En trist sykkeltur i Oslos nye sykkelfelt

Endelig har Oslo fått noen sykkelfelt i sentrum som er tydelig merket med rød farge, og hvor man omsider har regulert veien slik at den er enveiskjørt for biler og andre motoriserte kjøretøyer, men ikke for sykler. Politikerne kan kritiseres for mye. Men her er det politiet som har vært bremseklossen alt for lenge. Men blikkbokshodene forstår åpenbart ikke hva denne merkingen betyr. De må selvfølgelig ødelegge ved å hensette sine blikkbokser i sykkelfeltet. Noen med mye rust mellom ørene synes å tro at de ikke står i veien om de setter på nødblink — som om det er en nødsituasjon at de ikke gidder å gå noen meter. OG mange “skal bare”. Resultatet er at sykkelfeltet i praksis er lite anvendelig for syklister, fordi man stadig må svinge rundt feilparkerte biler. Disse bilene ble tatt under en kort sykkeltur gjennom gatene i går, torsdag 1. september.

Denne gangen har jeg ikke tatt meg bryet med å finne ut hvem som eier bilene, men jeg ser ingen grunn til å sladde nummeret. Hvis noen vil finne ut hvem som er eier, kan man benytte denne praktiske tjenesten: Send en SMS til 2282 med kode­ord regnr fulgt av bil­num­me­ret, og man får straks vite hvem som eier bilen.

Trafikketaten har åpenbart en jobb å gjøre og disse feltene bør patruljeres nærmest kontinuerlig. Biler som stopper på denne måten hindrer trafikk og skaper farlige situasjoner. Det betyr at de bør taues bort.

Vi kan ikke stole på at kommunen alltid rydder opp. Som syklister må vi si klart fra hva vi mener om slik parkering. Da jeg ga klar beskjed til et blikkbokshode at han ikke hadde noe i sykkelfeltet å gjøre, fiokke jeg kommentaren “det er bra at du sier fra” fra en som syklet bak meg. Men vi bør gjøre det alle sammen.  Men folk har ofte forlatt sine kjære blikkbokser. Jeg har derfor nå utstyrt meg med noen lapper med følgende tekst, som jeg vil legge under vinduspusserne på blikkbokser som er hensatt i sykkelfelt og sykkelveier:

Blikkbokshode!

Er ditt problem at du ikke vet forskjell mellom en bil og en sykkel? Eller er problemet ditt at du innsiden av hodet er så rustskadet at du ikke forstår at disse oppmerkede feltene som er merket som sykkelfelt faktisk er for sykler og ikke biler? Eller er du bare en kjempeegoist som mener at du og din blikkboks er så mye viktigere enn alle andre, slik at andre bare må flytte seg for deg?

Uansett hva som er ditt problem har du vist deg usikket som trafikkant. Det anbefales at du returnerer ditt førerkort og selger din blikkboks. Hvorfor ikke sykle i stedet?

Her er den triste billedserien: