 8. etappe går fra  Aigurande til Super-Besse Sancy. Her møter rytterne fjell for første gang i årets tour. Skjønt med det Thor Hushovd har vist til nå, så kan han kanskje henge med over den siste andrekategoristigningen og en ny tredjekategori til mål. I år ser ikke noe ut til å være umulig.

Som sagt er etappen en slags aperitif til fjelletappene som kommer senere. Etappen er betegnet som en middels fjelletappe. Men det går mye opp på slutten, så dette er første etappe hvor klatrerne kan begynne å vise seg fram.

I dag er det ikke så mye vin å velge i. Det første vinområdet vi kommer inn i er Châteaumeillant. Det regnes med til det sentrale Loire, men ligger til elven Indre, ikke til Loire. Og det ligger et godt stykke syd for de andre vinområdene som regnes til Loire.

Vi er her ved foten av Massif Central. Richard Kelley beskriver det slik i sin “The definitive guide to the wines of the Loire”:

“Châteaumeillant must be able to lay claim to being one of the most isolated and marginal of France’s wine regions.”

Det er kanskje ikke så overraskende at det er vanskelig å finne mye informasjon om dette området. Men Les meilleurs vins de France 2011 har i alle fall funnet to produsenter de finner verdt å nevne, og som de skriver begeistret om: Domaine du Chaillot og Domaine Geoffrenet-Morval. Det er særlig deres røde viner basert på Pinot Noir og Gamay de fremhever.

I Châteaumeillant produseres det rødvin og rosévin på Gamay, Pinot Noir og Pinot Gris. Det produseres ikke hvitvin i området. Produksjonen er liten, ca 5.150 hl pr år, noe som skulle bli ca 750.000 flasker. Noe synes imidlertid å skje. Området fikk AOC-status i juni 2010. I boken Tourisme et vignoble en France sies det noe om denne utviklingen og det nevnes fire produsenter. Også Dagens Næringsliv har skrevet om vin herfra (men bare tilgjengelig for de som er medlem av DNs vinklubb — og det er ikke jeg). Så kanskje er det mer å melde fra dette stedet neste gang touren måtte stikke innom. Vinmonopolet har en Domaine du Chaillot 2009 i sitt bestillingsutvalg til 163 kr.

Vi kommer så inn i Auvergne. Det er et område jeg forbinder mer med vann enn med vin. Når vi er i vår leilighet i Frankrike pleier vi å kjøpe vann som kommer fra Auvergne. Man kan selvfølgelig drikke vannet fra springen, men det smaker ikke noe særlig godt. Så vi kjøper flaskevann. Vi har kommet til at standardvannet som selges hos Carrefour, som kommer fra Auvergne, smaker langt bedre enn jålevann som Evian og Vittel. Kildevann fra Auvergne, solgt som Eau de Source de Montagne d’Auvergne er vårt daglige drikke når vi er i Frankrike.

Det er noen vinområder i Auvergne. Dagens etappe går litt vest for disse. Det vi er nærmest er Côtes-d’Auvergne. Men det er starten for morgendagens etappe, som også er ganske vinfattig. Så det får vente til i morgen.

Johan Kaggestad har sammen med Hans Petter Bakketeig skrevet boken “Røff guide til Tour de France 2011”. Her får man vite mye om det meste om årets Tour, sammen med trivia, historie, osv. Han skriver om det meste, bortsett fra vin og annet drikke — det får du her. Jeg har omtalt boken her. Hvis du ikke alt har boken: Løp og kjøp!

Vinbøker

Hvis man vil studere i detalj franske (klassifiserte) vinområder er Grand Atlas des vignobles de France uten tvil den beste boken. Det er det klart beste vinatlas jeg har sett. Men det dekker bare Frankrike og er på fransk. Det siste vil sikkert vil være en betydelig ulempe for enkelte.

Det er fortsatt Frankrike som er referansen når det gjelder vin. Bøker om verdens viner vil derfor bruke mest plass på Frankrike. Det har skjedd mye i Frankrike de senere tiårene, men det har skjedd enda mer i andre land. Dette refleteres i at Hugh Johnsens bok “Vinens verden” (med Jancis Robinson som medforfatter i siste utgave) blir tykkere for hver ny utgave. Det er dekningen av andre land som utvides, men fortsatt står det mest om Frankrike.

I tillegg må nevnes noen av standardverkene om vin, som dekker hele verden. Min favoritt er Hugh Johnson og Jancis Robinson “Vinens verden”, som nå foreligger i sin 6. utgave fra 2008.

England har aldri vært noe stort vinland når det gjelder produksjon (selv om det produseres noe vin i England også), men har tradisjonelt vært størst som kjøper av vin (jeg vil tro at andre nå har gått forbi England eller Storbritannia her). England og London er derfor et utmerket utsiktspunkt for å se nettopp på vinens verden, uten å gi noe land forrang.

Et alternativ er André Dominé “Vin”. Denne boken er opprinnelit tysk og jeg vil derfor tro at den særlig er god på tysk vin. Men den er ikke preget av dette på en slik måte at tysk vin har fått noen større plass enn den fortjener.

Det har skjedd mye i vinverden de siste årene. Det gir en fordel Johnson/Robinson i forhold til Dominé, da siste utgave av deres bok er fra 2008, mens Dominés bok er fra 2005. Men begge er utmerkede bøker.

Les vins du Tour de France 2011

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.