Minner fra New York i uvær

Orkanen “Irene” nærmer seg New York. Bildene av en klissvåt Anders Tvegård på Dagsrevyen får meg til å tenke tilbake på en gang jeg opplevde uvær i New York. Det er en god del år siden — jeg husker ikke hvor mange. Den gangen var New York bare i utkanten av en orkan som traff lenger syd. Når orkanen nå treffer New York direkte, blir det sikkert mye verre.

Det var siste dagen og jeg skulle hjem. Jeg skulle fly hjem med SAS kl 19.35, om jeg husker rett. Siste post på programmet var litt shopping. Jeg kjøper bl.a. alltid sko når jeg er i USA. For oss som har en fot som er litt bredere enn det som er standard er det vrient å få sko i Norge. Det var en befrielse første gang jeg var i USA, og mannen i skobutikken også målte fotens bredde før han fant fram sko. Det var antageligvis første gang jeg fikk sko som ikke føltes trange. Så det er meldingen til norsk skobransje: Siden den gang har jeg nesten ikke kjøpt sko i Norge. Jeg fyller opp når jeg er i USA. At de også er billigere er en bonus, men ikke det viktigste.

Det regnet. Jeg kan ikke huske å ha opplevd like kraftig regn, verken før eller siden. Det blåste også, så om jeg hadde hatt paraply ville den ikke ha vært til noen hjelp. Før jeg kunne kjøpe sko, måtte jeg kjøpe noe par sokker. De jeg hadde på var så gjennomvåte at jeg ikke kunne prøve sko med dem. Jeg kjøpte vel noen bukser og skjorter også, for å få på meg noe tørt før jeg skulle fly hjem. Alt jeg hadde på var gjennomvått.

Jeg bodde på hotel Millenium Hilton, rett ved World Trade Center. Så vidt jeg vet var det et hotell som ble sterkt skadet under angrepet på WTC. Men det er en annen historie.

Jeg hadde ikke spist lunsj den dagen. Jeg hadde bestemt meg for å dra litt tidlig til flyplassen og heller spise noe der før jeg skulle fly hjem. Den bilen jeg hadde bestilt for å kjøre meg til flyplassen dukket aldri opp. Da jeg fikk hotellet til å ringe og etterlyse bilen en god stund etter at den skulle ha vært der, sa de at den ikke kunne komme på grunn av uværet. Jeg var ikke akkurat overrasket, men jeg syntes ærlig talt at de kunne ha gitt beskjed fremfor bare å utebli. Men det vel slik det blir hvis man bestiller bil fra et limousinselskap som konkurrerer på pris.

Jeg hadde flaks. Akkurat da jeg gikk ut av hotellet i et optimistisk håp om å finne transport, kom det en taxi som satte av passasjerer som skulle til dette hotellet, og dermed fikk jeg bil til Newark. Det er alltid kaos ut fra Manhattan på ettermiddagen. Jeg tror vi kjørte Lincoln Tunnel, men jeg er ikke helt sikker. Mange gater utgjør en trakt med trafikk som alle vil ned i den samme tunnelen. Det er alltid kø og kaos her på ettermiddagen, men i dag var det langt verre en vanlig. Men jeg tenkte at bare vi kommer gjennom tunnelen vil det være bedre på andre siden.

Da flere kjørefelt på New Jersey Turnpike var stengt pga kraftig regn og oversvømmelse, sank håpet. Det gikk ikke mye fortere på den andre siden. Jeg begynte å bli alvorlig bekymret for om jeg ville rekke flyet.

Det ble ikke noen sen lunsj på flyplassen. Men takket være at jeg hadde beregnet tid til dette, hadde jeg akkurat nok å gå på. Jeg kunne sjekke inn og rakk så vidt flyet før de stengte gaten.

Heldigvis var jeg blitt oppgradert til business class, så jeg fikk i alle fall ordentlig mat på flyet.

Som sagt var vi bare i utkanten av orkanen den gangen. De som er i New York nå får det nok mye tøffere. Akkurat i dag er jeg glad jeg er i Oslo, selv om vi har hatt noen kraftige regnskurer her også.