Tour de France så langt — uten vin denne gangen

Som vanlig begynte jeg å skrive noen kommentarer etter gårsdagens etappe som innledning til dagens vinblogg. Så innså jeg at jeg allerede har kommet fram til hviledagen, så det blir ikke noen vinblogg i dag. Men jeg klarer ikke å avstå fra å komme med noen betraktninger på et så spennende punkt i touren.

Som ventet tok Mark Cavendish gårsdagens etappe. Thor Hushovd beholdt den gule trøyen. Det må være lov å suge på den norske karamellen fra 6. etappe litt til. Thor Hushovd sa følgende til NRK etter Edvald Boasson Hagens seier og egen innsats:

“Hvis vi ser på store nasjoner som Frankrike, Italia, Belgia og Spania – de er ikke der engang. De to deltagerne vi har i Tour de France, de viser i hvert fall at de er til stede.”

Og visst fikk de vist at de var til stede. Den franske sportsavisen L’Equipe hadde denne forsiden i går:


Det var mer inne i avisen, blant annet om at “Vikingene hadde gått i land”. Det var som kjent i Normandie den forrige vikinginvasjonen også var.

Det var også et lite kurs om Norge. Skjønt den journalisten som skrev dette burde nok ha vært sendt på et intensivkurs selv først.

Men det ble likevel et antiklimaks med fallet som felte Bradley Wiggins. Han er en rytter jeg gjerne skulle ha sett hele veien til Paris. Tom Boonen vil også bli savnet. Det er også lite sannsynlig at Chris Horner starter, selv om det i alle fall i prinsippet er uavklart når dette skrives. En person med hjernerystelse som ikke vet hvor han er, hvor langt han har syklet eller at han har syklet alene, bør nektes start. Litt skal man tenke på rytternes helse også, selv i Tour de France. I et sjåvinistisk perspektiv var det dumt at dette også gikk ut over Edvald Boasson Hagen. Men han gjorde bare det som man må gjøre. Sykkel er en lagsport. Når kapteinen ligger i bakken må man vente for å hjelpe ham. Og da de måtte innse at de ikke var noen de kunne gjøre, var det for sent å hente inn feltet. Dermed røk nok også muligheten for at han skal kunne ha den hvite trøyen. Robert Gesink sikret seg den med 1.53 til nestemann, og han slipper den neppe igjen.

Dagen i dag blir sannsynligvis den siste hvor vi får se Thor Hushovd i gult. Skjønt hvem vet. Etappen er ikke umulig. Det er tross alt ikke noe hardere enn en andrekategori. Det er 6,2 km  med 6,2% stigning. Jeg har forsøkt å finne noen hjemlige referansebakker, og de er ikke så veldig langt unna å sykle fra Gressbanen til Tryvann, for de som har forsøkt det. (Jeg har syklet dit noen ganger, men ikke etter først å ha syklet 160 km.) Etter dette er det nesten to mil utfor. Det er neppe der lagene med sammenlagtambisjoner vil angripe. Bakken er ikke hard nok og det er for langt til mål etter toppen. Men en del vil nok falle av. Jeg vet ikke hvordan denne utforkjøringen er. Thor Hushovd er, ved siden av Fabian Cancellara, den beste utforkjøreren i feltet. Sitter Thor med til toppen kan han kanskje kan han opparbeide seg noen sekunder her.

Men det er to kraftige, om enn ikke særlig lange stigninger mot mål. Jeg vil tro at etappen avgjøres på de siste seks kilometerne. Først er det ca 3,5 km med 5% stigning fra ca 6,5 til 3 km, så litt ned og flatt, før det er 1,5 km med 7,6% til mål. Jeg er redd Thor Hushovd ikke klarer å holde sin knappe ledelse på klatrere som Cadel Evans (1 sek), Frank Schleck (4 sek) og Andy Schleck (12 sek), for å ha nevnt noen. Mange husker hvordan Thomas Voeckler på imponerende vis hentet fram skjulte krefter og kjempet for å beholde den gule trøyen i 2004. Men Thomas Voeckler fikk en ledelse på over 12 minutter da et brudd fikk gå den gangen. Thor Hushovd har et sekunds margin til Cadel Evans. Det er lov å håpe, selv om jeg har mer tro på at Cadel Evans har den gule trøyen etter den etappen.

Sannsynligvis er den norske festen slutt i denne omgang. Men det har allerede vært mer enn vi med rimelighet kunne håpe på. Og det kan nok komme en og annen etappeseier ennå. Det må også være lov å peke på at Thor Hushovd ligger på fjerdeplass i kampen om den grønne trøyen, 54 poeng foran Tyler Farrar, 20 poeng bak Mark Cavendish og 37 poeng bak ledende Jose Joaquin Rojas. Det er i grunnen bare tre etapper igjen for rene sprintere, etappene 11 og 15, i tillegg til avslutningen i Paris.

Les vins du Tour de France 2011

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.